Υπέρ της μερικής ιδιωτικοποίησης των Γερμανικών Σιδηροδρόμων η κυβέρνηση

Τρίτη, 24 Ιουλίου 2007 17:29

Υπέρ της μερικής ιδιωτικοποίησης των Γερμανικών Σιδηροδρόμων (DB) τάχθηκε η γερμανική κυβέρνηση, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο Βερολίνο.

Συγκεκριμένα το υπουργικό συμβούλιο τάχθηκε υπέρ πρότασης του υπουργού Μεταφορών Βόλφγκανγκ Τίφενζεε που στοχεύει στην μερική ιδιωτικοποίηση της DB. Πάντως, για να υιοθετηθεί το σχέδιο της πρότασης, θα πρέπει να εγκριθεί και από τα δύο κοινοβουλευτικά σώματα της Γερμανίας, ενώ ειδικά στην ¶νω Βουλή αναμένεται να αντιμετωπίσει την αντίθεση των μελών της.

Αν η πρόταση υιοθετηθεί από τα κοινοβούλια, το γερμανικό κράτος θα διατηρήσει την ιδιοκτησία των βασικών υποδομών, μεταξύ των οποίων του σιδηροδρομικού δικτύου, των σταθμών και των μονάδων παραγωγής ενέργειας, αλλά η DB θα έχει τη δυνατότητα λειτουργίας του συστήματος με εταίρους από τον ιδιωτικό τομέα για 15 έτη.

Η DB αποτελεί τη μεγαλύτερη σιδηροδρομική εταιρία της Ευρώπης -με συνολικά 229.000 εργαζόμενους- ενώ κατά το προηγούμενο έτος μετέφερε περίπου 1,9 δισ. επιβάτες στο σιδηροδρομικό της δίκτυο, μήκους 34.000 χιλιομέτρων. Τα καθαρά της κέρδη ανήλθαν σε 1,7 δισ. ευρώ και ο τζίρος της σε 30 δισ. ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα