S&B: Πράσινο φως από ΣτΕ για εκμετάλλευση βωξίτη στη Φωκίδα

Τετάρτη, 25 Ιουλίου 2007 10:46

Εκδόθηκε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), με την οποία επιτρέπεται η συνέχιση της εκμετάλλευσης κοιτασμάτων βωξίτη της S&B Bιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε., σύμφωνα με τους περιβαλλοντικούς όρους που είχαν εγκριθεί με την προσβληθείσα ενώπιον του ΣτΕ Κοινή Υπουργική Απόφαση, εκτός από ορισμένα, περιοριστικώς καθοριζόμενα, κοιτάσματα.

Με τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ, παύει και η ισχύς της αναστολής εκτέλεσης μεταλλευτικών εργασιών η οποία είχε επιβληθεί από την Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ, με την υπ' αριθ. 504/2006 απόφασή της.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της S&B, «με την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ αίρεται η αβεβαιότητα σχετικά με την παραγωγή βωξίτη, και μας επιτρέπεται να επαναφέρουμε σταδιακά το πρόγραμμα παραγωγής και επενδύσεων του μεταλλείου στα απαιτούμενα επίπεδα, για την πλήρη ικανοποίηση των αναγκών των πελατών μας. Επιπλέον, δίνεται στην εταιρεία η δυνατότητα να αξιοποιήσει σημαντικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται στις διεθνείς αγορές του βωξίτη».

Στην απόφασή του, το ΣτΕ, ορίζοντας την έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης, αναφέρεται ρητά στην ανάγκη στάθμισης, κατά την προστασία του περιβάλλοντος, και παραγόντων αναγόμενων στο γενικό και δημόσιο συμφέρον, όπως εκείνων που σχετίζονται με την οικονομική ανάπτυξη, την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, την ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης και την εξασφάλιση εργασίας στους πολίτες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα