«Πόθεν έσχες» για όλους τους πολίτες

Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2007 09:55

ΕΙΔΙΚΟ σύστημα το οποίο θα εντοπίζει διαφορές μεταξύ δηλωθέντων εισοδημάτων και δαπανών απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, θα ελέγχει ουσιαστικά το «πόθεν έσχες», σχεδιάζει να θέσει άμεσα σε εφαρμογή η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Η εν λόγω κίνηση των στελεχών του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο ελέγχου των φορολογικών δηλώσεων, προκειμένου να εντοπιστούν περιπτώσεις απόκρυψης εισοδημάτων.

Πρώτοι στο «στόχαστρο» της ΓΓΠΣ θα μπουν όσοι απέκτησαν ακριβά περιουσιακά στοιχεία, όπως ακίνητα, πολυτελή Ι.Χ. αυτοκίνητα και σκάφη αναψυχής.

Θα πρέπει φυσικά να αναφερθεί ότι στην περίπτωση που διαπιστωθούν κατά τον έλεγχο σημαντικές αποκλίσεις, τότε οι φορολογούμενοι θα κληθούν να επισκεφθούν την Εφορία τους προκειμένου να δώσουν πρόσθετες διευκρινίσεις. Οι υπόχρεοι που δεν θα μπορέσουν να δικαιολογήσουν την αγορά, τότε θα πληρώσουν το φόρο που θα προκύψει από τη διαφορά των τεκμηρίων απόκτησης περιουσιακών στοιχείων με τα δηλωθέντα εισοδήματα.

Αξίζει εξάλλου να σημειωθεί ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μελετά, στο πλαίσιο περιορισμού της φοροδιαφυγής, όπως καθορίσει ανώτατο χρονικό όριο τα πέντε έτη εντός των οποίων θα μπορεί κάποιος να δικαιολογήσει την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων από ανάλωση παρελθόντων οικονομικών ετών.

Εξονυχιστικοί έλεγχοι

Για να περιορίσει εξάλλου τα φαινόμενα παράνομων επιστροφών, που προέρχονται από απόκρυψη παράνομων εισοδημάτων, η ΓΓΠΣ διενεργεί ήδη εξονυχιστικούς ελέγχους σε όλες τις ηλεκτρονικές δηλώσεις που εμφανίζουν επιστροφές φόρου άνω των 1.500 ευρώ.

Συγκεκριμένα οι φορολογούμενοι οι οποίοι θα λαμβάνουν υψηλές επιστροφές φόρου (άνω των 1.500 ευρώ) θα καλούνται να προσκομίσουν στην αρμόδια ΔΟΥ τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ως επί το πλείστον τη βεβαίωση αποδοχών, αλλά ενδεχομένως και άλλα έγγραφα, όπως οι αποδείξεις για ιατρικά έξοδα, προκειμένου να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος εάν δικαιούνται να λάβουν ή όχι το επιστρεφόμενο ποσό. Επισημαίνεται ότι οι υπόχρεοι θα ενημερώνονται για την προσκόμιση των δικαιολογητικών τους εγγράφων στην εφορία με ειδική σημείωση που θα υπάρχει στο εκκαθαριστικό σημείωμα που θα αποστέλλεται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Θα πρέπει να αναφερθεί, πάντως, ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου σχεδιάζει όπως γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος και για τις επιστροφές φόρων που είναι κάτω των 1.500 ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα