Αποκλείονται από τους δείκτες S&P 500 και Dow Jones οι μετοχές κινεζικών εταιρειών

Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2020 08:50
UPD:09:13
REUTERS/LUCAS JACKSON

Η εταιρεία που διαχειρίζεται τους δείκτες S&P 500 και Dow Jones ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη ότι θα αφαιρέσει κινεζικές εταιρείες από τα ταμπλό της, μετά την εντολή της κυβέρνησης Τραμπ να αποκλειστούν οι μετοχές ξένων εταιρειών από τα αμερικανικά χρηματιστήρια.

Η S&P Dow Jones Indices θα αφαιρέσει τις μετοχές και ADRs 10 εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των Hikvision και Semiconductor Manufacturing International από όλους τους δείκτες μετοχών πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης στις 21 Δεκεμβρίου.

Επίσης θα αφαιρέσει πριν από την 1η Ιανουαρίου από τους δείκτες σταθερού εισοδήματος, 11 χρεωστικούς τίτλους που εκδόθηκαν από κινεζικές εταιρείες.

Η Hikvision και η SMIC δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Ο Κιγιόσι Ισιγκάνε, επικεφαλής διαχειριστής κεφαλαίων στη Mitsubishi UFJ Kokusai Asset Management στο Τόκιο, δήλωσε ότι τα funds που ακολουθούν τους δείκτες S&P «θα πρέπει να πουλήσουν. Αυτό υπερβαίνει τις συνήθεις ετήσιες αλλαγές στους τίτλους των δεικτών.

Μόλις αρχίσουν να πωλούν τα παθητικά funds, τα ενεργά funds θα αναγκασθούν να κάνουν το ίδιο».

Η κίνηση της S&P DJI έρχεται αφότου η εταιρεία FTSE Russell δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα αφαιρέσει οκτώ κινεζικές εταιρείες από τα προϊόντα της για να συμμορφωθεί με την εκτελεστική εντολή των ΗΠΑ, η οποία απαγορεύει στους Αμερικανούς επενδυτές να αγοράζουν τίτλους εταιρειών που έχουν μπει στη μαύρη λίστα του Λευκού Οίκου, αρχής γενομένης από τον Νοέμβριο του 2021.

Η εκτελεστική εντολή, που ανακοινώθηκε το Νοέμβριο, έχει σχεδιαστεί για να αποτρέψει τις αμερικανικές επενδυτικές εταιρείες, τα συνταξιοδοτικά ταμεία και άλλους από την αγορά μετοχών κινεζικών εταιρειών που σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ έχουν τη στήριξη του κινεζικού στρατού.

Η Hikvision έχει δηλώσει ότι η εντολή είναι «αβάσιμη».

Η μετοχή της Hikvision στο χρηματιστήριο του Σενζέν ενισχύθηκε περισσότερο από 4% στις πρώτες συναλλαγές σήμερα μετά την ανακοίνωση της S&P DJI, ενώ της SMIC κατά 1% στο χρηματιστήριο της Σαγκάης.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα