Νιγηρία-Προσφυγή της κυβέρνησης κατά της Pfizer για παράνομη δοκιμή φαρμάκου σε παιδιά

Παρασκευή, 20 Ιουλίου 2007 16:44

Νέα προσφυγή κατά της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer κατέθεσε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Νιγηρίας κατηγορώντας τη ότι δοκίμασε σε παιδιά το αντιβιοτικό trovafloxacine, χωρίς την έγκριση των γονιών τους και χωρίς τη συμφωνία των τοπικών αρχών.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Νιγηρίας, 11 παιδιά έχασαν τη ζωή τους, από τα 200 στα οποία χορηγήθηκε αυτό το φάρμακο της Pfizer, και άλλα υποφέρουν τώρα από διάφορες παθήσεις (κώφωση, παράλυση, διαταραχές του λόγου, εγκεφαλικές βλάβες, τύφλωση).

Με τη νέα, 40σέλιδη προσφυγή, η Νιγηρία ζητεί από το δικαστήριο, εκτός από τις αποζημιώσεις ύψους περίπου 6 δισ. δολαρίων, να αποφανθεί ότι οι δοκιμές ήταν «παράνομες και κατακριτέες» και «δεν ήταν ούτε ανθρωπιστικές ούτε φιλανθρωπικές, αλλά είχαν καθαρά εμπορικό σκοπό».

Η Pfizer αρνείται πως παραβίασε τη δεοντολογία και υποστηρίζει πως είχε ενεργήσει με κάθε διαφάνεια. Μάλιστα, υπεύθυνος του φαρμακευτικού ομίλου στη Νιγηρία είχε υποστηρίξει πως οι αρχές είχαν εγκρίνει την πραγματοποίηση αυτών των θεραπευτικών δοκιμών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα