Market Beat: Στην Αθήνα ελέγχουν στατιστικά όρια ενώ παραμένει η διάθεση για ρίσκο διεθνώς

Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2020 09:02
UPD:09:08

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Όλα φαίνονται να μας προετοιμάζουν για μια καλή χρονιά. Η βασική ιστορία αφορά σε μια σειρά θετικών εξελίξεων: η άφιξη εγκεκριμένων εμβολίων Covid θα σώσει τις οικονομίες και θα αποκαταστήσει την αίσθηση της ομαλότητας που έλειπε σαφώς το 2020, ενώ ταυτόχρονα ξεδιπλώνει τις ανεκπλήρωτες επιθυμίες - απαιτήσεις που θα μεταφραστούν σε καταπληκτική άνοδο οικονομικά και άρα αντίστοιχη αύξηση κερδών. Όπως σε κάθε καλή ιστορία, ωστόσο, θα πρέπει να υπάρχουν κάποιες ανατροπές στην πορεία όπως την προσδοκούν και προβλέπουν αρκετοί αναλυτές. Το 2021 είναι σχεδόν εδώ, αλλά τα χρηματιστήρια ζουν σε αυτό, εδώ και αρκετούς μήνες. Απλά όλοι γνωρίζουν πως οι εξελίξεις δεν προκαλούν μόνιμα ανοδικές δυναμικές. Ακόμα και στο εναλλακτικό σύμπαν των αγορών αξιών, οι αναταράξεις είναι στο πρόγραμμα.

«Το εμβόλιο έχει δώσει και πιθανότατα θα συνεχίσει να παρέχει μια ώθηση στην αγορά, αφού επιτρέπει στους επενδυτές να κοιτάξουν πάνω από τα επίπεδα ρεκόρ των κρουσμάτων, τις νοσηλείες και τους θανάτους», δήλωσαν οι αναλυτές της JPMorgan. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης E-Mini για τον S&P 500, σήμερα στις ασιατικές συναλλαγές σημείωσαν άνοδο 0,5%, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ομολόγων του Μαρτίου υποχώρησαν 4 τικ. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του EUROSTOXX 50 πρόσθεσαν 0,6% και τα συμβόλαια FTSE 0,3%.

Οι μετοχές ξεκίνησαν από τα ασιατικά χρηματιστήρια μια εβδομάδα γεμάτη γεγονότα με μέτρια κέρδη. Καθώς  οι επενδυτές υπολόγισαν την πιθανότητα να προστεθούν φορολογικά και νομισματικά κίνητρα στις ΗΠΑ, ενώ η βρετανική λίρα αυξήθηκε από την ανακούφιση που προκλήθηκε από την επέκταση του ορόσημου για το τέλος στις συνομιλίες για το Brexit καθώς απέκλεισε ένα σκληρό διαζύγιο. «Η βασική μας υπόθεση παραμένει ότι θα επιτευχθεί μια «λεπτή» συμφωνία ελεύθερου εμπορίου πριν από το τέλος του έτους.  Τούτου λεχθέντος, υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα και οι οικονομολόγοι  μας, δεδομένης της έλλειψης προόδου τις τελευταίες εβδομάδες, βλέπουν τώρα αυξανόμενους κινδύνους για ένα αποτέλεσμα χωρίς συμφωνία», έγραψαν σε σημείωμα οι αναλυτές της Goldman Sachs. Αυτό θα μπορούσε να κάνει το ευρώ να ανέβει στις 96,00 πένες, ενώ μια συμφωνία θα μπορούσε να στείλει τη λίρα στις 87,00 ανά ευρώ, σύμφωνα με την Goldman.

Στη δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου είχαμε την εμφάνιση του ρεκόρ των 14 ανοδικών συνεδριάσεων και του ανώτερου β εξάμηνου στις 804,58 μονάδες για τον μέσο όρο της αγοράς, στη συνεδρίαση της Τετάρτης. Αυτή προειδοποίησε για τη συνέχεια, αφού κατάληξε με κέρδη και κλείσιμο όμως, χαμηλότερα από το άνοιγμα. Ακολούθησε μια πτωτική σύνοδος που εξαφάνισε τα κέρδη των προηγούμενων και έφερε απώλειες -1,35% από το κλείσιμο της πρώτης εβδομάδας.  Απλώθηκε ανησυχία για το φινάλε της εβδομάδας, που αν ήταν εξίσου βίαιο θα μπορούσε να αναιρέσει την ανοδική ορμή μεσοπρόθεσμα. Αντί αυτού, η αγορά λειτούργησε σαν να είχε δυο όψεις το επενδυτικό φρόνημα. Στην αρχή η ορμή από τις ρευστοποιήσεις της Πέμπτης  όρισε κατώτερο εβδομάδας στις 759,18 μονάδες, αλλά στο δεύτερο μέρος η κυριαρχία της ζήτησης οδήγησε σε άνοδο με τον υψηλότερο τζίρο εκ των πέντε.

Δεν ήταν αρνητικά τα συναισθήματα που άφησε η πορεία της αγοράς τη δεύτερη βδομάδα του Δεκέμβρη. Πρώτον, γιατί ο μέσος τζίρος συνέχισε να μένει άνω των 100 εκατ. και βρίσκεται στα 110 εκατ. ευρώ, με μέση αξία πακέτων στα 19,5 εκατ. Άρα, το ενδιαφέρον που άρχισε να χτίζεται από την αρχή του Νοέμβρη παρέμεινε, σε μια εβδομάδα που την αισιοδοξία για το εμβόλιο σκιάσανε τα στατιστικά από την πανδημία. Φαίνεται πως καλπάζει και αναγκάζει τις κυβερνήσεις να επιστρέφουν στους περιορισμούς των δραστηριοτήτων. Για αυτό, μοιάζει θετικό και το ποσοστό πτώσης των βασικών δεικτών, που ήταν μικρότερο από τις εβδομαδιαίες απώλειες των δεικτών των χρηματιστηρίων του ευρώ. Η εκτίμηση των εγχώριων αναλυτών είναι, πως δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, η στροφή προς ρευστοποίηση θέσεων μετά από 14 ανοδικές συνεδριάσεις στη σειρά.

Η εκτίμησή μας είναι πως η τρέχουσα εβδομάδα, θα δώσει απάντηση στο τι ήταν το ξεπούλημα στη σύνοδο της Πέμπτης και στο πρώτο μέρος της Παρασκευής. Αν δηλαδή έχει χαρακτηριστικά μονιμότητας, ή θα κρατηθεί η αγορά μέσα στο ανοδικό κανάλι που σχηματίστηκε, μετά τον σκληρό Οκτώβρη. Η διαίσθηση μας είναι πως υπάρχει πιθανότητα να βρισκόμαστε σε μια φάση, σαν αυτή που ίσχυε στο τέλος Ιανουαρίου του 1997.

Για αυτό είναι απαραίτητη η μελέτη πριν την τοποθέτηση κεφαλαίων ποντάροντας στον πιθανό, με μέτριες ακόμα πιθανότητες, νέο ενάρετο κύκλο της αγοράς. Αυτή τη φορά, ακόμα και όσοι πιστεύουν ότι οπωσδήποτε η αγορά θα βρεθεί ψηλότερα, καλό είναι να σκεφτούν τον σχηματισμό ισορροπημένων χαρτοφυλακίων, που δεν προκαλούν στον επενδυτή έντονες διαταραχές στο φρόνημα. Καθώς ο δρόμος, που θα έδειχνε ότι η άνοδος έχει μακροπρόθεσμα χαρακτηριστικά, αν ακολουθούσε διόρθωση υπολογίσιμη και δεύτερο άλμα κατόπιν, καταλήγει στις 950 μονάδες και ο ΓΔ, ακόμα παλεύει να περάσει οριστικά πάνω από τις 800. Άλλωστε όπως ήρθαν τα πράγματα φέτος, έχουν ξεχωρίσει οι ανθεκτικές μετοχές στην περίοδο της πανδημίας και ένας συνδυασμός σε ολιγομελές χαρτοφυλάκιο με μερικές από τις εξαιρετικά πιεσμένες, ίσως είναι ενδεδειγμένος.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

Πριν τελειώσει το 2020 τα χρηματιστήρια προεξοφλούν την άνοιξή του 2021

Το 2020 είναι μια χρονιά που όλοι στον κόσμο θα ήθελαν την ξεχάσουν αμέσως. Η χρηματιστηριακή αγορά ωστόσο θα ήταν πολύ χαρούμενη να δει να επαναλαμβάνεται μια χρονιά όπως το 2020, το 2021. Ίσως όχι εξ ολοκλήρου, αλλά με τη μορφή που έχει η αγορά των ΗΠΑ τελευταία, καθώς κατάφερε να προσφέρει διψήφιο ποσοστό κέρδους για το έτος.

Το λαμπρό 2021

Όλα φαίνονται να προετοιμάζουν για μια καλή χρονιά. Η βασική ιστορία αφορά σε μια σειρά θετικών εξελίξεων: η άφιξη εγκεκριμένων εμβολίων Covid θα σώσει τις οικονομίες και θα αποκαταστήσει την αίσθηση της ομαλότητας που έλειπε σαφώς το 2020, ενώ ταυτόχρονα ξεδιπλώνει τις ανεκπλήρωτες επιθυμίες - απαιτήσεις που θα μεταφραστούν σε καταπληκτική άνοδο οικονομικά και άρα αντίστοιχη αύξηση κερδών.

Τα υπόλοιπα είναι ιστορία που η αγορά γράφει με αυξημένους όγκους στο τέλος του τρέχοντος έτους. Κάθε σημαντικός δείκτης, και ο Dow Jones Industrial Average, έχουν πετύχει νέα ρεκόρ. Οι  εκτιμήσεις επί των μελλοντικών κερδών έχουν αναθεωρηθεί υψηλότερα. Οι αποδόσεις των ομολόγων του Δημοσίου έχουν αυξηθεί. Την πρόσφατη άνοδο οδήγησαν οι μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης και κυκλικές. Το δολάριο έχει εξασθενίσει. Οι τιμές των βιομηχανικών μετάλλων έχουν αυξηθεί. Αυτό που μπορούμε να πούμε για το 2021 πριν φτάσουμε σε αυτό είναι ότι οι προσδοκίες είναι υψηλές. Όπως σε κάθε καλή ιστορία, ωστόσο, θα πρέπει να υπάρχουν κάποιες ανατροπές στην πορεία όπως την προσδοκούν και προβλέπουν αρκετοί αναλυτές.

Ώρα των Fed και BOE

Η εβδομάδα που ξεκινά δεν έχει το πλήθος των γεγονότων της περασμένης, αλλά θα αποτελέσει κέντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών η Fed αλλά και η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας, που θα χρειαστεί να αλλάξει πολιτική ανάλογα με το είδος του Brexit που θα προκύψει.  Χωρίς συμφωνία μέχρι τη συνεδρίαση της Πέμπτης θα σήμαινε ότι η BOE θα πρέπει να επικεντρωθεί στους αυξημένους κινδύνους για την οικονομία και πιθανώς να ανοίξει την πόρτα για περισσότερα κίνητρα και για επιτόκια κάτω από το μηδέν. Αφού την Κυριακή οι συνομιλητές συμφώνησαν να παρατείνουν μερικές ακόμα μέρες τη διαπραγμάτευση για το διαζύγιο ώστε να βρεθεί συναινετική λύση.

Η αύξηση του πληθωρισμού των ΗΠΑ τον Νοέμβριο έχει αυξήσει τις φήμες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, θα ανακοινώσει την Τετάρτη σχέδια για αύξηση των αγορών των πιο μακροχρόνιων κρατικών ομολόγων, ώστε να διατηρηθεί χαμηλά η απόδοσή τους. Το κόστος δανεισμού μέσω των ομολόγων διάρκειας 10 και 30 ετών στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά περίπου 60 και 100 μονάδες βάσης (bps) αντίστοιχα, από τα ρεκόρ χαμηλών που σημειώθηκαν τον Μάρτιο. Οι αποδόσεις των 2ετών είναι μόλις 4 bps ψηλότερα από το ρεκόρ χαμηλού. Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη καθώς η πλειονότητα των αγορών των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της Fed από τον Μάρτιο, ήταν επί του βραχυχρόνιου χρέους. Αυτό καθιστά πιθανό, να αναβαθμίσει η Fed τις αγορές χρέους με μεγαλύτερο χρόνο ωρίμανσης. Αλλά το ερώτημα είναι αν θα γίνει η κίνηση αυτή τώρα ή του χρόνου.

Από την Barclays σημείωσαν το βράδυ της Παρασκευής: Ο Λένιν έγραψε: “Υπάρχουν δεκαετίες όπου τίποτα δεν συμβαίνει και υπάρχουν εβδομάδες όπου συμβαίνουν όσα θα συνέβαιναν μετά από δεκαετίες". Ενώ το 2020 δεν μπορεί ίσως ακόμη να συγκριθεί με τη βίαιη αναταραχή που ξεκίνησε η μπολσεβίκικη επανάσταση, η πανδημία COVID οδήγησε σε πάνω από 1,5 εκατομμύριο θανάτους, στην βαθύτερη παγκόσμια ύφεση από τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο και συνέβαλε σε ανάληψη πολιτικών και εξελίξεων στο πολιτικό πεδίο, που είναι πιθανό να διαμορφώσουν την παγκόσμια οικονομία για τα επόμενα χρόνια. Ορισμένες διαπραγματεύσεις φθάνουν τώρα στο τελικό τους στάδιο, καθώς πλησιάζουν οι προθεσμίες στο τέλος του έτους, ενώ άλλες συνεχίζουν να εξελίσσονται ως μέρος της συνεχιζόμενης αντίδρασης σε μια πανδημία που εξακολουθεί να έχει την αρνητική της επίδραση σε μεγάλα τμήματα της παγκόσμιας οικονομίας. Αυτό είναι πιθανό να κρατήσει το 2020 γεμάτο γεγονότα, μέχρι τις τελευταίες εβδομάδες του.

Η Κίνα ανθίζει και προβληματίζει

Η αύξηση των εξαγωγών της Κίνας ήταν +21% το Νοέμβριο, έναντι αύξησης 11%τον Οκτώβριο, φθάνοντας σε υψηλό σχεδόν 3ετίας, ξεπερνώντας ξανά τις ήδη φιλόδοξες προσδοκίες της αγοράς. Οι ακμάζουσες εξαγωγές ευθυγραμμίζονται με τα καλύτερα από τα αναμενόμενα PMI παραγωγής (ιδιαίτερα με τις νέες παραγγελίες για εξαγωγές να αυξάνονται επίσης σε υψηλό 3 ετών), και τη βελτίωση των δεικτών υψηλής συχνότητας της βιομηχανικής παραγωγής (π.χ., τα ποσοστά λειτουργίας των εργοστασίων με επικεφαλής την κλωστοϋφαντουργία και την αυτοκινητοβιομηχανία). Ειδικότερα, η έντονη επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης των εξαγωγών προήλθε από τη συνεχή βελτίωση των εξαγωγών σε μη συνδεδεμένα με τον COVID προϊόντα, (δηλαδή χωρίς μάσκες, ή ιατρικά εργαλεία) από τον Ιούνιο. Ενώ για προϊόντα σχετικά με τον COVID τον Οκτώβρη σημείωσαν άνοδο 16% και τον Νοέμβρη 23%, καθώς οι ΗΠΑ και η Ευρώπη αντιμετώπισαν ένα νέο κύμα μολύνσεων.

Η εξερχόμενη διοίκηση Τραμπ δεν έχει τελειώσει με την Κίνα, έχοντας τις τελευταίες εβδομάδες βάλει στη μαύρη λίστα κινεζικές εταιρίες με υποψίες για στρατιωτικού  τύπου δεσμούς και ώθησε τους S&P και FTSE Russell να εκδιώξουν τις μετοχές τους από δείκτες. Το Κογκρέσο δε, έθεσε τις βάσεις για να αναγκάσει τις τράπεζες που συμμετείχαν στις δημόσιες εγγραφές κινεζικών σε αμερικανικές αγορές.  Υπάρχουν σύμφωνα με το Reuters πιθανότητες να καθαρίσουν ονόματα όπως η Alibaba και η Tencent. Το υπουργείο Εξωτερικών μπορεί σύντομα να εγκαλέσει τράπεζες που συνεργάζονται με αξιωματούχους που βρίσκονται πίσω από την καταστολή από το Πεκίνο της αντίδρασης του Χονγκ Κονγκ. Οι τιμωρίες θα μπορούσαν να κυμαίνονται από περιορισμούς στη διαπραγμάτευση με τους Αμερικανούς έως την αποχώρηση από το παγκόσμιο σύστημα του δολαρίου. Η Κίνα δεν έχει ακόμη αποκριθεί στις τελευταίες κινήσεις, αλλά οι επενδυτές βρίσκονται σε κατάσταση άγχους.

Η εικόνα της εβδομάδας με αριθμούς

Στη δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, το 77,8% των δεικτών που παρακολουθούμε εμφάνισε απώλειες, ενώ τέσσερις είχαν άνοδο άνω του +1% άρα δεν είχε σχέση με προηγούμενες. Δεν υπάρχουν χρηματιστήρια σε bear market και διψήφια ετήσια πτώση γράφουν μόνο ο IBEX της Ισπανίας και ο FTSE100 στο Λονδίνο. Ο S&P500 με μεταβολή -0,96% στη βδομάδα, στο 2020 αποδίδει +13,39%. Ο Dow, με πτώση -0,57%, αποδίδει στο 2020 +5,28%. Ο S&P400 με μεταβολή -0,22%, εμφάνισε επίδοση στο 2020 +8,58%, ενώ ο Russell 2000 που ενισχύθηκε +1,02%, έχει κέρδη +14,58% στο έτος. Ο δε Nasdaq, είχε υποχώρηση -0,69%. Στο 2020 είναι ο μόνος με τόσο μεγάλα κέρδη +37,95%. 

Ο FTSE100 του Λονδίνου μειώθηκε οριακά -0,05% στη βδομάδα, έτσι στο 2020 χάνει -13,20%. Ο DAX έπεσε -1,39%, και στο 2020 αποδίδει -1,02%, ο CAC είχε μεταβολή -1,81%, ενώ στο 2020 αποδίδει -7,87%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας είχε πτώση -3,12%, και στο έτος επίδοση -15,56%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία με μεταβολή -2,15%, στο έτος πέφτει -7,68%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 έχασε -0,99%, και στο 2020 υποχωρεί -6,19%.

Ο Bovespa της Βραζιλίας κέρδισε +1,21%, ενώ στο 2020 έχει πτώση -0,45%, όταν ο IPC του Μεξικού με μεταβολή -0,08%, κερδίζει φέτος +0,16%. Ο χρυσός με μεταβολή +0,08%, βρέθηκε στα 1843,50 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση έτους +21,04%. Σημειώθηκε άνοδος +1,02%, για το πετρέλαιο Crude που έκλεισε στα 46,56 δολάρια το βαρέλι. Στο  2020 εμφανίζει απώλειες -23,75%.

Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή -0,37%, στο 2020 κερδίζει +12,66%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε άνοδο +1,41%, με επίδοση στο έτος +26,05%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία βρέθηκε ψηλότερα κατά +2,26%, και στο 2020 ενισχύεται +11,75%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng υποχώρησε κατά -1,23%, και στο 2020 υποχωρεί -5,97%. Με εβδομαδιαία μεταβολή -2,83% ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης, αποδίδει στο 2020 +9,74%.

 Tesla η αγαπημένη της Wall Street

Η ισχυρή ανάκαμψη των τιμών των μετοχών από τις 23 Μαρτίου υποδηλώνει ότι το χρηματιστήριο αναζητά όσα θα γίνουν τουλάχιστον έξι μήνες μετά από την τρέχουσα πανδημία, αναμένοντας ότι τα εμβόλια θα την τερματίσουν και θα επιτρέψουν στην οικονομία να αναπτυχθεί ξανά. Με το δικαίωμα της γνώσης όσων έγιναν ως τώρα, οι S&P 500 και Nasdaq μέχρι στιγμής προέβλεψαν σωστά την οικονομική ανάκαμψη σε σχήμα V.

Το 2021 είναι σχεδόν εδώ, αλλά τα χρηματιστήρια ζουν σε αυτό, εδώ και αρκετούς μήνες. Απλά όλοι γνωρίζουν πως οι εξελίξεις δεν προκαλούν μόνιμα ανοδικές δυναμικές. Ακόμα και στο εναλλακτικό σύμπαν των αγορών αξιών, οι αναταράξεις είναι στο πρόγραμμα. Οι αποδόσεις έχουν αυξηθεί, αφήνοντας την ανοδική ιστορία της αγοράς και τον πραγματικό κόσμο να έχουν πολλά να αποδείξουν στο κοντινό μέλλον.  Εδώ αξίζει η αναφορά στην Tesla των υψηλών πτήσεων από κάθε άποψη!

Τα Χριστούγεννα έρχονται νωρίς για τον ιδρυτή της Elon Musk. Ο Αϊ Βασίλης είναι η Standard & Poor's, η οποία ανακοίνωσε στις 16 Νοεμβρίου ότι η Tesla, Inc. θα ενταχθεί στον S&P 500 στις 21 Δεκεμβρίου. Η μετοχή μετά την ανακοίνωση αυξήθηκε από τον Νοέμβριο κατά 50%, έως το κλείσιμο την Παρασκευή, με ετήσια απόδοση 616,0%. Είναι η πιο ακριβή εταιρεία αυτοκινήτων στον κόσμο, παρά το ότι η παραγωγή του είναι αισθητά μικρότερη των αντιπάλων στα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα όπως Toyota, Volkswagen και General Motors. Ο αναλυτής της JPMorgan Ryan Brinkman εκφράζοντας την εκτίμησή του δήλωσε: Η Tesla είναι «δραματικά» υπερτιμημένη.

Αυτά έδωσαν θάρρος σε ορισμένους να επιμένουν πως μπορεί η τρέχουσα ανοδική κίνηση να θυμίζει τη φούσκα του 2000, πράγμα που κατά τη γνώμη μας δεν στηρίζεται σε αρκετά στατιστικά ή μακροοικονομικά δεδομένα.

ΧΑ

Εβδομάδα επιβεβαίωσης  της βελτίωσης του επενδυτικού φρονήματος

Στη δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου είχαμε την εμφάνιση του ρεκόρ των 14 ανοδικών συνεδριάσεων και του ανώτερου β εξάμηνου στις 804,58 μονάδες για τον μέσο όρο της αγοράς, στη συνεδρίαση της Τετάρτης. Αυτή προειδοποίησε για τη συνέχεια, αφού κατάληξε με κέρδη και κλείσιμο όμως, χαμηλότερα από το άνοιγμα. Ακολούθησε μια πτωτική σύνοδος που εξαφάνισε τα κέρδη των προηγούμενων και έφερε απώλειες -1,35% από το κλείσιμο της πρώτης εβδομάδας.  Απλώθηκε ανησυχία για το φινάλε της εβδομάδας, που αν ήταν εξίσου βίαιο θα μπορούσε να αναιρέσει την ανοδική ορμή μεσοπρόθεσμα. Αντί αυτού, η αγορά λειτούργησε σαν να είχε δυο όψεις το επενδυτικό φρόνημα. Στην αρχή η ορμή από τις ρευστοποιήσεις της Πέμπτης  όρισε κατώτερο εβδομάδας στις 759,18 μονάδες, αλλά στο δεύτερο μέρος η κυριαρχία της ζήτησης οδήγησε σε άνοδο με τον υψηλότερο τζίρο εκ των πέντε.

Έτσι η εβδομάδα έφερε στον μέσο όρο απώλειες -0,75%, με επίδοση για το Δεκέμβριο +5,72%, ο 25άρης υποχώρησε κατά -0,94%, και στον μήνα κέρδισε +6,35%. Παράλληλα ο FTSEM, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή +0,54%, ενισχύεται στον τρέχοντα μήνα +3,48%. Στο 2020 ο ΓΔ χάνει -15,01%, ο 25άρης -18,85% όταν ο FTSEM υποχωρεί -11,48%. Την ίδια περίοδο ο DAX είχε πτώση -1,39%, ο CAC -1,81%, FTSE MIB στην Ιταλία -2,15% και ο ισπανικός IBEX 35 -3,12%. Η σύγκριση υπογραμμίζει τη δυνατότητα της Αθήνας να εξακολουθεί να εμφανίζει ανεξαρτησία στη διαμόρφωση τάσης. Παράλληλα τα στατιστικά της ΕΧΑΕ έδειξαν την “επιβίβαση” ξένων θεσμικών στην αγορά, κάτι που φαίνεται και στην διατήρηση του τζίρου σε επίπεδα άνω των 100 εκατ. ευρώ ανά σύνοδο.

Την Δευτέρα ξεχώρισε η ορμή της ζήτησης για τραπεζικές μετοχές (+3,01%) και η αγορά φάνηκε ανέτοιμη για τις 794 μονάδες αν και το σημείωσε αρχικά. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 92,323 εκατ. ευρώ, με πακέτα αξίας 7,040 εκατ. και ο ΓΔ με μεταβολή +0,24% οδηγήθηκε στις 786,85 από 784,95 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1884,06 από 1882,60 με κέρδη +0,08%. Ξεχώρισαν από τα blue chip, εκτός των Τραπεζικών, για τα κέρδη τους οι ΛΑΜΔΑ +5,99%, ΕΧΑΕ +5,65%, ΑΡΑΙΓ +2,50%, και ΜΟΗ +2,12%.

Την Τρίτη μετά από εναλλαγές στη μεταβολή του ΓΔ, η ανεξάντλητη ζήτηση για τις Τράπεζες (+2,17%), έδωσε ένα ακόμα θετικό κλείσιμο, σε σύνοδο που το κλείσιμο ήταν και το ανώτερο μέρας. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 69,405 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 2,755 εκατ. Ο ΓΔ με μεταβολή +0,55% οδηγήθηκε στις 791,17 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1894,67 με κέρδη +0,56%.

Στην τρίτη σύνοδο της εβδομάδας, είχαμε εμφάνιση λιγοστών αλλά κρίσιμων εναλλαγών στην υπεροχή της ζήτησης έναντι της προσφοράς. Μικρής σχετικά διάρκειας ήταν η αναζήτηση του ανώτερου μέρας, αφού εμφανίστηκε στις 10:36 η κορυφή στις 804,58 μονάδες. Είναι το μέγιστο του δεύτερου εξαμήνου. Στο δεύτερο μέρος ξέσπασαν πιέσεις και στις 17:12 ορίστηκε για τον μέσο όρο τιμή κλεισίματος πάνω στο κατώτερο της διακύμανσης της συνόδου. Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+3,54%), και ο ΓΔ με μεταβολή +0,61% οδηγήθηκε στις 796,01 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1906,48 με κέρδη +0,62%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 123,394 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 15,776 εκατ. Ήταν η μέρα που η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς χαμήλωσε ως το 0,600%. Η συνολική κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 52,991, αν και πέρασε ενδοσυνεδριακά πάνω από τα 53 δις.

Την Πέμπτη εμφανίστηκε μονιμότητα  στην υπεροχή της προσφοράς. Επηρέασαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-8,07%), ενώ η στατιστική εικόνα των blue chip περιλάμβανε 3 ανοδικά και 22 πτωτικά. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 111,645 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 13,503 εκατ. Ο ΓΔ με μεταβολή -2,72% οδηγήθηκε στις 774,32 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1853,66 με απώλειες -2,77%.

Την Παρασκευή επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+4,72%), και από το rebound από τα χαμηλά ο ΓΔ με μεταβολή +0,61% οδηγήθηκε στις 779,04 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1864,89 με κέρδη +0,61%. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς χαμήλωσε ως το 0,591%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 153,055 εκατ. ευρώ και οι προσυμφωνημένες συναλλαγές είχαν αξία 58,328 εκατ. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε  στα 51,988 δις ευρώ. Ενώ ο μέσος ημερήσιος τζίρος ανήλθε στις 110 εκατ.  με μέση αξία πακέτων στα 19,5 τη μέρα.

Η εικόνα της μεταβολής των blue chip πληροφορεί πως οι μετοχές που ευνοήθηκαν από την αρχή του τρέχοντα μήνα συνέχισαν να εμφανίζουν κέρδη ενώ σημαντικές απώλειες είχαν λιγοστά.

Με απώλειες στη βδομάδα από -3% και πάνω είχαμε έξη τις ΕΛΛΑΚΤΩΡ -17,77% και (-17,77%) στο μήνα, ΟΤΕ -8,29% και (-6,59%),  ΜΠΕΛΑ -7,42% και (-6,00%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ -7,01% και (-3,70%), ΦΡΛΚ -4,31% και (-3,84%), και ΣΑΡ -3,34% και (-7,27%). 

Με πτώση πάνω από -1,5% και ως -2,7% εντοπίσαμε πέντε ήτοι ΕΛΠΕ -2,69% και (+0,93%), ΕΕΕ -2,41% και (+5,42%), ΔΕΗ -2,21% και (-0,94%), ΟΠΑΠ -1,99% και (+9,52%), ΑΔΜΗΕ -1,92% και (-1,54%). 

Ακολουθούν αυτά που εμφάνισαν μεταβολή εβδομάδας κοντά σε αυτή των δεικτών ήτοι ΤΙΤC -1,54% και (+3,53%), ΒΙΟ -1,46% και (+3,93%), ΠΕΙΡ -0,81% και (+8,93%), ΜΟΗ -0,17% και (+10,18%).

Οι δέκα που απέμειναν έχουν κέρδη στη βδομάδα και οι περισσότεροι πολύ μεγαλύτερα των δεικτών (της τάξης του +6%) στο μήνα ήτοι ΑΡΑΙΓ +13,64% και (+11,11%), ΑΛΦΑ +10,12% και (+26,32%), ΕΧΑΕ +5,91% και (+24,29%), ΤΕΝΕΡΓ +4,22% και (+2,77%), ΛΑΜΔΑ +3,99% και (+10,98%), ΕΥΡΩΒ +3,95% και (+18,32%), ΟΛΠ +2,96% και (+4,06%), ΕΤΕ +2,63% και (+32,50%), ΕΥΔΑΠ +2,02% και (+1,73%), και ΜΥΤΙΛ +0,26% και (+6,15%).

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Με επιφύλαξη στο ξεκίνημα της εβδομάδας τριπλής εκπνοής

Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 αρχικά σε αρνητικό πεδίο με λιγοστές αλλαγές πρόσημου, καθώς το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε καθοδικό χάσμα 7,64 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά, 11,23 μονάδες ψηλότερα. Το ελάχιστο, οι 1814,66 μονάδες, εμφανίστηκε στις 13:12. Το ανώτερο ημέρας σημειώθηκε στις 15:16 και ήταν οι 1881,77 μονάδες. Στις 17:00 τον οδήγησαν στις 1867,37. Το κλείσιμο στις 1864,89 από 1853,66 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,61% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανέβηκε φθάνοντας στα 30,526 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη για την σειρά Δεκεμβρίου διακινήθηκαν 1525 ΣΜΕ με ανώτερο τις 1883,00 μονάδες, κατώτερο τις 1813,00 και τελευταίες πράξεις στις 1863,25 από 1854,25 μονάδες την Πέμπτη, τα ανοικτά συμβόλαια υποχώρησαν στα 4970 από 5050. Οι συναλλαγές για τη σειρά Ιανουαρίου έφεραν 817 συμβόλαια με ανώτερο τις 1881,00 μονάδες, κατώτερο τις 1814,00 με τελευταίες πράξεις στις 1862,50 από 1851,00 και οι ανοικτές θέσεις ανήλθαν στις 750 από 732.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ήταν ετεροβαρές. Στα calls του 25άρη λήξης Δεκεμβρίου, ο όγκος ήταν 8 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 1650 ως τις 1850 μονάδες σποραδικά. Στα δικαιώματα αγοράς της σειράς Ιανουαρίου διακινήθηκαν 5 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 1800 ως 1925 μονάδες σποραδικά. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Δεκεμβρίου το ενδιαφέρον έφερε 45 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 1800 ως τις 1900 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Ιανουαρίου διακινήθηκαν  50 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 1775 και 1800.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές συνολικά ανέβηκαν από τα επίπεδα της προηγούμενης καθώς μεγαλώνει το ενδιαφέρον για τη σειρά Μαρτίου. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo περιορίστηκε στα 1.500 συμβόλαια για ΦΡΛΚ, στα 1.000 για ΟΠΑΠ και στα 200 για ΤΕΝΕΡΓ. 

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec. ειδοποίησε πως η τρέχουσα εβδομάδα πρακτικά είναι η τελευταία πλήρης εβδομάδα πέντε συνεδριάσεων, πριν αρχίσουν οι αργίες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Η ατζέντα αν και έχει λιγότερα προγραμματισμένα γεγονότα, θα κρατήσει ακμαίο το ενδιαφέρον των εμπλεκομένων.

  • Την Δευτέρα είναι η σειρά των Πλαστικών Θράκης να εγκρίνουν στην έκτακτη γ.σ. την διανομή μερίσματος (0,057 ευρώ) από κέρδη προηγούμενων χρήσεων, ενώ την ίδια ημέρα η μετοχή της Νάκας θα διαπραγματεύεται χωρίς την επιστροφή κεφαλαίου €0,07 ανά μετοχή.
  • Την Τρίτη θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των 1,5 εκατ. μετοχών της Ιντρακάτ που προέκυψαν από την εξάσκηση δικαιωμάτων προαίρεσης.
  • Από το μέτωπο των αποτελεσμάτων, η Τράπεζα Αττικής θα ανακοινώσει γ’ τρίμηνο την ερχόμενη Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου. Την ίδια ημέρα οι Μέτοχοι της ΤΕΝΕΡΓ καλούνται να εγκρίνουν την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,17 ευρώ ανά μετοχή. Το βράδυ της Τετάρτης αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον η απόφαση της FED για τα επιτόκια στην Αμερική.
  • Την Πέμπτη η μετοχή των Πλαστικών Θράκης θα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα.
  • Την ερχόμενη Παρασκευή λήγουν οι σειρές Παραγώγων σε μετοχές και δείκτες για το μήνα Δεκέμβριο, τα ομόλογα της Δέλτα Τεχνική θα διαπραγματεύονται με νέα ονομαστική αξία, ενώ την ίδια ημέρα οι Μέτοχοι της Μυτιληναίος θα αποφασίσουν, σε έκτακτη γ.σ. την επέκταση του σκοπού της Εταιρείας. Η ερχόμενη Παρασκευή έχει προσδιορισθεί ως η καταληκτική ημερομηνία, για την επιχειρηματική συμφωνία CVC και Εθνικής Ασφαλιστικής.

Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ σημειώνει: “Ουδείς μπορεί να ισχυρισθεί ότι αιφνιδιάστηκε από την επιτυχία των πωλητών να καταγράψουν υπεροπλία έναντι των αγοραστών, μετά από το ρεκόρ 23 ετών σε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις. Κοιτώντας προς το ελπιδοφόρο μέλλον και αγνοώντας το δύσκολο παρόν, η αισιοδοξία είναι πιθανό σύντομα να επανέλθει. Η τεχνική ανάλυση εντοπίζει στις 765 - 760 μονάδες του ΓΔ το κοντινότερο σημείο στήριξης, στο βαθμό που συνεχίσει η πλαγιοκαθοδική κίνηση”.

Η Leon Depolas Sec. εκτιμά: “Μια πρώτη διόρθωση τιμών είδε ο ΓΔΧΑ. Αυτό συνέβη παρόλη την διάθεση της ΕΚΤ να προφυλάξει την οικονομική δραστηριότητα, με επέκταση των μέτρων στήριξης, αλλά και τη συμφωνία των Ευρωπαϊκών Χωρών για το Ταμείο Ανάκαμψης. Παράλληλα, σε αρνητικό έδαφος έκλεισε χθες ο S&P 500, μετά τα αρνητικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την Αγορά Εργασίας. Μετά την άνοδο που έχουν καταγράψει οι Αγορές, το πιθανότερο είναι να μην δούμε πολύ υψηλότερες αποτιμήσεις ως το τέλος του έτους τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Υπενθυμίζουμε και πάλι ότι τα κομβικά επίπεδα στήριξης για τον ΓΔΧΑ εντοπίζονται στην περιοχή των 750 με 730 μονάδων. Βασικός θετικός καταλύτης για την Αγορά, η άρση των περιορισμών”.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec.

Για τους έχοντες μνήμη και χρηματιστηριακή εμπειρία, τα φαινόμενα που λαμβάνουν χώρα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, φέρνουν αναμνήσεις από την ένδοξη ανοδική Αγορά του 1999.

Το σερί των ανοδικών συνεδριάσεων σταμάτησε στο 14, όμως η ψυχολογία έχει αλλάξει για τα καλά στην Λεωφόρο Αθηνών. Διορθώσεις τιμών μετά από έντονες ανοδικές κινήσεις, που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα απαιτούσαν χρόνο για την απορρόφηση των γρήγορων κερδών, ολοκληρώνονται σε βάθος δυο συνεδριάσεων. Για πρώτη φορά, μετά από καιρό, δεν δίδεται η ευκαιρία στους πωλητές να επανατοποθετηθούν σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα, ενώ η Αγορά έχει δείξει ότι μπορεί να κοντράρει και την τάση από το εξωτερικό, αν χρειαστεί.

Παράλληλα η κινητικότητα σε εισροές και νέους κωδικούς υποδηλώνει διάχυση του ενδιαφέροντος και άπλωμα της Αγοράς, στοιχείο που φάνηκε στο βάθος της διόρθωσης, όταν ήρθε η ώρα της κατοχύρωσης κερδών.

Όλα τα παραπάνω έχουν το αποτέλεσμά τους στις αποδόσεις των χαρτοφυλακίων, την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των μοχλευμένων θέσεων και την διάδοση της ανόδου σε μεγαλύτερο τμήμα Εταιρειών.

Ασφαλώς αυτό το οποίο ξεκίνησε από το Νοέμβριο δεν πρόκειται να συνεχιστεί εσαεί, η άνοδος θα επαναφέρει την αποτίμηση πολλών Εταιρειών κοντά στα δίκαια επίπεδα διαπραγμάτευσης και θα υποστηρίξει κάποιες προσπάθειες χρηματοδότησης.

Αποτελέσματα και η άνοδος θα γίνει πιο σφιχτή σε περίμετρο επιλογών. Επίσης, η πρόοδος του εμβολίου και η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, θα μπουν σε ένα μετρήσιμο ορίζοντα, στον οποίο θα προσδιοριστεί πιο αυστηρά ο βαθμός και ο χρόνος ανάκαμψης της δραστηριότητας κομβικών κλάδων.

Η διαδικασία επιλογής της σύνθεσης του χαρτοφυλακίου για την επόμενη χρονιά, θα πρέπει να λάβει ακόμα υπόψη της την ικανότητα των κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου ανάκαμψης, να επιταχύνουν την διαδικασία επιστροφής στην κανονικότητα, καθώς και τα οφέλη των Εταιρειών που εφάπτονται στο αντικείμενο των δράσεων του Ταμείου.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης πάτησε και πάνω από τις 800 μονάδες, στην τελευταία ημέρα του πολυήμερου ανοδικού σερί. Η συνεδρίαση της 9ης Δεκεμβρίου έχει το μοτίβο ενός “island reversal” που σηματοδοτεί το τέλος μιας κίνησης, συνορεύοντας με διαδοχικά καθοδικά και ανοδικά χάσματα τιμών.

Αντίστοιχα μοτίβα συναντώνται και στις πτωτικές Αγορές, όπου η εμφάνιση τέτοιων συνεδριάσεων οριοθετεί τοπικούς πυθμένες.

Τα “stop”, πλέον, της ανοδικής κίνησης έχουν ανέβει στις 720 μονάδες, δίνοντας αρκετό χώρο διόρθωσης στην Αγορά, χωρίς να αλλάξει η τάση. Ο στόχος έχει αναθεωρηθεί ανοδικά στις 880 μονάδες, επίπεδο το οποίο ακόμα χρειάζεται χρόνο και άρα συσσώρευση, ώστε να έχει μια δυναμική ανάλογη των απαιτήσεων του εν λόγω επιπέδου.

Η σταθεροποίηση του μέσου ημερήσιου τζίρου σε όλη την διάρκεια του Δεκεμβρίου πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ, ικανοποιεί αυτή την συνθήκη, μια πιο ομαλή κλίση της καμπύλης θα έκανε λιγότερο ευάλωτη την δυναμική πάνω από τις 800 μονάδες.

Συμπερασματικά η διόρθωση που ξεκίνησε την Πέμπτη δεν θεωρούμε ότι έχει ολοκληρωθεί, ένα μοτίβο συσσώρευσης εκτιμούμε ως πιο πιθανό σενάριο για την ερχόμενη εβδομάδα.

Οδεύουμε ολοταχώς προς το φινάλε μιας συναρπαστικής χρονιάς, που θα την θυμόμαστε χρηματιστηριακά, μεταξύ άλλων, για τον πανικό του Μαρτίου, το ράλι της ημέρας της ανακοίνωσης του εμβολίου (+11,46%), τον καλύτερο μήνα όλων των εποχών (Νοέμβριος +29,4%) και το ρεκόρ των 14 συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων.

Ο Κωνσταντίνος Ασημακόπουλος διευθυντής επενδύσεων της Prelium Investment Services

Πριν από περίπου ενάμιση μήνα, το Ελληνικό Χρηματιστήριο βίωνε την απόλυτη απαξίωση. Αποκομμένο από τις εξελίξεις στις Διεθνείς Κεφαλαιαγορές και με την συναλλακτική δραστηριότητα να έχει μειωθεί σημαντικά, κατέγραφε σημαντικές ετήσιες απώλειες και η επενδυτική ψυχολογία βρισκόταν στο ναδίρ. Ακόμα και Εταιρείες, που είχαν ξεχωρίσει το προηγούμενο διάστημα, είχαν αρχίσει να “νοιώθουν το βάρος”, με αποτέλεσμα οι μετοχικοί τους τίτλοι να διολισθαίνουν αργά και σταθερά.

Με άλλα λόγια, όλα συνηγορούσαν ότι το 2020 όχι μόνο θα ήταν μια χαμένη χρονιά, αλλά και αντίστοιχη αυτών που βιώσαμε κατά την διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Παρόλα αυτά, το Νοέμβριο, διαψεύδοντας ακόμα και τους πιο αισιόδοξους, παρατηρήθηκε μια έντονη αντίστροφη της τάσης, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο.

Οι ετήσιες απώλειες του Γενικού Δείκτη έχουν περιοριστεί δραστικά και οι προοπτικές για μονοψήφιες απώλειες σε ετήσια βάση έχουν ενισχυθεί σημαντικά.

Προφανώς, η παραγωγή του εμβολίου δημιούργησε ελπίδες για την επιστροφή στην κανονικότητά της οικονομικής δραστηριότητας και κατά επέκταση αυτή η προσδοκία αποτυπώθηκε στις τιμές των μετοχικών τίτλων. Παρόλα αυτά όμως, σε αυτή την χρονική συγκυρία δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε και την σημαντική συμβολή στην αντιστροφή της τάσης ενός κλάδου, που τα τελευταία χρόνια έχει περάσει στο περιθώριο.

Αυτός δεν είναι άλλος από τον Τραπεζικό κλάδο. Τα ενθαρρυντικά οικονομικά αποτελέσματα του Γ΄ τριμήνου, η αποτελεσματική διαχείριση των NPEs, οι εξελίξεις στην Πειραιώς (μετατροπή των CoCos) αλλά και η αύξηση του του ποσοστού του fund Capital στην Eurobank, έφεραν τον κλάδο στο προσκήνιο, υπενθυμίζοντας σε όλους το πόσο σημαντικός είναι για την γενικότερη πορεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Εάν υποθέσουμε ότι έστω και μερικώς το Χρηματιστήριο αποτυπώνει τις προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας, τότε η συσχέτιση αυτή δεν είναι τυχαία λόγο του ιδιαίτερου χαρακτηριστικού της, να βασίζεται στην δραστηριότητα πολλών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και όχι Επιχειρηματικών Κολοσσών.

Η δραστηριότητα αυτή περνάει όλη από της Ελληνικές Τράπεζες και έτσι αναπόφευκτα αποτελούν τον “καθρέφτη” της Ελληνικής Οικονομίας. Η επιστροφή του Τραπεζικού κλάδου στην δικιά του λειτουργική κανονικότητα, είναι απαραίτητη για την επανεκκίνηση της Ελληνικής Οικονομίας, αλλά και του Χρηματιστηρίου. Με τα τωρινά δεδομένα φαίνεται ότι έχουν τεθεί οι πρώτες βάσεις προς σε αυτή την κατεύθυνση. Οι ισολογισμοί τους σταδιακά εξυγιαίνονται, με τελικό στόχο την ενίσχυση της κεφαλαιακής τους επάρκειας. Το 2021 πολύ πιθανόν να αποτελέσει χρονιά εξελίξεων και ορόσημο για τον κλάδο, με την αντίστοιχη επίδραση και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Ο Πέτρος Τσούρτης της Merit Sec.

Πτωτική η εβδομάδα μετά από πέντε ανοδικές. Ωστόσο, τόσο η βραχυπρόθεσμη όσο και η μακροπρόθεσμη τάση παραμένουν ανοδικές, καθώς ο ΓΔ βρίσκεται πάνω από τις 736 μονάδες (ΚΜΟ 20 ημερών) και τις 680 μονάδες (ΚΜΟ 200 ημερών).

Σημεία στήριξης οι 750 και οι 736 μονάδες (ΚΜΟ 20 ημερών) ενώ σημεία αντίστασης είναι οι 780 - 800 μονάδες. Μόνο η καθοδική διάσπαση του ΚΜΟ 20 ημερών, λόγω ενός πτωτικού καταλύτη από το εξωτερικό, θα μας προβληματίσει για την ενδεχόμενη αλλαγή και της μακροπρόθεσμης τάσης.

Παραμένουμε θετικοί για μετοχές αξίας που προσφέρουν υψηλές μερισματικές αποδόσεις όπως οι ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι Τραπεζικές μετοχές προσφέρονται μόνο για trading, ωστόσο μετά τις ΑΜΚ θα αποτελούν καλή επένδυση με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, εάν δεν υπάρξει πάλι κάποιος απροσδόκητος παράγοντας.

Πτωτική η εβδομάδα και για τον S&P 500, λόγω των υψηλότερων του αναμενόμενου εβδομαδιαίων επιδομάτων ανεργίας. Ο κύριος καταλύτης της επόμενης εβδομάδας είναι οι ανακοινώσεις από την FED την Τετάρτη. Επιπλέον, τα μακροοικονομικά νέα που ενδέχεται να επηρεάσουν την τάση της επόμενης εβδομάδας είναι η ανακοίνωση του δείκτη υπεύθυνων προμηθειών της Markit για τον Δεκέμβριο και των λιανικών πωλήσεων για τον Νοέμβριο την Τετάρτη, καθώς και τα εβδομαδιαία επιδόματα ανεργίας την Πέμπτη. Σημεία στήριξης οι 3624, 3590 και 3480 μονάδες, ενώ σημεία αντίστασης οι 3680 και 3804 μονάδες.

Σήμερα

Οι μετοχές ξεκίνησαν μια εβδομάδα γεμάτη γεγονότα με μέτρια κέρδη καθώς οι επενδυτές υπολόγισαν την πιθανότητα να προστεθούν φορολογικά και νομισματικά κίνητρα στις ΗΠΑ, ενώ η βρετανική λίρα αυξήθηκε από ανακούφιση καθώς η επέκταση του ορόσημου για το τέλος στις συνομιλίες για το Brexit απέκλεισε ένα σκληρό διαζύγιο.

Η πρόοδος στα εμβόλια κορανοϊού ενθάρρυνε τη διάθεση για ανάληψη κινδύνου, με τις πρώτες αποστολές εμβολίων να επιταχύνονται  στις Ηνωμένες Πολιτείες ως μέρος μιας ιστορικής αποστολής εμβολιασμού άνω των 100 εκατομμυρίων ανθρώπων μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο 0,1%, έχοντας σημειώσει επίπεδα ρεκόρ υψηλών την περασμένη εβδομάδα. Αλλά στις 8:30 δική μας ώρα είχε μεταβολή -0,08%.

Στην Ιαπωνία ο Nikkei πρόσθεσε +0,6% καθώς μια έρευνα έδειξε ότι η διάθεση μεταξύ των ιαπωνικών επιχειρήσεων που δέχθηκαν σκληρά χτυπήματα από την πανδημία είχε βελτιωθεί το τρίμηνο του Δεκεμβρίου. Αλλά στις 8:30 δική μας ώρα είχε μεταβολή +0,31%.

Η Στερλίνα σταθεροποιήθηκε τόσο απέναντι στο ευρώ όσο και στο δολάριο, αφού η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες για το εμπόριο μετά το Brexit πέραν της προθεσμίας της Κυριακής.

Το ενιαίο νόμισμα έχει ήδη επιβαρυνθεί σκληρά έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, το οποίο πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι έχει εισέλθει σε μια κυκλική πτωτική τάση, καθώς η προοπτική μιας παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης που βασίζεται σε εμβόλια μειώνει την ανάγκη για ασφαλή καταφύγια. Το ευρώ σημείωσε άνοδο 0,2% τη Δευτέρα στα 1,2134 δολάρια και σε εντυπωσιακή απόσταση από την πρόσφατη κορυφή των 31 μηνών στα 1,2177 δολάρια. Ο δείκτης δολαρίου διαμορφώθηκε στις 90,797 μονάδες, κοντά στην πρόσφατη κατώτατη τιμή του 90,471.

Ένα πρόσθετο εμπόδιο για το δολάριο θα είναι η συνάντηση επί της νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve στις 15-16 Δεκεμβρίου. Η αγορά υποθέτει ότι η κεντρική τράπεζα απλώς θα τελειοποιήσει τις προθεσμιακές κατευθυντήριες γραμμές της για την πολιτική παρά να αγοράσει περισσότερα ομόλογα ή να «στρίψει» το χαρτοφυλάκιό της για να προσθέσει πιο μακροχρόνιο χρέος.

Μια επιπλέον παράμετρος είναι η πιθανότητα μιας συμφωνίας των ΗΠΑ για δημοσιονομικά κίνητρα αφού ένας κορυφαίος Δημοκρατικός υπαινίχθηκε ότι ενδέχεται να συμβιβαστούν για να επιτύχουν συμφωνία μετά από αντιρρήσεις των Ρεπουμπλικανών.

Το Reuters ανέφερε ότι το σχέδιο ανακούφισης ύψους 908 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα χωριστεί σε δύο σε μια προσπάθεια να κερδίσει την έγκριση και θα μπορούσε να εισαχθεί από τη Δευτέρα.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα