Τον κώδωνα του κινδύνου για τον εκτροχιασμό των οικονομικών μεγεθών έκρουσε ο Γιάννης Σγουρός κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Αττικής του έτους 2021.
Όπως σημείωσε ο πρώην περιφερειάρχης Αττικής, η σημερινή διοίκηση ακολουθεί την πολιτική της αλόγιστης υπερδέσμευσης των πόρων των προκατόχων της με αποτέλεσμα η Περιφέρεια να οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε οικονομικό αδιέξοδο.
Το πρόβλημα έγκειται, όπως εξήγησε, κυρίως στις δαπάνες εκτέλεσης των έργων της Περιφέρειας αφού διαρκώς υπογράφονται νέες εργολαβικές συμβάσεις χωρίς να έχουν διασφαλιστεί τα αντίστοιχα έσοδα για την υλοποίησή τους. Είναι χαρακτηριστικό, όπως είπε, ότι οι απλήρωτες συμβατικές υποχρεώσεις ανέρχονται περίπου σε 250 εκ. € ενώ ακολουθούν συμβάσεις νέων έργων περίπου 450 εκ. €, χωρίς η Περιφέρεια να έχει τους αντίστοιχους πόρους (200 εκ. τα ταμειακά διαθέσιμα) και χωρίς στον κρατικό προϋπολογισμό να υπάρχει αύξηση των πιστώσεων προς την αυτοδιοίκηση.
«Αποτέλεσμα της παγιωμένης τα τελευταία χρόνια πρακτικής είναι να ροκανίζονται τα ταμειακά διαθέσιμα τα οποία μειώνονται με γεωμετρικούς ρυθμούς (-40 % την τελευταία 4ετία) και τα οποία εντός των επομένων ετών αναμένεται να εξανεμιστούν πλήρως οδηγώντας την Περιφέρεια σε στάση πληρωμών», πρόσθεσε.
Παράλληλα ο Γιάννης Σγουρός επέκρινε την αύξηση των πιστώσεων που παρατηρείται σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό αρχικό προϋπολογισμό σε μη ανελαστικές δαπάνες όπως διοργάνωση συνεδρίων και εκδηλώσεων (+125%), δαπάνες δημοσίων σχέσεων (+300%), διαφημίσεις και εκδόσεις (+200%).
Στην τοποθέτησή του ο πρώην περιφερειάρχης Αττικής επέκρινε τη διοίκηση της Περιφέρειας για έλλειψη επιχειρησιακού σχεδιασμού και οράματος και χωρίς ουσιαστικές παρεμβάσεις στην κυβέρνηση, ενώ ζήτησε να εκπονηθεί ειδικό σχέδιο της Περιφέρειας σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές για την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και δη των κλάδων που έχουν υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα από την πανδημία.
Ταυτόχρονα, η παράταξη του Γ. Σγουρού κατέθεσε ένα πλέγμα προτάσεων για την υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομών που έχει ανάγκη η Αττική που περιλαμβάνουν:
- Μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής,
- Ανάπλαση του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας,
- Κατασκευή νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική,
- Ανάπτυξη συνδυασμένων μεταφορών (σιδηροδρομική σύνδεση Λαύριο, Ραφήνα),
- Ψηφιακή σύγκλιση,
- Στήριξη Ερασιτεχνικού Αθλητισμού (με τα κριτήρια της ΓΓΑ).
Τέλος ο κ. Σγουρός στην τοποθέτησή του υπενθύμισε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ότι τον Αύγουστο 2014 παρέδωσε στην κα Δούρου μια Περιφέρεια με ταμειακό πλεόνασμα ύψους 350 εκ. ευρώ (καθαρό), 1100 μεγάλα, μεσαία και μικρά έργα, υψηλά ποσοστά απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων (83% απορρόφηση του ΠΕΠ Αττικής 2007-2013), ώριμοι σχεδιασμοί για την επίλυση μεγάλων προβλημάτων, μεγάλα έργα δρομολογημένα σε εξέλιξη, ουσιαστικές παρεμβάσεις στην εκάστοτε κυβέρνηση, εύρυθμη υπηρεσιακή λειτουργία, απόλυτη εξυγίανση του ΕΔΣΝΑ (απόβλητα) και από ελλειμματικό ταμείο τον παρέδωσε πλεονασματικό και χωρίς χρέη.
Τοποθετήσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τον προϋπολογισμό έκαναν ακόμη εκ μέρους της παράταξης Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής οι περιφερειακοί σύμβουλοι Νίκος Ανδρουλακάκης, Σωτήρης Μεθενίτης, Δημήτρης Κατσικάρης και Σπύρος Αδαμόπουλος.