Ολο το σ/ν για την έρευνα και την τεχνολογία

Κατατέθηκε για συζήτηση στη Βουλή
Πέμπτη, 26 Ιουλίου 2007 12:17

Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή για συζήτηση το σχέδιο νόμου (βλ. Συνημμένο αρχείο) «Θεσμικό πλαίσιο Έρευνας και Τεχνολογίας».

Με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο επιχειρείται τόσο η συγκρότηση οριζοντίων οργάνων διοίκησης της Έρευνας, όπως το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ), ο Εθνικός Οργανισμός Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΟΕΤ), η Διϋπουργική Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας (ΔΕΕΤ), όσο και η εισαγωγή σκοπών και κινήτρων για την ενίσχυση της βασικής, της εφαρμοσμένης και της τεχνολογικής έρευνας της Χώρας μας, καθώς και η κωδικοποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας για τα ερευνητικά κέντρα του Υπουργείου Ανάπτυξης, όπως δήλωσαν ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας και η υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Μαριέττα Γιαννάκου.

Πρωταρχική μέριμνα του νομοσχεδίου είναι η συνεργασία των εμπλεκομένων στην έρευνα φορέων (ΑΕΙ/ΤΕΙ, ερευνητικά κέντρα, ιδιωτικοί φορείς), καθώς και η συνεργασία των οργάνων εποπτείας τους (υπουργείο Παιδείας, υπουργείο Ανάπτυξης και άλλα συναφή και συναρμόδια υπουργεία), ώστε να επιτευχθεί αφενός μεν η δημιουργία της απαραίτητης κρίσιμης μάζας στις ερευνητικές ομάδες, αφετέρου δε η εύρυθμη διοικητική τους λειτουργία.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, για πρώτη φορά θεσμοθετείται η συμμετοχή του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΥΠΕΠΘ) στη χάραξη εθνικής πολιτικής και στρατηγικής Έρευνας και Τεχνολογίας μαζί με το Υπουργείο Ανάπτυξης (ΥΠΑΝ) και τα κατά περίπτωση συναρμόδια Υπουργεία. Έτσι:

- Το ΥΠΕΠΘ είναι συναρμόδιο στη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας μαζί με το ΥΠΑΝ.

- Το ΥΠΕΠΘ είναι συναρμόδιο για τη συγκρότηση και διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Έρευνας και Τεχνολογίας.

- Το ΥΠΕΠΘ είναι συναρμόδιο για τη συγκρότηση των επιτροπών για την εκπροσώπηση της Χώρας σε διεθνή ερευνητικά, επιστημονικά και άλλα συναφή όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

- Το ΥΠΕΠΘ είναι συναρμόδιο για την κατάρτιση επιτροπών εμπειρογνωμόνων για Έρευνα και Τεχνολογία, σε εθνικό επίπεδο.

- Το ΥΠΕΠΘ είναι συναρμόδιο για τη χάραξη πολιτικής και στρατηγικής Έρευνας και Τεχνολογίας, καθώς και για τη χρηματοδότησή της.

Στο νομοσχέδιο αναγνωρίζεται ότι, προϋπόθεση για το στρατηγικό σχεδιασμό της Έρευνας, είναι η πρόβλεψη δαπανών για την Έρευνα από τον κρατικό προϋπολογισμό, με βάση τις παρακάτω αρχές:

- Την ενίσχυση της βασικής Έρευνας, με κύριο κριτήριο την αριστεία σε επιστήμη και τεχνολογία και την αναβάθμιση της ελληνικής παιδείας.

- Τη σύνδεση ερευνητικών προγραμμάτων κοινοπραξιών ερευνητικών κέντρων, Α.Ε.Ι., με επιχειρήσεις, που γίνεται μόνο όπου χρειάζεται.

- Την ενίσχυση της εφαρμοσμένης και τεχνολογικής Έρευνας, κυρίως μέσα από μεγάλα προγράμματα τετραετούς διάρκειας σε τομείς εθνικής προτεραιότητας και κατά προτίμηση σε συνεργασία με διεθνείς ερευνητικούς οργανισμούς.

- Την ενίσχυση των υποδομών των ερευνητικών κέντρων, η οποία να συνδέεται με τους στόχους της εθνικής και περιφερειακής πολιτικής.

- Τη χρηματοδότηση ερευνητικών κέντρων βασιζόμενη σε αξιολόγηση με απλούς δείκτες, ευκόλως επαληθεύσιμους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα