Απότομη «προσγείωση»

Μετά την ανακοίνωση απογοητευτικών εταιρικών αποτελεσμάτων
Τετάρτη, 25 Ιουλίου 2007 00:01

ΣΤΟ χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων κατρακύλησαν οι ευρωπαϊκές μετοχές, μετά την ανακοίνωση απογοητευτικών εταιρικών αποτελεσμάτων από την Countrywide Financial, το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα των ΗΠΑ, που παρέσυρε μετοχές του χρηματοοικονομικού τομέα, ενώ οι χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 60 ετών στη Βρετανία «βύθισαν» μετοχές του τομέα λιανικού εμπορίου.

Οι επενδυτές είχαν στραμμένο το βλέμμα τους στο κύμα απογοητευτικών αποτελεσμάτων μιας σειράς ευρωπαϊκών και αμερικανικών εταιρειών blue chip που επηρεάζουν την πορεία των δεικτών, οι οποίοι πυροδότησαν κύμα μαζικών ρευστοποιήσεων στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν οι δείκτες στη Wall Street.

Ο φόβος που πλανάται πάνω από τις αγορές είναι το ενδεχόμενο εξάπλωσης των κατάλοιπων της επιβράδυνσης στην αμερικανική αγορά ακινήτων και στην αγορά ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων υψηλού ρίσκου, καθώς οι εταιρικές κερδοφορίες δεν είναι τόσο ισχυρές όσο οι προβλέψεις και οι ευχάριστες εκπλήξεις όσο πάνε και λιγοστεύουν.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 υποχώρησε 1,4%, στις 389,42 μονάδες, με όλους -και τους 18 επιμέρους κλάδους- να καταγράφουν απώλειες. Ο δείκτης υποχώρησε κατά 2,7% από το υψηλό εξίμισι ετών, στο οποίο βρέθηκε την 1η Ιουνίου, λόγω του φόβου ότι οι ζημίες στην αγορά στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ θα διαβρώσουν την κερδοφορία των χρηματοοικονομικών εταιρειών.

Οι εθνικοί δείκτες υποχώρησαν και στις 18 αγορές της δυτικής Ευρώπης. Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε μειωμένος κατά 1,90%, στις 6.498,70 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 βρέθηκε στις 5.907,47 μονάδες, με πτώση 1,69%, και στη Φραγκφούρτη ο DAX διαμορφώθηκε στις 7.806,79 μονάδες, με απώλειες 1,73%.

Οι HSBC Holdings, BNP Paribas και Axa ηγήθηκαν των ρευστοποιήσεων σε τράπεζες και ασφάλειες, υπό το βάρος της συρρίκνωσης για τρίτο συνεχές τρίμηνο της κερδοφορίας της Countrywide Financial, η οποία βλέπει τα θεμελιώδη της να πλήττονται από την ύφεση στην αμερικανική αγορά στέγης.

Οι Next και Kingfisher συμπαρέσυραν σε πτώση το σύνολο των εταιρειών του κλάδου λιανικής, καθώς οι επενδυτές εκτιμούν ότι οι πλημμύρες που πλήττουν τη Βρετανία θα κάμψουν τις πωλήσεις του κλάδου.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα