ΧΑ: Οι θετικές εκπλήξεις πύκνωσαν στο τέλος του μοναδικής σκληρότητας 2020

Δευτέρα, 28 Δεκεμβρίου 2020 07:46
UPD:07:58
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη
[email protected]

Ο Αϊ Βασίλης έφερε αρκετά χριστουγεννιάτικα δώρα στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά. Έναρξη εμβολιασμών σε λιγότερο από ένα χρόνο από το ξέσπασμα της πανδημίας. Συμφωνία για ομαλό Brexit. Νομοσχέδιο για δημοσιονομική στήριξη των ΗΠΑ, αλλά ο Πρόεδρος Τραμπ, σαν “Ηρώδης” των νεογέννητων επενδυτικών προσδοκιών,  πρόσθεσε σύννεφα με ημερομηνία λήξης.

Ωστόσο οι μετοχές παγκόσμια σημείωσαν άνοδο σήμερα Δευτέρα 28/12, καθώς μια πηγή δήλωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε το νόμο για ένα πακέτο ανακούφισης των πληγέντων από την πανδημία 2,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ενώ είχε μέχρι τώρα αρνηθεί να υπογράψει. Σημείωσαν στο Reuters και τα ΣΜΕ του S&P των ΗΠΑ διαπραγματεύθηκαν τελευταία στο +0,4%.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης είχαν αντιστρέψει νωρίτερα τις απώλειες μετά από ένα κρυφό tweet του Trump - «Καλά νέα για το Covid Relief Bill. Πληροφορίες που πρέπει να ακολουθήσετε »- βοήθησε να αντισταθμίσει τις ανησυχίες για περαιτέρω καθυστέρηση στις δαπάνες τόνωσης. Μια πηγή αργότερα είπε ότι είχε εγκρίνει το νομοσχέδιο.

Χρειάστηκαν αρκετά χρόνια και δραματικές αλλαγές στην οικονομική δραστηριότητα, για να δούμε την αγορά, από τις 421 μονάδες που εμφανίστηκαν στις 11 Φεβρουαρίου του 2016, να χτυπάει τις 949,2 στις 24 Ιανουαρίου του 2020, κλείνοντας στις 948,64 μονάδες.  Κατόπιν, όπως συμβαίνει μετά από μια κορύφωση, ξεκίνησε μια περίοδος αφομοίωσης των κερδών από ένα ράλι διαρκείας που πήρε τον ΓΔ από τις 800 μονάδες στις 16 Αυγούστου του 2019 και μετά από περισσότερες από 100 συνεδρίες τον οδήγησε στις 950.

Αλλά ο πανικός που προκάλεσε η διαπίστωση της ισχύος της πανδημίας από άγνωστο ιό, οδήγησε στην εγκατάλειψη των 900 μονάδων από τις 21 Φεβρουαρίου, τερματίζοντας τη συσσώρευση κοντά σε αυτά τα επίπεδα. Από τότε η πορεία του μέσου όρου απόκτησε σχήμα κακογραμμένου W. Το πρώτο κατώτερο ήταν οι 470 μονάδες στις 17 Μαρτίου και η αντίδραση έφερε την ενδιάμεση κορυφή στις 9 Ιουνίου και ήταν οι 689. Το δεύτερο χαμηλό ήταν οι 550 μονάδες στις 30 Οκτωβρίου. Ενώ η κατάληξη της αντίδρασης από τη δεύτερη πρόσκρουση σε πυθμένα φέτος, ήταν οι 804,6 που ήρθε ως ανώτερο στις 9 Δεκεμβρίου. Η νευρική συσσώρευση που ακολούθησε, μας έκανε να θεωρήσουμε πως ολοκληρώθηκε η πρόσφατη άνοδος. Και οι συνεδριάσεις ως το τέλος του 2020, σύμφωνα με τους εγχώριους αναλυτές, έχουν πολύ μικρές πιθανότητες να προκαλέσουν ανατροπή στην δυναμική της αγοράς, ώστε να ανατραπούν δραστικά οι μεταβολές των μετοχών, σε ετήσια βάση.

Η Merit Sec. επισημαίνει: “Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΤΧΣ ενημέρωσε τις Τράπεζες, ότι η Τράπεζα Πειραιώς σχεδιάζει να προχωρήσει σε Α.Μ.Κ. ύψους €1 δισ., στο β’ τρίμηνο του 2021. Η Εθνική Τρ. υπέγραψε σύμβαση για την πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων εταιρικών δανείων Ρουμανικού ρίσκου, συνολικής λογιστικής αξίας €174 εκατ. (περίπου €102 εκατ. διασφαλιστική αξία Ακινήτων), με την Επενδυτική Εταιρεία Bain Capital Credit. H συναλλαγή έχει ουδέτερη επίπτωση στην κεφαλαιακή βάση της Τράπεζας”.

Ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ υπογράμμισε: “Διαγραμματικά, ο Γενικός Δείκτης παραμένει εντός του γνώριμου εύρους συσσώρευσης, όπως και αναμενόταν, κατοχυρώνοντας το ενδιάμεσο επίπεδο των 780 μονάδων. Το εύρος της συσσώρευσης οριοθετείται από τις 760 και τις 805 μονάδες, αντίστοιχα. Οι ταλαντωτές πλέον έχουν αποσυμφορηθεί, με τις σημαντικότερες τεχνικές στηρίξεις να εντοπίζονται στις 745 μονάδες (23,6% της ανόδου και ΚΜΟ 30 ημερών) και χαμηλότερα στις 710 μονάδες (38,2% της ανόδου & εκθετικός ΚΜΟ 55 ημερών). Βασικό σενάριο παραμένει η διόρθωση (πτωτική κίνηση, ή παράταση της συσσώρευσης), ενώ συνέχιση της ανοδικής κίνησης θα έχουμε μόνο με την υπέρβαση των 805 μονάδων, σε ημερήσιο κλείσιμο”.

Αυτό που ίσχυσε τη βδομάδα των Χριστουγέννων ήταν ο συντονισμός των διαθέσεων των θεσμικών επενδυτών στην Αθήνα και στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά και κυρίως με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Όσο για τις Τράπεζες, που οδήγησαν των πρόσφατο rebound της αγοράς εμφάνισαν όλες απώλειες. Αλλά σημαντικές ήταν αυτές για τις ΠΕΙΡ -10,69% και ΑΛΦΑ -7,56%, ενώ απώλειες της τάξης του -1% είχαν οι ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ.

Οι Δευτέρες στο τέταρτο τρίμηνο ήταν μέρες εκτίναξης των τιμών, γιατί οι ειδήσεις γύρω από την πανδημία, που εξακολουθεί να είναι η μόνιμη σημαντική απειλή για την παγκόσμια ανάπτυξη, προκαλούσαν θετικές προσδοκίες για την επιτυχή αντιμετώπισή της. Η περασμένη ωστόσο, σφραγίστηκε από την είδηση για την ανακάλυψη νέου στελέχους του COVID-19, με δυνατότητα να μεταδίδεται κατά 70% γρηγορότερα. Βέβαια τα σύννεφα πύκνωσαν με αναπάντητα ερωτηματικά, σχετικά με την πιθανότητα να αποδειχθούν ανεπαρκή τα εμβόλια στην αντιμετώπιση της διάδοσης της λοίμωξης, αν δεν μπορούσε να σταματήσει την συγκεκριμένη μετάλλαξη του ιού.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα