ΒΡ και Shell επενδύουν «πράσινα»

Στόχος η αντιστάθμιση του κόστους από τις εκπομπές ρύπων
Τετάρτη, 09 Δεκεμβρίου 2020 22:32
REUTERS/Arnd Wiegmann

Από την έντυπη έκδοση

Στροφή σε φυσικές λύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής πραγματοποιούν μεγάλοι πετρελαϊκοί κολοσσοί όπως η ΒΡ και η Shell, διαβλέποντας αύξηση των τιμών στα δικαιώματα εκπομπών ρύπων, ενώ η κερδοφορία τους από τα ορυκτά καύσιμα έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα όσο οξύνεται ο ανταγωνισμός από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τόσο η ΒΡ όσο Total έχουν δρομολογήσει επενδυτικά σχέδια 100 εκατ. δολαρίων για τα επόμενα χρόνια που αφορούν εταιρείες που δραστηριοποιούνται π.χ. στη γεωργία ή τη δασοκομία προκειμένου να αντισταθμίσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. 

Ρυθμισμένες αγορές για τη διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων υπάρχουν μόνον στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Καλιφόρνια και την Αυστραλία. Όμως έχει δημιουργηθεί μια άτυπη αγορά αντιστάθμισης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των πετρελαϊκών εταιρειών της τάξεως των 300 εκατ. δολαρίων, όπου διαπραγματεύονται δικαιώματα εκπομπών ρύπων ισοδύναμων με 104 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα (CO2e). Σε έρευνά της η βρετανική Barclays εκτιμά ότι η αγορά αυτή αντιστάθμισης του κόστους των εκπομπών ρύπων μπορεί να φθάσει ακόμη και τα 120 με 135 δισ. δολάρια καθώς θα ενταθούν οι πιέσεις για την καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Οι προϋπολογισμοί της Shell, για παράδειγμα, βασίζονται σε προβλέψεις για αύξηση των τιμών στα δικαιώματα εκπομπών ρύπων από 70 έως 85 ευρώ τον τόνο μέχρι το 2050, αντανακλώντας υπερδιπλάσια άνοδο από τα 30 ευρώ που ισχύουν σήμερα στο χρηματιστήριο της Ε.Ε. 

Η ΒΡ επένδυσε πρόσφατα 5 εκατ. δολάρια στη Finite Carbon που συνδέει εταιρείες δασοκομίας με εκείνες που επιδιώκουν να αντισταθμίσουν το κόστος των εκπομπών ρύπων. Η Finite Carbon εκτιμά πως εντός μιας δεκαετίας θα καταφέρει να εξασφαλίσει επιδόσεις ενός δισ. δολ. σε εταιρείες δασοκομίας, μη συμπεριλαμβανομένης της προμήθειάς της που κυμαίνεται στο 20% με 40%.

Ίσως δε αυτή η πρόβλεψη να είναι συντηρητική εάν αναλογιστεί κανείς πως ενεργειακοί όμιλοι ή ακόμη και κυβερνήσεις έχουν δεσμευτεί πως θα μειώσουν δραματικά τις εκπομπές ρύπων. «Γιατί να βγάζει κανείς κέρδος από ορυκτά καύσιμα και όχι από ενέργειες που σώζουν τον πλανήτη;» δηλώνει η Ρενάτ Χιούμπεργκερ, διευθύνουσα σύμβουλος της South Pole, μια εταιρεία που εξειδικεύεται από ενεργειακές λύσεις με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και η οποία χρεώνει συνήθως προμήθεια 10%. Βέβαια, ο δρόμος είναι μακρύς για μια αισθητή μείωση των εκπομπών CO2e, που πέρυσι ανήλθαν σε 33 δισ. τόνους.   



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα