Εθνικό πρότυπο HACCP για το ελαιόλαδο

Τετάρτη, 25 Ιουλίου 2007 15:13

Στην εκπόνηση μελέτης για τη Δημιουργία και Διαχείριση συστήματος HACCP (Ανάλυση Επικινδυνότητας στα Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου) για το ελαιόλαδο προχώρησε η Γενική Γραμματεία Εμπορίου με πρωτοβουλία του υπουργού Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα και του υφυπουργού Ανάπτυξης Γιάννη Παπαθανασίου.

Με τη μελέτη αυτή, δημιουργείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα εθνικό πρότυπο για την ανάπτυξη Συστήματος Διαχείρισης Ασφάλειας του ελαιολάδου, που καλύπτει όλες τις διαδικασίες, από την ανάπτυξη και συγκομιδή της πρώτης ύλης, μέχρι και την τελική κατανάλωση.

Το HACCP, το οποίο αποτελεί πλέον νομική απαίτηση στην Ευρώπη, είναι ένα σύστημα πρόληψης, με στόχο να αποτρέψει πιθανά προβλήματα για την ασφάλεια των τροφίμων, σε ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής και εμπορίας.

Συγκεκριμένα για το ελαιόλαδο, το HACCP ξεκινάει από τον έλεγχο των πρώτων υλών και παρακολουθεί όλες τις επεξεργασίες που πραγματοποιούνται στα διάφορα στάδια του εξευγενισμού, της τυποποίησης και της διάθεσης. Σε κάθε σημείο, προσδιορίζει συγκεκριμένους κινδύνους για την ασφάλεια του προϊόντος και προβλέπει τα απαραίτητα μέτρα για την εξάλειψή τους.

Η μελέτη, που εκπονήθηκε από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, έχει ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου (www.gge.gr ), ώστε να είναι προσβάσιμη σε όλους τους ενδιαφερόμενους.

Η πρωτοβουλία αυτή του Υπουργείου Ανάπτυξης, εντάσσεται στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής για τη στήριξη και προώθηση του ελληνικού ελαιολάδου, η οποία ξεκίνησε με τη συμβολική ανάδειξη του 2006 ως «Έτους Ελαιολάδου».

Ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Σιούφας και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γιάννης Παπαθανασίου, δήλωσαν σχετικά: Με τη δημιουργία συστήματος HACCP για το ελαιόλαδο, θωρακίζουμε την αξία και ενισχύουμε την ποιότητα ενός πολύτιμου προϊόντος της ελληνικής γης. Αποδεικνύουμε, για μια ακόμη φορά, ότι οι δεσμεύσεις μας δεν μένουν στις εξαγγελίες, αλλά γίνονται πράξη, με σχέδιο συνέπεια και συνέχεια».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα