Talk of the market: Μακροπρόθεσμοι επενδυτές ενόψει, σε τίτλους και …αγροτικά προϊόντα

Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου 2020 11:06
UPD:11:07

Μπορεί τα εμβόλια να είναι στο …δρόμο αλλά ο SARS Cov2 δείχνει το πιο σκληρό του πρόσωπο υποχρεώνοντας μεγάλες χώρες σε πιο σκληρά lockdown. Δοκιμάζει επίσης τις δυνατότητες της χώρας μας αναδεικνύοντας αβεβαιότητες για τον αντίκτυπο στην οικονομία.

Η κατάσταση στο λιανεμπόριο είναι ενδεικτική. Ας σημειωθεί ότι στοιχεία της Ελλ.Στατ., στο πλαίσιο της μελέτης για το τζίρο της αγοράς υπό το καθεστώς των περιοριστικών μέτρων, δείχνουν ότι στο εννεάμηνο πραγματοποιήθηκε τζίρος 193,8 δισ. ευρώ από 228,6 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, που σημαίνει απώλειες 34,8 δισ. ευρώ. Μόνο στο γ’ τρίμηνο (Ιούλιος – Σεπτέμβριος 2020) πραγματοποιήθηκε  τζίρος 69,8 δισ. ευρώ έναντι 82,9 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι με τις απώλειες να φτάνουν τα 13,1 δις. ευρώ. Τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών κατά 50,4% στο γ’ τρίμηνο παρουσίασαν οι επιχειρήσεις καταλυμάτων και εστίασης.

Ενδεικτικά της ζημιάς που έχουν υποστεί οι επιχειρήσεις, σε επίπεδο τζίρου και κερδοφορίας, είναι επίσης τα οικονομικά αποτελέσματα εννεαμήνου που δημοσιεύουν αυτό το διάστημα οι εισηγμένες εταιρείες. Πάντως οι αναλυτές είναι καθησυχαστικοί εκτιμώντας ότι η ανάκαμψη θα είναι ξεκάθαρη το 2021. 

Από την άλλη μεριά το κλίμα στο Χρηματιστήριο είναι σε γενικές γραμμές θετικό. Πάνω από τις 800 μονάδες βρέθηκε ενδοσυνεδριακά χθες ο Γενικός Δείκτης, αν και έκλεισε χαμηλότερα, ενισχυμένος πάντως κατά 0,63%, με την αξία των συναλλαγών ναι διαμορφώνεται σε 112 εκατ. ευρώ, γεγονός που υποδηλώνει πιο μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις.

Ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 4% το 2021 προβλέπει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σημειώνοντας μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup ότι η οικονομία θα μεγεθυνθεί με υψηλότερο ρυθμό σε σχέση με τον μέσο όρο στην Ευρώπη.

Μισό δισ. ευρώ πάνω από τον αναθεωρημένο στόχο διαμορφώθηκαν τα φορολογικά έσοδα του Νοεμβρίου. Ανήλθαν σε 3,596 δισ. ευρώ, με υπέρβαση έναντι του στόχου κατά 521 εκατ. ευρώ. Στο ενδεκάμηνο ο προϋπολογισμός εμφανίζει πρωτογενές έλλειμμα 13,808 δισ. ευρώ όταν πέρυσι σημείωνε πλεόνασμα 6,945 δισ. ευρώ. Πάντως η υπέρβαση του στόχου εσόδων διευκολύνει ταμειακά το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη, που εκτίμησε ότι το lockdown θα επηρεάσει κυρίως τα έσοδα Δεκεμβρίου.

Συγκλίνουν με την πρόβλεψη για ανάπτυξη πάνω από 4% το 2021 οι τραπεζίτες. Η επιστροφή της πιστωτικής επέκτασης το 2020 σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά μετά το 2009, σε συνδυασμό με τους πόρους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης μπορούν να επιβεβαιώσουν αυτό το στόχο για τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, στο Capital Link Forum. Τόνισε μεταξύ άλλων ότι το ύψος των πόρων από το Next Generation EU για την Ελλάδα ανέρχεται στο 20% του ΑΕΠ του 2020, διπλασιάζοντας ουσιαστικά την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας για την επόμενη επταετία.

Κρίσιμος είναι βέβαια ο ρόλος των τραπεζών στην ενδιάμεση χρηματοδότηση, ώστε να ξεκινήσει χωρίς καθυστερήσεις η υλοποίηση του προγράμματος. 

Το μέλλον είναι digital, είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, μιλώντας επίσης στο Capital Link Forum αναφερόμενος στις δυνάμεις που παγκοσμίως ωθούν τα τελευταία χρόνια τις τράπεζες προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τόνισε ότι η πανδημία επιταχύνει τις τάσεις. Σημείωσε ωστόσο και τους κινδύνους, την κυβερνοασφάλεια και τους περιορισμούς που θέτουν οι ρυθμιστικές αρχές.

Η ΕΕΤΤ ανακοίνωσε την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής προσφορών για τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στις ζώνες των 700 MHz, 2 GHz, 3400-3800 MHz και 26 GHz, μετά από 6 γύρους υποβολής προσφορών. Οι τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας που ενδιαφέρθηκαν Cosmote, Vodafone, Wind θα πληρώσουν στο ελληνικό δημόσιο για τα δικαιώματα 372,3 εκατ. ευρώ και ειδικότερα, η Cosmote θα πληρώσει 123 εκατ. ευρώ, η Vodafone 130,2 εκατ. ευρώ και η Wind 119 εκατ. ευρώ για να υποστηρίξουν την ανάπτυξη δικτύων 5G. 

Η έκτακτη γενική συνέλευση της Tέρνα Ενεργειακής ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 0,17 ευρώ ανά μετοχή με ημερομηνία πληρωμής την 28η Δεκεμβρίου, καθώς και τη χορήγηση έως και 2,5 εκατ. ευρώ δωρεάν μετοχών σε εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ. και ανώτερα στελέχη για τη συμβολή τους στην επίτευξη των οικονομικών στόχων της εταιρείας.

Η AΔΜΗΕ Συμμετοχών ανακοίνωσε ότι τα funds που ελέγχονται από την Silchester International Investors LLP στις 14.12.2020 κατείχαν 23.113.776 μετοχές ή 9,96% από 30.014.813 μετοχές ή 12,94% στις 19.06.2017.

Εντωμεταξύ, επενδυτές προσελκύει σταδιακά ο αγροτικός τομέας. Ενδεικτικό είναι ότι εγκρίθηκε το καταστατικό του πρώτου Αγροτικού Συνεταιρισμού στο οποίο μετέχει ιδιώτης επενδυτής. Πρόκειται για τον Αγροτικό Γαλακτοκομικό Συνεταιρισμό Μονεμβασιάς με διακριτικό τίτλο “ΠΑΡΝΩΝ” και με έδρα τους Μολάους του νομού Λακωνίας.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα