Ντουμπάϊ: 2,1 δισ. δολ. για μερίδιο στην Αuckland Airport

Δευτέρα, 23 Ιουλίου 2007 07:51

ΣΥΜΦΩΝΙΑ για την απόκτηση μεριδίου στην Auckland International Airport Ltd., το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της Ν. Ζηλανδίας, αντί ποσού 2,6 δισ. δολ. Ν. Ζηλανδίας (2,1 δισ. δολ. ΗΠΑ), έκλεισε η κυβέρνηση του Ντουμπάϊ.

Οι διευθύνοντας την Auckland Airport εισηγήθηκαν την προσφορά από την Dubai Aerospace Enterprises, αξίας έως 3,80 δολ. Ν. Ζηλανδίας ανά μετοχή, 15% υψηλότερη από την διαπραγμάτευση των μετοχών της εταιρείας, πριν την προσφορά. Η προσφορά αξιολογεί την Auckland Airport στα 5,6 δισ. δολ. Ν. Ζηλανδίας συμπεριλαμβανομένων μετοχών, μετρητών και ελλείμματος, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας.

Οι επενδυτές στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την τρίτη σε μέγεθος χώρα μέλος του ΟΠΕΚ, δαπάνησαν 60 δισ. δολ. σε περιουσιακά στοιχεία, όπως λιμάνια και εταιρείες τηλεπικοινωνιών κατά την τριετή διάρκεια του ράλι των τιμών του πετρελαίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. H Auckland Airport, διαχειρίζεται το 70% των αφίξεων στη Ν. Ζηλανδία και μπορεί να εξυπηρετήσει ως περιφερειακό κέντρο την αεροπορική εταιρεία του Ντουμπάϊ, Emirates.

Το Ντουπάϊ, έχει πει ότι θέλει να χρησιμοποιήσει τα κέρδη από την αναρρίχηση των τιμών του πετρελαίου για να καταστεί διεθνές αεροπορικό κέντρο με την απόκτηση αεροδρομίων και την επέκταση της κρατικής εταιρείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Οι μετοχές της Auckland Airport σημείωναν άνοδο 12 σεντς, ποσοστό 3,6%, φθάνοντας στα 3,43 δολ. Ν. Ζηλανδίας η μία στις 3:55 μ.μ. κατά τη διαπραγμάτευσή τους στο Ουέλινγκτον, τοπική ώρα. Οι μετοχές κινήθηκαν ανοδικά τον περασμένο μήνα, μετά την προσφορά 3,10 δολ. Ν. Ζηλανδίας του Canada Pension Plan Investment Board για κάθε μία μετοχή της εταιρείας και τις προσεγγίσεις που δέχθηκαν οι δύο μεγαλύτεροι μέτοχοί της για την πώληση των μεριδίων τους σε τρίτους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα