BAT: Ακριβότερα τσιγάρα, 6,4% υψηλότερα κέρδη

Πέμπτη, 26 Ιουλίου 2007 11:23

ΑΥΞΗΣΗ σε ποσοστό 6,4% μετά την αύξηση της τιμής πώλησης των τσιγάρων Lucky Strike και Pall Mall, εμφάνισαν το δεύτερο τρίμηνο τα καθαρά κέρδη της British American Tobacco Plc, της δεύτερης μεγαλύτερης καπνοβιομηχανίας στον κόσμο.

Τα καθαρά κέρδη αναρριχήθηκαν στα 584 εκατ. λίρες στερλίνες (1,2 δισ. δολ.) ή 28,52 πένες ανά μετοχή, από 549 εκατ. στερλίνες ή 26,39 πένες ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της ΒΑΤ. Κατά μέσον όρο, οκτώ οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, εκτιμούσαν ότι τα κέρδη θα ήταν 571 εκατ. λίρες. Μείωση 0,7% σημείωσαν οι πωλήσεις της καπνοβιομηχανίας, φθάνοντας στα 2,49 δισ. λίρες.

Η BAT αύξησε τις τιμές πώλησης των τσιγάρων σε Βραζιλία και Νότιο Αφρική εν αναμονή της αύξησης της φορολογίας, σύμφωνα με τη σημερινή της ανακοίνωση. Οι συγχωνεύσει μείωσαν τον αριθμό των παραγωγών τσιγάρων και έδωσαν τη δυνατότητα στις καπνοβιομηχανίες που απέμειναν να αυξήσουν τις τιμές, για να εξισορροπήσουν τη μείωση της κατανάλωσης. Η Japan Tobacco Inc. αγόρασε την Gallaher Group Plc τον Απρίλιο και η Imperial Tobacco Group Plc έκανε την εβδομάδα που πέρασε προσφορά για την εξαγορά της Altadis SA.

Οι υψηλότερες τιμές πώλησης τσιγάρων θα τροφοδοτήσουν φέτος την ΒΑΤ, παρά το γεγονός ότι πουλά τον ίδιο αριθμό τσιγάρων, δήλωσε ο ανώτατος εκτελεστικός της διευθυντής, Paul Adams. Η Altria Group Inc., η μεγαλύτερη εισηγμένη καπνοβιομηχανία, είπε στις 18 Ιουλίου ότι το δεύτερο τρίμηνο τα κέρδη αυξήθηκαν 4,9%, αποτέλεσμα των υψηλότερων τιμών πώλησης των τσιγάρων Marlboro και όχι των πωλήσεων στις ΗΠΑ.

Οι μετοχές της BAT σημείωσαν πέρυσι άνοδο 15%, ενώ της Altria αναρριχήθηκαν 13%.

Σήμερα η ΒΑΤ ανακοίνωσε ότι τα λειτουργικά κέρδη, εξαιρουμένων των συναλλαγματικών διαφορών, θα αυξηθούν με χαμηλότερο ρυθμό το δεύτερο εξάμηνο του έτους από ότι το πρώτο εξάμηνο, εξ αιτίας της αύξησης των φόρων στη Μαλαισία, τη Νότιο Αφρική και τη Βραζιλία. Επίσης η εταιρεία αναμένει «σημαντική» αύξηση των δαπανών μάρκετινγκ το δεύτερο εξάμηνο.

Η κατανάλωση τσιγάρων στη δυτική Ευρώπη μειώνεται περίπου 1% έως 2% ετησίως, καθώς οι φόροι, η απαγόρευση διαφήμισης αλλά και του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους και χώρους ψυχαγωγίας, αυξάνονται. Η κατάσταση αυτή ώθησε την ΒΑΤ και τις ανταγωνίστριες καπνοβιομηχανίες να στραφούν και να επεκταθούν σε αναδυόμενες αγορές.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα διανείμει προσωρινό μέρισμα 18,6 πένες ανά μετοχή, 18% υψηλότερο από το αντίστοιχο του προηγούμενου έτους.

Η British American Tobacco έχει μερίδιο 42% στην Reynolds American Inc., που πουλά τα τσιγάρα Camel στις ΗΠΑ. Χθες η Reynolds ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της το δεύτερο τρίμηνο μειώθηκαν 14% καθώς πέρυσι αυτά είχαν αυξηθεί από την παύση λειτουργίας εργοστασίου συσσωρεύοντας κέρδη πριν από την αύξηση της τιμής πώλησης τσιγάρων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα