Απόκτηση της Pummaro από την Deca Investments

Ολοκληρώθηκε το project πώλησης από την Ελαΐς - Unilever
Πέμπτη, 24 Δεκεμβρίου 2020 23:45
Eurokinissi/Γιάννης Σπυρούνης/ilialive.gr

Από την έντυπη έκδοση

Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected]
 
Στον έλεγχο της Deca Investments περνά η Pummaro, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η προσφορά του fund αναδείχθηκε η καλύτερη στη σχετική διαγωνιστική διαδικασία της πώλησης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Ν», στην τελική κούρσα διεκδίκησης βρέθηκαν μόνο δύο ενδιαφερόμενοι επενδυτές και στο final οffer το προσφερόμενο τίμημα της Deca φέρεται να ήταν ιδιαίτερα υψηλότερο συγκριτικά με την πρόταση του έτερου διεκδικητή Μέλισσα Κίκιζας.

Σε κάθε περίπτωση το project της πώλησης της Pummaro φέρεται να είναι αυτό που θα κλείσει τον χορό των επιχειρηματικών εξελίξεων στον κλάδο των τροφίμων τη φετινή χρονιά.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι το project της πώλησης που ανέλαβε η Alpha Bank «έτρεξε» αρκετά γρήγορα, καθώς η ανάδειξη προτιμητέου επενδυτή επιτεύχθηκε μέσα σε διάστημα τριών μηνών από την ημερομηνία γνωστοποίησης της πρόθεσης της Ελαΐς - Unilever να βάλει «πωλητήριο».

Συνεπώς, το ισχυρό εγχώριο σήμα της Pummaro μπαίνει και αυτό στο χαρτοφυλάκιο της Deca Investments, η οποία έχει ήδη παρουσία στην παραγωγή, επεξεργασία, τυποποίηση τομάτας και χυμών φρούτων μέσω της Damavand Α.Ε.
Τότε και τώρα

Να επισημανθεί ότι η εξαγορά της Pummaro από την Deca λαμβάνει χώρα ενάμιση σχεδόν χρόνο μετά την απόκτηση της Μινέρβα Ελαιουργικής, έναντι τιμήματος 41,5 εκατ. ευρώ που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2019. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι και στην περίπτωση της Μινέρβα, το υψηλό τίμημα ήταν αυτό που καθόρισε την επικράτηση της Diorama Investments, διαχειριστής της οποίας είναι η Deca Investments, και την αποχώρηση από τον διαγωνισμό της βιομηχανίας ζυμαρικών Μέλισσα Κίκιζας, που ήταν επίσης βασικός διεκδικητής.

Αναφορικά με τη δυναμική της Pummaro, διαχρονικά κατέχει ηγετικά μερίδια στην κατηγορία και όπως επισήμανε στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ελαΐς - Unilever -μέσω της οποίας γνωστοποίησε την πρόθεσή της να προχωρήσει σε επαναξιολόγηση του κλάδου της τομάτας- «το πρώτο και τόσο κρίσιμο εξάμηνο του 2020 η Pumarro κατέγραψε σημαντική ανάπτυξη». Η δραστηριότητα της βιομηχανικής τομάτας, μέσω των σημάτων Pummaro, καταγράφει σημαντικές εξαγωγικές επιδόσεις, που το 2018 κυμαίνονταν στους 25.000 τόνους.

Είναι ενδεικτικό ότι περί το 45% της παραγωγής εξάγεται, με τις βασικές αγορές διάθεσης να αφορούν Πολωνία, Γαλλία, Ολλανδία και Αγγλία (σ.σ.: η εξαγωγή αφορά χυμό τομάτας ως πρώτη ύλη και όχι συσκευασμένο τελικό προϊόν). Το εργοστάσιο τομάτας στη Γαστούνη, μέσω του προγράμματος συμβολαιακής καλλιέργειας με 100 παραγωγούς και μέσω της εφαρμογής βιώσιμων πρακτικών, εμφάνισε το 2018 παραγωγή 45.000 τόνων σε καλλιεργήσιμη έκταση 5.600 στρεμμάτων, ενώ η δυναμική του τζίρου της Pummaro το 2017 κυμάνθηκε στα 24 εκατ. ευρώ, ενώ έκτοτε εκτιμάται ότι έχει υποχωρήσει σε 12 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την Ελαΐς - Unilever το deal για την Pummaro έρχεται τρία χρόνια μετά την απόφαση για πωλητήριο στις δραστηριότητες του ελαιόλαδου και των μαργαρινών, με αποτέλεσμα η παραγωγική παρουσία του ισχυρού ομίλου να περιορίζεται μόνο στις εγκαταστάσεις στο Ρέντη.   



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα