Διευκρινίσεις Κομισιόν για την παραπομπή της Ελλάδας για τα όρια συνταξιοδότησης

Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2007 16:56
UPD:19:35

Διευκρινίσεις σε ό,τι αφορά την πρόσφατη παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, έδωσε η εκπρόσωπος του του αρμοδίου για τις κοινωνικές υποθέσεις Επιτρόπου Βλαντιμίρ Σπίντλα.

Όπως είπε, το πρόβλημα έγκειται στην υποχρέωση που επιβάλλεται σε γυναίκες δημοσίους υπαλλήλους να συνταξιοδοτούνται νωρίτερα από τους άνδρες, ακόμη και αν κάποιες δεν το επιθυμούν, καθώς αποτελεί δυσμενή διάκριση κατά των γυναικών.

Η εκπρόσωπος σημείωσε παράλληλα ότι αν η ελληνική νομοθεσία όριζε επί παραδείγματι ότι μπορεί να συνταξιοδοτηθεί νωρίτερα κάθε δημόσιος υπάλληλος που ασχολήθηκε με την ανατροφή των παιδιών του (και όχι εξ ορισμού οι γυναίκες), τότε δεν θα υπήρχε πρόβλημα.

Τόνισε ακόμη ότι από νομικής απόψεως τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν υποχρεούνται να εξισώνουν τις ηλικίες συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών και πως η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει αρμοδιότητα στο ζήτημα του γενικού προσδιορισμού της ηλικίας συνταξιοδότησης των πολιτών.

Τέλος σε ό,τι αφορά την ενημέρωση της ελληνικής δημόσιας διοίκησης για την απόφαση της Επιτροπής να παραπέμψει προ ημερών την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η εκπρόσωπος επανέλαβε ότι για ανάλογα ζητήματα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποχρεούται πρώτα να ενημερώνει τις αντιπροσωπείες των κρατών μελών στην ΕΕ και στη συνέχεια να δημοσιοποιεί τις αποφάσεις της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα