Εκπτώσεις φόρου με αποδείξεις

Ολο το σ/ν για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής
Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2007 14:37
UPD:14:45

Σημαντικές εκπτώσεις από το φορολογητέο εισόδημα των πολιτών, εάν ζητούν και παίρνουν αποδείξεις για μια σειρά δαπανών, προβλέπονται με το άρθρο 8 του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής (βλ. συνημμένο αρχείο), το οποίο κατατίθεται την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή.

Όπως ανέφερε κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, θα εκπίπτει το 40% του συνολικού ετήσιου ποσού δαπανών του φορολογουμένου, της συζύγου του και των παιδιών τους.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για το θέμα αυτό, ο κ. Αλογοσκούφης διευκρίνισε ότι οι πολίτες θα πρέπει να ζητούν αποδείξεις από την ημερομηνία κατάθεσης του σχεδίου νόμου στη Βουλή, αλλά πρόσθεσε, χαρακτηριστικά, ότι η γνώμη του είναι να ζητούν από σήμερα.

Το ποσό των εκπιπτόμενων δαπανών δεν μπορεί να υπερβεί τις 8.000 ευρώ και αφορά στις εξής δαπάνες:

α) δαπάνες δεξιώσεων γάμων και βαπτίσεων, καθώς και δαπάνες σε ταβέρνες και εστιατόρια, με εξαίρεση τα εστιατόρια ταχείας εξυπηρέτησης και αυτά που είναι μέσα σε ξενοδοχεία,

β) δαπάνη που καταβάλλεται σε μεσίτες ακινήτων, ωδεία, σχολές χορού και ρυθμικής, σχολές πολεμικών τεχνών, γυμναστήρια, κολυμβητήρια, ινστιτούτα ή κέντρα αδυνατίσματος και αισθητικής, κομμωτήρια, διαιτολόγους, διατροφολόγους, ομοιοπαθητικούς, λογοθεραπευτές και μασέρ,

γ) δαπάνη που καταβάλλεται για παροχή υπηρεσιών επισκευής κλιματισμού (ψύξης – θέρμανσης) και εξαερισμού,

δ) δαπάνη που καταβάλλεται για παροχή υπηρεσιών σε υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ελαιοχρωματιστές και λοιπά επαγγέλματα που αφορούν επισκευή και συντήρηση οικοδομών.

Όπως είπε ο υπουργός, για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής η κυβέρνηση στηρίζεται σε τρεις παράλληλους άξονες:

- Την αλλαγή νοοτροπίας των πολιτών στο θέμα αυτό.

- Την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των φορολογικών ελέγχων και

- Την παροχή κινήτρων προς τους φορολογούμενους για να ζητούν αποδείξεις.

Παρουσιάζοντας το σχέδιο νόμου για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι περιλαμβάνει 18 άρθρα, τα οποία αναφέρονται στα εξής:

- Τα άρθρα 1-3 αφορούν τη σύσταση και λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου κατά της φοροδιαφυγής, στο οποίο θα συμμετάσχουν πολλοί φορείς και, αν το επιθυμούν, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων. Το Εθνικό Συμβούλιο κατά της φοροδιαφυγής θα υποβάλει προτάσεις και εισηγήσεις για την απλούστευση των διαδικασιών, για το πως θα καταπολεμάται καλύτερα η φοροδιαφυγή κλπ. και θα συνέρχεται δύο φορές το χρόνο.

Το άρθρο 4 παρέχει κίνητρα για την εθελοντική συμμόρφωση των φορολογουμένων στις φορολογικές αρχές. Αν οι ίδιοι οι φορολογούμενοι εντός δέκα ημερών από την ειδοποίησή τους ότι επίκειται έλεγχος, αναφέρουν οι ίδιοι τις παραβάσεις τους, τότε θα τους παρέχονται εκπτώσεις στα φορολογικά πρόστιμα.

Το άρθρο 5 καθιερώνει ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους νέους επιτηδευματίες. Κατά τα πρώτα δύο-τρία χρόνια από την έναρξη λειτουργίας της επιχείρησής τους, οι φορολογικές αρχές θα παίζουν περισσότερο συμβουλευτικό ρόλο.

Τα άρθρα 6-7 παρέχουν κίνητρα για τη συνεργασία των φορολογουμένων με τις φορολογικές αρχές.

Το άρθρο 8 προβλέπει την παροχή γενναίων εκπτώσεων από το φορολογητέο εισόδημα για όσους ζητούν αποδείξεις. Οι αποδείξεις θα πρέπει να ζητούνται για δαπάνες δεξιώσεων, βαπτίσεων, όπως επίσης και για δαπάνες σε μεσίτες ακινήτων και δαπάνες σε ωδεία, σχολές χορού, ινστιτούτα, κομμωτήρια, γυμναστήρια κλπ. Θα αναγνωρίζεται ένα συνολικό ποσό για δαπάνες έως 8 χιλιάδες ευρώ για ένα ζευγάρι και, με βάση τις αποδείξεις, θα χορηγείται έκπτωση από το φόρο.

Το άρθρο 9 κωδικοποιεί σε ένα ενιαίο κείμενο τις εκπιπτόμενες και μη εκπιπτόμενες δαπάνες.

Με το άρθρο 10 δημιουργείται επιστημονική μονάδα τεκμηρίωσης, η οποία θα βοηθά την φορολογική πολιτική.

Με τα άρθρα 11 και 12 καθορίζεται ότι στο Σώμα Ελεγκτών δεν θα μπορεί κανείς να παραμένει μετά από δύο τετραετίες.

Με το άρθρο 13 προβλέπεται η παρακολούθηση είσπραξης χρεών στις εφορίες.

Με το άρθρο 14 περιορίζεται ο χρόνος απασχόλησης υπαλλήλων στις εφορίες μετά τη συνταξιοδότηση.

Με το άρθρο 15 καθιερώνεται η υποβολή ετήσιας έκθεσης στη Βουλή για το θέμα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

Με το άρθρο 16 προβλέπεται ότι τα αποτελέσματα των διασταυρωτικών ελέγχων θα διαβιβάζονται και στους φορολογούμενους και στις αρμόδιες φορολογικές αρχές.

Με το άρθρο 17 συστηματοποιείται η εμπειρία των φορολογικών αρχών σε σχέση με τους ελέγχους που διεξάγουν και, τέλος, με το άρθρο 18 προβλέπεται η έκδοση φυλλαδίου για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις φορολογουμένων.

Επίσης, άλλες τρεις διατάξεις που αφορούν την υποχρεωτική διαιτησία, το πόθεν έσχες των υπαλλήλων και το λεγόμενο "point system" για τους φορολογούμενους, δεν έχουν ενσωματωθεί και θα καταβληθεί προσπάθεια να ενσωματωθούν έως ότου κατατεθεί το σχέδιο νόμου στη Βουλή.

Ο κ. Αλογοσκούφης, παρουσιάζοντας το σχέδιο νόμου, αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι έως τώρα έχουν γίνει αρκετές νομοθετικές παρεμβάσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, όπως, για παράδειγμα, η αναβάθμιση του Τaxis, ο εκσυγχρονισμός του Τελωνειακού Κώδικα, η επιβολή ΦΠΑ για τα νεόδμητα ακίνητα, οι διασταυρωτικοί έλεγχοι κλπ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα