Η Fitch κρίνει τη στρατηγική των ελληνικών τραπεζών στη Ν.Α. Ευρώπη

Τρίτη, 24 Ιουλίου 2007 09:48

Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ των ελληνικών τραπεζών στις αγορές της Νοτιανατολικής Ευρώπης έχει γίνει με σταθερά βήματα και θετικά μέχρι στιγμής αποτελέσματα, όπως αναφέρει σε έκθεσή του ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings. Επισημαίνει όμως ότι η επιθετική διεθνής στρατηγική των περισσότερων ελληνικών τραπεζών ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στην αξιολόγησή τους.

Στόχος της επέκτασης των ελληνικών τραπεζών (που διαθέτουν πλέον συνολικά ένα δίκτυο περισσότερων από 2.000 υποκαταστημάτων στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο) είναι, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην έκθεση, η αντιστάθμιση των πιέσεων, που δέχονται στην εσωτερική αγορά.

Το ενεργητικό των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών στη συγκεκριμένη περιοχή έχει υπερδιπλασιαστεί από το 2005, με αποτέλεσμα να αντιστοιχεί στο 13% του συνολικού τους ενεργητικού. Τα περιθώρια κέρδους των διεθνών δραστηριοτήτων τους παραμένουν ωστόσο σε χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα στην ελληνική αγορά.

Οι ευκαιρίες για τις ελληνικές τράπεζες είναι σημαντικές, όπως αναφέρεται στην έκθεση, με το διεθνή οίκο ωστόσο να επισημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει συνετή διαχείριση των πιστωτικών και συναλλαγματικών στις αγορές της ΝΑ Ευρώπης.

Η επέκταση των ελληνικών τραπεζών, κυρίως μέσω εξαγορών, στις συγκεκριμένες αγορές έχει ήδη ενισχύσει σε κάποιο βαθμό το προφίλ ρίσκου για τις ελληνικές τράπεζες. Παρ' όλα αυτά προς το παρόν η εικόνα παραμένει θετική, στηριζόμενη από την αναπτυξιακή τροχιά της ελληνικής οικονομίας αλλά και των βαλκανικών οικονομιών και τη διατήρηση της ζήτησης για δανεισμό.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα