Talk of the market: Προϋπολογισμός, επανεκκίνηση και επανατοποθετήσεις

Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2020 11:11
UPD:11:11

Χωρίς σαφές πλαίσιο μέτρων, με κυρώσεις κατά της προκλητικής στάσης της Τουρκίας, έκλεισαν για χθες οι εργασίες της Συνόδου των Ευρωπαίων Ηγετών, για την οποία είχαν καλλιεργηθεί προσδοκίες τους προηγούμενους μήνες. Αν και καταδικάζονται τα μονομερή βήματα της Τουρκίας στα Βαρώσια δεν γίνεται λόγος για εμπάργκο όπλων, όπως ήταν το αίτημα της ελληνικής πλευράς. Το θέμα των κυρώσεων αναμένεται να εξεταστεί στην επόμενη Σύνοδο 25 και 26 Μαρτίου.

Αρχίζει σήμερα το απόγευμα, η συζήτηση του προϋπολογισμού του 2021 στη Βουλή. 

Σύσκεψη σήμερα στο υπουργείο οικονομικών για τις τράπεζες, με επίκεντρο moratoria και πλάνο επανεκκίνησης της οικονομίας. Σημειώνεται ότι σημερινές ανακοινώσεις αφορούν τα καταστήματα που θα ανοίξουν από Δευτέρα και αργότερα θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για τους κλάδους που θα χρειαστούν νέα δάνεια για να κρατηθούν βιώσιμοι μέχρι να έρθει η δική τους σειρά για επανεκκίνηση. 

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή υποχώρησε σύμφωνα με την Ελλ.Στατ. κατά 2,1% τον Νοέμβριο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2019. Ο Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής μειώθηκε κατά 3,7% τον Οκτώβριο και το ποσοστό ανεργίας, σε εποχιακά προσαρμοσμένη βάση, διαμορφώθηκε σε 16,1% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με 16,9% τον αντίστοιχο μήνα του 2019. 

Βίαιη διόρθωση χθες στο Χρηματιστήριο προλειαίνει το έδαφος για επανατοποθετήσεις και πιθανόν μια βιώσιμη άνοδο πάνω από τις 800 μονάδες. Υπενθυμίζεται ότι η διόρθωση ήρθε μετά από ένα σερί 14 ανοδικών συνεδριάσεων. Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 2,7%, με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται σε 11 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι εισροές από ξένους επενδυτές διαμορφώθηκαν σε 14,7 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο σε σύνολο αξίας συναλλαγών 1,58 δισ. ευρώ σημειώνοντας άνοδο 73,2% από τη συναλλακτική δραστηριότητα του προηγούμενου μήνα. Σε σχέση με το Νοέμβριο του 2019 σημειώθηκε άνοδος 5,6%.

Νέο ΙΚΕΑ στο κέντρο της Σόφιας δημιουργεί ο όμιλος Fourlis, 10 χρόνια μετά την τοποθέτησή του στην τοπική αγορά με το σουηδικό σήμα ΙΚΕΑ. Το νέο κατάστημα θα είναι “νέας γενιάς” και θα βρίσκεται στο κέντρο της πρωτεύουσας. 

H Newco United Group Hellas S.A.R.L. υπέβαλε χθες υποχρεωτική δημόσια πρόταση για την απόκτηση του συνόλου των κοινών μετοχών της Forthnet, σύμφωνα με το άρθρο 7 του Ν. 3461/2006.

Η Ελλάκτωρ δημοσίευσε πρόσκληση στους μετόχους της για τις 7 Ιανουαρίου με θέματα ημερήσιας διάταξης την εκλογή νέου Δ.Σ. και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 50,4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 9,6 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση νέων επενδύσεων σε ΑΠΕ και 40,8 εκατ. ευρώ για την κάλυψη κεφαλαιακών αναγκών στον κατασκευαστικό κλάδο της Άκτωρ (20 εκατ. ευρώ υποχρεώσεις από την έξοδο από διεθνή φωτοβολταϊκά και ζημιογόνα έργα και 20,8 εκατ. ευρώ για υποχρεώσεις στην εγχώρια αγορά). Η πρόταση για την αύξηση είναι το 1 ευρώ για κάθε νέα μετοχή με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των υφιστάμενων μετόχων.

Κάτω από 5% μείωσε το ποσοστό της στον ΟΛΠ η Lansdowne

Εγκρίθηκε χθες από την γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας Πειραιώς η διάσπαση της τράπεζας, με απόσχιση του κλάδου τραπεζικής δραστηριότητάς της και εισφορά του σε νέα εταιρεία. Η συνέλευση ενέκρινε επίσης το Σχέδιο Σύμβασης Διάσπασης, την έκθεση του Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή και όρισε την Επιτροπή Ελέγχου.

Σε επιστροφή μετρητών 0,07 ευρώ ανά μετοχή προχωρά η Φίλιππος Νάκας, σε συνέχεια της ΑΜΚ που αποφάσισε η γενική συνέλευση των μετόχων της στις 25/11, με κεφαλαιοποίηση μέρους του αποθεματικού της διαφοράς υπέρ το άρτιο 443.800 ευρώ, με αύξηση της ονομαστικής αξίας της μετοχής κατά 0,07 ευρώ και με ταυτόχρονη ισόποση μείωση του μετοχικού κεφαλαίου με επιστροφή μετρητών στους μετόχους. Η καταβολή έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσεις από τις 18/12.

Με κύκλο εργασιών 63,5 εκατ. ευρώ αυξημένο κατά 1,9% έκλεισε το γ’ τρίμηνο για την Alumil ενώ σε επίπεδο εννεαμήνου παρουσίασε μείωση 4% στα 174,5 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) κατά το γ΄ τρίμηνο του 2020 διαμορφώθηκαν στα 8,1 εκατ. ευρώ έναντι αυξημένα κατά 18,9%, ενώ σε επίπεδο εννεαμήνου παρουσίασαν μείωση 6,6% και διαμορφώθηκαν σε 17,1 εκατ. ευρώ.

Έρευνα χαρτογράφησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας των εκδοτικών επιχειρήσεων, που διενήργησε για πρώτη φορά ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ) έδειξε ότι τα συνολικά έσοδα των εκδοτικών επιχειρήσεων κατά την τριετία 2017-2019 ανήλθαν σε 690 εκατ. ευρώ. Το 23% των εσόδων αφορά πώληση πανεπιστημιακών/επιστημονικών βιβλίων, 17% πωλήσεις βιβλίων λογοτεχνίας, 14% σχολικών, 9% παιδικών/εφηβικών βιβλίων και 37% βιβλίων γενικού περιεχομένου (τεχνικά, πρακτικά, κ.α.) 

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα