Αυξημένο κατά 146 εκατ. € το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών

Παρασκευή, 20 Ιουλίου 2007 09:18

Σε 2.094 εκατ. ευρώ ανήλθε το Μάιο του 2007 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξημένο κατά 146 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2006.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος, η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στη διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος και δευτερευόντως στη μικρή μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων. Αντίθετα, το πλεόνασμα του ισοζυγίου των υπηρεσιών αυξήθηκε σημαντικά και το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων περιορίστηκε, αντισταθμίζοντας σε μεγάλο βαθμό την επιδείνωση του εμπορικού ισοζυγίου.

Η διεύρυνση του ελλείμματος του συνολικού εμπορικού ισοζυγίου κατά 417 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον Μάιο του 2006 οφείλεται στην αύξηση των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων (κατά 185 εκατ. ευρώ), του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων (κατά 124 εκατ. ευρώ) και των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων (κατά 108 εκατ. ευρώ).

Το συνολικό πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών παρουσίασε άνοδο κατά 268 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της σημαντικής αύξησης των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών, ενώ παράλληλα παρουσίασαν μικρή άνοδο και οι καθαρές εισπράξεις από ταξιδιωτικές και από λοιπές υπηρεσίες.

Η μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου των εισοδημάτων κατά 48 εκατ. ευρώ οφείλεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στον περιορισμό των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη.

Τέλος, το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων περιορίστηκε κατά 46 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον Μάιο του 2006, επειδή μειώθηκαν τόσο οι καθαρές μεταβιβάσεις από την ΕΕ προς τον τομέα της γενικής κυβέρνησης όσο και εκείνες προς τους λοιπούς τομείς. (Υπενθυμίζεται ότι οι ακαθάριστες τρέχουσες μεταβιβάσεις από την ΕΕ περιλαμβάνουν κυρίως τις καταβολές από το Τμήμα Εγγυήσεων του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Προσανατολισμού και Εγγυήσεων στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής καθώς και τις καταβολές από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, ενώ οι τρέχουσες μεταβιβάσεις προς την ΕΕ περιλαμβάνουν τις αποδόσεις - πληρωμές της Ελλάδος στον Κοινοτικό Προϋπολογισμό.)

Το πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου 2007 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διευρύνθηκε κατά 2.033 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2006 και διαμορφώθηκε σε 14.289 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά κυρίως την αύξηση του εμπορικού ελλείμματος και τη μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων και, σε μικρότερο βαθμό, την αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου εισοδημάτων. Αντίθετα, το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών αυξήθηκε.

Η διεύρυνση του συνολικού ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου κατά 1.146 εκατ. ευρώ οφείλεται κυρίως στην αύξηση του εμπορικού ελλείμματος των αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων (κατά 840 εκατ. ευρώ) και των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων (κατά 523 εκατ. ευρώ). Αντίθετα, οι καθαρές πληρωμές για εισαγωγές καυσίμων μειώθηκαν κατά 218 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά το εμπορικό ισοζύγιο εκτός πλοίων και καυσίμων, οι εισπράξεις από εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 338 εκατ. ευρώ ή 7,4%, ενώ οι πληρωμές για εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 1.179 εκατ. ευρώ ή 8,3%.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου των υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 385 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην άνοδο κυρίως των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών και, σε μικρότερη έκταση, των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες, ενώ οι καθαρές πληρωμές για λοιπές υπηρεσίες αυξήθηκαν. Σημειώνεται ότι οι ακαθάριστες εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών αυξήθηκαν κατά 8,6% και οι ακαθάριστες εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες κατά 3,5%.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων αυξήθηκε κατά 395 εκατ. ευρώ, λόγω κυρίως των αυξημένων καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη.

Τέλος, η μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου των τρεχουσών μεταβιβάσεων κατά 878 εκατ. ευρώ οφείλεται αφενός στην αύξηση των πληρωμών του τομέα της γενικής κυβέρνησης προς την ΕΕ (η οποία παρατηρήθηκε κυρίως το μήνα Φεβρουάριο) και αφετέρου στη μείωση των εισπράξεων (τους μήνες Φεβρουάριο έως και Μάιο).

Ισοζύγιο Κεφαλαιακών Μεταβιβάσεων

Τον Μάιο του 2007 το ισοζύγιο κεφαλαιακών μεταβιβάσεων παρουσίασε πολύ μικρό πλεόνασμα (3,5 εκατ. ευρώ, έναντι 279 εκατ. ευρώ το Μάιο του 2006). (Οι κεφαλαιακές μεταβιβάσεις από την ΕΕ περιλαμβάνουν κυρίως τις καταβολές από τα Διαρθρωτικά Ταμεία -- πλην του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου -- και το Ταμείο Συνοχής, βάσει του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης).

Το πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου 2007 το ισοζύγιο κεφαλαιακών μεταβιβάσεων εμφάνισε πλεόνασμα 2.276 εκατ. ευρώ, μεγαλύτερο κατά 825 εκατ. ευρώ από ότι το 2006. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά σχεδόν αποκλειστικά τη άνοδο των κεφαλαιακών μεταβιβάσεων από την ΕΕ προς τον τομέα της γενικής κυβέρνησης. Έτσι, το συνολικό ισοζύγιο μεταβιβάσεων παρουσίασε πλεόνασμα 2.962 εκατ. ευρώ, κατά 53 εκατ. ευρώ χαμηλότερο από ό,τι την αντίστοιχη περίοδο του 2006.

Το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαιακών μεταβιβάσεων (παλαιά μέθοδος παρουσίασης) παρουσίασε έλλειμμα 2.090 εκατ. ευρώ τον Μάιο του 2007, μεγαλύτερο κατά 422 εκατ. ευρώ από ότι τον αντίστοιχο μήνα του 2006. Στο πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου 2007 το έλλειμμα αυτό διαμορφώθηκε σε 12.013 εκατ. ευρώ, δηλαδή αυξήθηκε κατά 1.208 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2006.

Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών

Τον Μάιο του 2007 οι άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος ανήλθαν σε 149 εκατ. ευρώ. Η σημαντικότερη αφορούσε την εκροή 50 εκατ. ευρώ για τη συμμετοχή της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ στο μετοχικό κεφάλαιο της θυγατρικής της PIRAEUS BANK ROMANIA στη Ρουμανία. Τον ίδιο μήνα, οι επενδύσεις στην Ελλάδα από μη κατοίκους ανήλθαν σε 51 εκατ. ευρώ. Οι σημαντικότερες επενδύσεις μη κατοίκων αφορούσαν εισροή 36 εκατ. ευρώ από την πώληση ακινήτου της ΜΠΑΜΠΗΣ ΒΩΒΟΣ ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε στη Γερμανική εταιρία KANAM GRUND καθώς και εισροή 23 εκατ. ευρώ για τη μερική εξαγορά της FOURLIS Ανώνυμη Εταιρία Συμμετοχών από την DSG INTERNATIONAL plc (Αγγλία). Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου, καταγράφηκε καθαρή εισροή ύψους 2.496 εκατ. ευρώ, η οποία οφείλεται κυρίως στις αγορές ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου και σε πολύ μικρότερο βαθμό μετοχών ελληνικών επιχειρήσεων από μη κατοίκους (ύψους 3.730 και 471 εκατ. ευρώ αντίστοιχα). Οι κινήσεις αυτές αντισταθμίστηκαν μερικώς από αγορές κυρίως ομολόγων και δευτερευόντως μετοχών και εντόκων γραμματίων του εξωτερικού από κατοίκους Ελλάδος, ύψους 1.098, 440 και 260 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Όσον αφορά τις ''λοιπές'' επενδύσεις, καταγράφηκε καθαρή εκροή ύψους 150 εκατ. ευρώ, καθώς η αύξηση των τοποθετήσεων πιστωτικών ιδρυμάτων του εξωτερικού σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα υπεραντισταθμίστηκε από την αύξηση των αντίστοιχων τοποθετήσεων εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων και θεσμικών επενδυτών στο εξωτερικό.

Το πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου 2007, οι άμεσες επενδύσεις εμφάνισαν καθαρή εκροή ύψους 2.071 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, η καθαρή εισροή κεφαλαίων μη κατοίκων για άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα ανήλθε σε 508 εκατ. ευρώ, ενώ η καθαρή εκροή κεφαλαίων κατοίκων για άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό έφθασε τα 2.579 εκατ. ευρώ. Την ίδια περίοδο σημειώθηκε καθαρή εισροή ύψους 13.972 εκατ. ευρώ στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου, δεδομένου ότι η εισροή κεφαλαίων μη κατοίκων για τοποθετήσεις στην Ελλάδα (κυρίως σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και σε μετοχές ελληνικών επιχειρήσεων, ύψους 15,9 και 4,6 δισεκ. ευρώ, αντίστοιχα) υπεραντιστάθμισε σε σημαντικό βαθμό την εκροή κεφαλαίων κατοίκων κυρίως για τοποθετήσεις σε ομόλογα του εξωτερικού (ύψους 5,6 δισεκ. ευρώ). Τέλος, στην κατηγορία των "λοιπών'' επενδύσεων καταγράφηκε μικρή καθαρή εισροή ύψους 567 εκατ. ευρώ, κυρίως επειδή σε σημαντικό βαθμό η εισροή κεφαλαίων μη κατοίκων για τοποθετήσεις σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα αντισταθμίστηκε από τοποθετήσεις κατοίκων σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό και, σε μικρότερο βαθμό, από αποπληρωμές δανείων που είχαν χορηγηθεί από μη κατοίκους σε κατοίκους.

Στο τέλος Μαΐου 2007 τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 2,3 δισεκ. ευρώ. (Υπενθυμίζεται ότι από την ένταξη της Ελλάδος στη ζώνη του ευρώ τον Ιανουάριο του 2001 τα συναλλαγματικά διαθέσιμα, σύμφωνα με τον ορισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, περιλαμβάνουν μόνο το νομισματικό χρυσό, τη "συναλλαγματική θέση" στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τα "ειδικά τραβηκτικά δικαιώματα" και τις απαιτήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος σε ξένο νόμισμα έναντι κατοίκων χωρών εκτός της ζώνης του ευρώ. Αντίθετα, δεν περιλαμβάνουν τις απαιτήσεις σε ευρώ έναντι κατοίκων χωρών εκτός της ζώνης του ευρώ, τις απαιτήσεις σε συνάλλαγμα και σε ευρώ έναντι κατοίκων χωρών της ζώνης του ευρώ, και τη συμμετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος στο κεφάλαιο και στα συναλλαγματικά διαθέσιμα της ΕΚΤ.)



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα