Πέρασαν τα χειρότερα για τον τουρισμό;

Τετάρτη, 09 Δεκεμβρίου 2020 14:55
UPD:14:59
Eurokinissi/ΔΑΓΑΛΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Παρόλο που υπάρχει ζήτηση για ταξίδια, ο τουριστικός κλάδος στην πορεία του για την ανάκαμψη κάνει δύο βήματα μπροστά και ένα πίσω, σύμφωνα με τον εκτελεστικό πρόεδρο της Banyan Tree Holdings, Ho Kwon Ping ο οποίος συμμετείχε στο Milken Institute Asia Summit.

Σύμφωνα με τον Ho Kwon Ping ενώ δεν υπάρχει τρόπος να μετρηθεί η διάθεση για διεθνή ταξίδια στην Ασία, είναι γεγονός πως έχει αυξηθεί η ζήτηση για τα ταξίδια εσωτερικού. Με βάση αυτή την τάση ο ίδιος έκρινε πως όταν τα ταξίδια προς διεθνείς προορισμούς θεωρηθούν ασφαλή από υγειονομικής πλευράς θα σημειωθεί ανάλογη αύξηση στην ταξιδιωτική ζήτηση.

Οι αερομεταφορείς και ο τουρισμός έχουν πληγεί σοβαρά από την πανδημία του νέου κορωνοϊού και τους περιορισμούς στις μετακινήσεις και τα ταξίδια.

«Πιστεύω ότι σίγουρα τα χειρότερα έχουν περάσει», συνέχισε αναφέροντας πως το μόνο που είναι ξεκάθαρο ακόμα είναι το πόσο χρόνο θα χρειαστεί ο τουριστικός κλάδος ώστε να ανακάμψει από την κρίση στην οποία τον οδήγησε η πανδημία.

Μάλιστα υποστήριξε ότι η ανάκαμψη δεν θα είναι σε μία σταθερή τροχιά, αλλά θα ακολουθήσει μία ανώμαλη πορεία, φέρνοντας ως παράδειγμα τις «ταξιδιωτικές φούσκες» στις οποίες στρέφονται αρκετές χώρες ώστε να επιτρέψουν τα covid-free ταξίδια μεταξύ δύο χωρών. Ωστόσο, οι «ταξιδιωτικές φούσκες» είναι επιρρεπείς στα επιδημιολογικά δεδομένα των χωρών που συνάπτουν συμφωνία, κάτι που αποδεικνύει και το πρόσφατο πάγωμα της «ταξιδιωτικής φούσκας» που είχε συμφωνηθεί μεταξύ Σιγκαπούρης και Χονγκ Κονγκ λόγω των αυξημένων κρουσμάτων κορωνοϊού στο Χονγκ Κονγκ.

«Πρέπει να αποδεχτούμε το γεγονός πως θα κάνουμε δύο βήματα μπρος και ένα πίσω», τόνισε.

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Milken από την άλλη υποστήριξε ότι ο κορωνοϊός πρέπει να νικηθεί στο πεδίο. «Το μήνυμα της πανδημίας είναι ότι κανένας μας δεν είναι ασφαλής παρά μόνο όταν είμαστε όλοι ασφαλείς. Είτε είσαι στην Κένυα, είτε στη Νότια Αφρική ή τη Νιγηρία, είτε στη Βραζιλία, είτε στη Γαλλία, την Σιγκαπούρη, την Κορέα είτε αλλού», τόνισε  ο Mike Milken.

Παρόλα αυτά με τα εμβόλια θα συμβάλλουν στην επιστροφή σε μια κανονικότητα, ανέφερε ο Ho Kwon Ping. «Βλέπουμε φως στο τούνελ, και μπορούμε να δούμε τι είναι έξω από αυτό», είπε.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Ho Kwon Ping, θα αλλάξει ο τρόπος που ταξιδεύουμε επισημαίνοντας πως τα ταξίδια θα γίνονται πλέον έπειτα από σχεδιασμό, «με σκοπό» και όχι έπειτα από αυθόρμητες κινήσεις. Εξηγώντας σημείωσε ότι πλέον δεν θα μπαίνει κάποιος σε ένα αεροπλάνο για να πάει κάπου το Σαββατοκύριακο και χωρίς να έχει σκεφτεί καλά γιατί ταξιδεύει. Παράλληλα προβλέπει μείωση των επαγγελματικών- εταιρικών ταξιδιών λόγω της ευρείας χρήσης των κλήσεων μέσω βίντεο.

«Αυτό που θα συμβεί είναι ότι ο κόσμος θα το σκέφτεται περισσότερο προτού μπει σε ένα αεροπλάνο. Τα ταξίδια αναψυχής όσο και τα επαγγελματικά ταξίδια θα συνεχίσουν, ωστόσο, δεν θα επανέλθουν από τη μία στιγμή στην άλλη, προειδοποίησε, προσθέτοντας ότι ο μαζικός τουρισμός που αφορά την τεράστια μεσαία τάξη στη Νοτιοανατολική Ασία, πρέπει να ανασχηματιστεί. «Δεν μπορεί να μείνει ο ίδιος στοιβάζοντας ανθρώπους σε λεωφορεία, βγάζοντάς τους σε μια τοποθεσία για να τραβήξουν μια φωτογραφία».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα