Αρχίζει η εισαγωγή ρεύματος από Τουρκία

Υπεγράφη το πρωτόκολλο ανταλλαγής ηλεκτρικής ενέργειας
Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2007 11:54
UPD:15:51

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ανταλλαγής ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας υπέγραψαν χθες στην Αγκυρα ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας και ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Μεχμέτ Χιλμί Γκιουλέρ.

Με το πρωτόκολλο αυτό, το οποίο τίθεται άμεσα σε ισχύ, γίνεται το πρώτο βήμα για συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα αυτό.

Τέλη Ιουλίου ή αρχές Αυγούστου θα αρχίσει η λειτουργία της προσωρινής γραμμής, μήκους 268 χιλιομέτρων, η οποία θα μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια 137 KV στη χώρα μας. Η Τουρκία θα ενεργοποιήσει την ποσότητα των 130 KV.

Τα έργα διασύνδεσης των συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας Ελλάδας - Τουρκίας (γραμμή 400 KV Φίλιπποι - Μπαμπαέσκι) ολοκληρώνονται τον Ιανουάριο του 2008.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο υπουργών συζητήθηκαν θέματα διμερούς ενεργειακής συνεργασίας των δύο χωρών με ιδιαίτερη έμφαση στην ολοκλήρωση της κατασκευής του Ελληνοτουρκικού αγωγού φυσικού αερίου, αλλά και την προετοιμασία της τριμερούς διακρατικής συμφωνίας για την υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας (Νότιος Ευρωπαϊκός Διάδρομος Φυσικού Αερίου).

«Αγωγός φιλίας»

«Το πρωτόκολλο που υπογράφουμε απόψε αποτελεί τον πρώτο σταθμό για τη διασύνδεση των ηλεκτρικών δικτύων των δύο χωρών, που θα πραγματοποιηθεί σε οριστικό και μόνιμο τρόπο τον Ιανουάριο του 2008, με γραμμές των 400 KW. Θα είναι και αυτό ένα ακόμα σημαντικό βήμα στην περαιτέρω αναβάθμιση των σχέσεων των δύο χωρών και περιμένουμε να καλωσορίσουμε την Τουρκία το συντομότερο δυνατό στην Ενεργειακή Κοινότητα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», δήλωσε ο κ. Σιούφας.

Είπε ακόμη ότι «η υπογραφή αυτού του πρωτοκόλλου είναι ένα ακόμα σημαντικό βήμα ενίσχυσης των σχέσεων των δύο χωρών» και πρόσθεσε ότι μέσα στον Αύγουστο θα γίνουν τα εγκαίνια της παροχέτευσης φυσικού αερίου από την Τουρκία στην Ελλάδα.

«Ο αγωγός αυτός είναι ένας αγωγός φιλίας, συνεργασίας και ανάπτυξης μεταξύ των δύο χωρών και των δύο λαών, αποτελεί όμως και την πρώτη βάση για τη συνέχειά του με τον ελληνο-ιταλικό αγωγό φυσικού αερίου που θα αποτελέσει τη βάση μεταφοράς φυσικού αερίου από τις χώρες της Κασπίας και της Μέσης Ανατολής δια της Τουρκίας και της Ελλάδος στην Ιταλία και από εκεί στην Ευρώπη», ανέφερε ο κ. Σιούφας.

«Με αυτόν τον τρόπο οι δύο χώρες, η Τουρκία και η Ελλάδα, μετατρέπονται σε γέφυρα μεταφοράς ενέργειας από την Ανατολή στη Δύση. Ελπίζω τις επόμενες μέρες να έχουμε ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της τριμερούς διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Ιταλίας - Ελλάδας - Τουρκίας βάζοντας έτσι τη βάση για το νότιο ευρωπαϊκό διάδρομο φυσικού αερίου», τόνισε ο υπουργός.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Μεχμέτ Χιλμί Γκιουλέρ δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής: «Έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες όσον αφορά την ανταλλαγή ηλεκτρικού ρεύματος με την Ελλάδα, έχουν γίνει όλες οι προετοιμασίες και σήμερα βρισκόμαστε εδώ για να ανακοινώσουμε αυτή τη συνεργασία μας. Είναι 268 χιλιόμετρα και θα μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια 137 KV στην Ελλάδα, από το τέλος Ιουλίου ή αρχές Αυγούστου. Στην ουσία η δυνατότητα η δική μας σε ότι αφορά την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα. Εμείς θα ενεργοποιήσουμε την ποσότητα των 130 KV. Όπως γνωρίζετε, οι σχέσεις μας με την Ελλάδα είναι πολύ καλές και συνεχώς υλοποιούνται νέα σχέδια. Επίσης, θα μας δοθεί η δυνατότητα να πάρουμε και από εκείνους ηλεκτρικό ρεύμα».

«Με αυτόν τον τρόπο», συνέχισε ο Τούρκος υπουργός, μετά το σκέλος του φυσικού αερίου, τώρα η Τουρκία με την Ελλάδα συνεχίζουν αυτή τη συνεργασία και σε ένα σημαντικό τομέα, όπως είναι το ηλεκτρικό ρεύμα. Όπως γνωρίζετε, φτάνουμε στο τέλος σε ότι αφορά τη διασύνδεση με φυσικό αέριο με την Ελλάδα και ελπίζουμε ότι μεταξύ 16 και 26 Αυγούστου, στην περίπτωση που θα είναι έτοιμες και οι δύο πλευρές, θα έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε τα εγκαίνια του έργου αυτού παρουσία των πρωθυπουργών των δύο χωρών».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα