Τριγμούς στις διεθνείς αγορές προκαλεί το νέο στέλεχος του κορωνοϊού

Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2020 14:57
UPD:15:10
REUTERS/STAFF

«Τριγμούς» στις διεθνείς αγορές προκαλεί η μετάλλαξη του νέου κορωνοϊού που εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τα κράτη να κλείνουν τα αεροδρόμιά τους στους ταξιδιώτες από τη Βρετανία και να λαμβάνουν έκτακτα, επείγοντα μέτρα. Κρούσματα με το νέο στέλεχος του κορωνοϊού έχουν καταγράψει και άλλες χώρες. Η ανησυχία στους επενδυτές είναι έκδηλη, καθώς παράλληλα δεν έχει εξευρεθεί εμπορική συμφωνία για το Brexit, με τις διαπραγματεύσεις να βρίσκονται σε «κρίσιμο σημείο».

Αυτήν την ώρα (2.45 το μεσημέρι, ώρα Ελλάδος) πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχωρεί κατά 2,56% στις 385 μονάδες, αφού το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλε lockdown και ανέτρεψε τα σχέδια περί χαλάρωσης των περιορίσιμων τα Χριστούγεννα καθώς βρέθηκε αντιμέτωπο με ένα νέο στέλεχος του κορωνοϊού που εκτιμάται ότι τον καθιστά πιο μεταδοτικό.

Ο Καναδάς καθώς και ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, η Ιταλία και η Ολλανδία, έδωσαν εντολή για αναστολή των πτήσεων από τη Βρετανία, ενώ η απαγόρευση της Γαλλίας περιελάμβανε και τις εμπορικές μεταφορές -- οδικές, αεροπορικές, θαλάσσιες ή σιδηροδρομικές.

Οι ανησυχίες για νέο πλήγμα στην οικονομική ανάκαμψη οδηγούν τον βρετανικό δείκτη FTSE σε απώλειες κατά 2,27%. Ο γερμανικός δείκτης DAX σημειώνει πτώση 2,9% στις 13.235 μονάδες. Στη Γαλλία, ο δείκτης CAC διαπραγματεύεται με πτώση 2,87%. Στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχωρεί 2,64% στις 21.467 μονάδες.

Οι μετοχές των εταιριών ταξιδίων και αναψυχής σημείωσαν απώλειες 5,5% και οδεύουν προς τη χειρότερη ημερήσια επίδοση των τελευταίων τριών μηνών, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση στην Ευρώπη κατέγραφαν οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιριών καθώς οι νέοι περιορισμοί προκάλεσαν ανησυχίες για πλήγμα στη ζήτηση, ασκώντας πιέσεις στις τιμές του αργού.

Τα futures των δεικτών της Wall Street, καταγράφουν πτώση ως και 1,7%, μία ώρα πριν την έναρξη της συνεδρίασης.

Απώλειες για το πετρέλαιο

Το αργό πετρέλαιο υποχωρεί 3,4% στα 47,58  δολ. το βαρέλι, ενώ το πετρέλαιο τύπου brent σημειώνει απώλειες 3,6% στα 49,5 δολ. το βαρέλι. Οι απώλειες έφτασαν και το 5%.

«Το μήνυμα είναι καθαρό: οι τιμές του πετρελαίου είναι σε μεγάλο βαθμό και θα συνεχίσουν να είναι στο έλεος της πανδημίας», ανέφερε  ο Στίβεν Μπρένοκ της PVM.

Πιέσεις για την στερλίνα

Απώλειες καταγράφει σήμερα και η στερλίνα έναντι του δολαρίου και του ευρώ αφού η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε νέους περιορισμούς για να ανακόψει την ταχεία διασπορά ενός νέου στελέχους του κορωνοϊού και χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία προχώρησαν σε αναστολή των συνδέσεών τους σε ό,τι αφορά τις μεταφορές με τη Βρετανία.

Η λίρα σημειώνει πτώση 1,8% έναντι του αμερικανικού νομίσματος κάτω από το 1,33 δολάριο και υποχώρησε κατά 1% έναντι του ευρώ.

Πτώση στην Ασία

Με πτώση έκλεισε το χρηματιστήριο στο Τόκιο, εξαιτίας της ανησυχίας για το νέο, πολύ πιο μολυσματικό στέλεχος του SARS-CoV-2 το οποίο εντοπίστηκε στη Βρετανία αλλά και τη συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων στην Ιαπωνία, η οποία θέτει υπό πίεση το σύστημα υγείας.

Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 48,97 μονάδων (–0,18%), στις 26.714,42 μονάδες.

Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με πτώση 4,19 μονάδων (–0,23%), στις 1.789,05 μονάδες.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα