Τουρκία: Ανεπηρέαστη η λίρα μετά τις κυρώσεις των ΗΠΑ

Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2020 10:58
UPD:11:04
REUTERS/DADO RUVIC

Η τουρκική λίρα παρέμεινε σταθερή έναντι του δολαρίου μετά την επιβολή κυρώσεων στη Άγκυρα για την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400, η απειλή των οποίων είχε επιβαρύνει το τουρκικό νόμισμα για μήνες.

Ωστόσο χθες Δευτέρα όπως ανακοινώθηκε οι κυρώσεις στοχεύουν μόνο τον κορυφαίο αμυντικό αναπτυξιακό φορέα της Τουρκίας και όχι την ευρύτερη οικονομία.

Περί τις 10:55 π.μ. ώρα Ελλάδος η ισοτιμία της λίρας έναντι του δολαρίου παραμένει σταθερή στο 7,8485, διατηρώντας τα κέρδη 1% της Δευτέρας, μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ.

Η Ουάσιγκτον επέλεξε να αποφύγει «μια σειρά από δυνητικά πολύ πιο σημαντικές κυρώσεις, οι οποίες παραμένουν στην αμερικανική εργαλειοθήκη», δήλωσε ο Μπλες Αντίν, επικεφαλής έρευνας για τις αναδυόμενες αγορές στην TCW.

Οι λεγόμενες κυρώσεις των ΗΠΑ, CAATSA -οι πρώτες που στοχεύουν σύμμαχο του ΝΑΤΟ- ισχύουν για την Προεδρία των Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB), τον πρόεδρό της και τρεις αξιωματούχους.

Για να αποτρέψουν τις στρατιωτικές συμφωνίες με τη Ρωσία, οι κυρώσεις μπλοκάρουν κοινά έργα ή μεταφορά τεχνολογίας στις εταιρείες που συνδέονται με την SSB και περιορίζουν τα δάνεια και τις πιστώσεις από τις ΗΠΑ.

Η κίνηση δεν είναι απλώς συμβολική και «θα περιπλέξει τις αμυντικές προμήθειες της Τουρκίας και την πρόσβαση της SBS στη διεθνή χρηματοδότηση», δήλωσε ο Γκάλιπ Ντελάι Dalay, συνεργάτης της Robert Bosch Academy.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα