Ο ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟΣ στις αμερικανικές αγορές από το ιστορικό ρεκόρ του Dow Jones την Τρίτη δεν κράτησε για πολύ. Οι ανησυχητικές εκτιμήσεις του διοικητή της FED, Μπεν Μπερνάνκι, για παρατεταμένη κρίση στην αγορά κατοικιών, αλλά και το «σήμα κινδύνου» από την Bear Stearns, που ανακοίνωσε ότι τα δύο hedge funds της ενδέχεται να μην επιστρέψουν καθόλου κεφάλαια, δημιούργησαν ιδιαίτερο εκνευρισμό στην αγορά.
Το επενδυτικό κλίμα επιδείνωσαν και τα απογοητευτικά εταιρικά αποτελέσματα από τις μεγάλες τεχνολογικές επιχειρήσεις, όπως η Intel και η Yahoo. O Dow Jones κατέγραψε απώλειες έως και 144 μονάδες, ενώ μία ώρα πριν τη συνεδρίαση ήταν στις 13.855,23, μειωμένος κατά 0,77%. Σε αρνητικό έδαφος κινείτο τόσο ο S&P 500 (-0,71%) όσο και ο Nasdaq (-0,98).
Σε επίπεδο εταιρειών, η Intel είχε απώλειες υψηλότερες του 5%, ενώ μειωμένες κατά 2,2% ήταν και οι τιμές των μετοχών της Bear Stearns. Στους μεγάλες «χαμένους» και η φαρμακοβιομηχανία Pfizer, με απώλειες 1,01%.
Αρνητικό ήταν το κλίμα και στις ευρωπαϊκές αγορές, με τους κυριότερους δείκτες να κλείνουν για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση με αρνητικό πρόσημο.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 διαμορφώθηκε στις 1.605,6 μονάδες, με απώλειες 1,1%.
Μειωμένος κατά 1,09% στις 6.586,2 μονάδες έκλεισε και ο δείκτης FTSE στο Λονδίνο, ενώ στη Φραγκφούρτη ο Χetra DAΧ υποχώρησε κατά 1,58% στις 7.911,32 μονάδες. Τις υψηλότερες απώλειες (1,69%) παρουσίασε ο CAC στο Παρίσι, που έκλεισε στις 5.995,97 μονάδες.
Τη σημαντικότερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των τραπεζών, που είχαν στις αρχές της εβδομάδας λειτουργήσει ως όχημα της ανόδου, καθώς και των μεγάλων πετρελαϊκών βιομηχανιών. Η Total υποχώρησε κατά 2%, καθώς η JP Morgan υποβάθμισε την αξιολόγησή της, ενώ τόσο η BP όσο και η Repsol είχαν απώλειες της τάξης του 1%. Ανάμεσα στις λίγες μετοχές, που βρέθηκαν σε θετικό έδαφος, εκείνες της Altadis, που θα πωληθεί έναντι 12 δισ. ευρώ στην Imperial.
Στο Τόκιο, ο δείκτης Νikkei έκλεισε μειωμένος κατά 1,1%.