Πολωνία: Ίσως χρειαστούν περισσότερες Σύνοδοι Κορυφής για συμφωνία για τον προϋπολογισμό

Τετάρτη, 09 Δεκεμβρίου 2020 14:07
UPD:14:11
REUTERS/POOL

Ματέους Μοραβιέτσκι

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι και ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος Γιάροσλαβ Κατσίνσκι συναντήθηκαν τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν στη Βαρσοβία το βράδυ της Τρίτης.

Ο Όρμπαν είπε μετά τη συνάντηση ότι υπήρχε μια «καλή ευκαιρία» να επιτευχθεί συμφωνία αυτή την εβδομάδα.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Πολωνίας Γιάροσλαβ Γκοβίν, ο οποίος είναι επικεφαλής του πιο μετριοπαθούς εταίρου της πολωνικής κυβέρνησης, του συμμαχικού Accord, δήλωσε ότι εάν ο κυβερνών συνασπισμός της Ενωμένης Δεξιάς της Πολωνίας δεν καταφέρει να συμβιβαστεί, θα πρέπει να κληθούν πρόωρες εκλογές.

«Απορρίψαμε την επιλογή, το βέτο... Η εναλλακτική λύση για την κυβέρνηση της Ενωμένης Δεξιάς θα ήταν οι πρόωρες εκλογές που δεν θα εξυπηρετούσαν την Πολωνία καλά κατά τη διάρκεια πανδημίας», δήλωσε ο Γκοβίν σε συνέντευξη Τύπου της Τετάρτης. Ο Γκοβίν είπε ότι η Πολωνία, ως ένας από τους μεγαλύτερους δικαιούχους του προϋπολογισμού της ΕΕ, θα χάσει εάν συνεχιστεί το βέτο.

Η ΕΕ διαφωνεί εδώ και πολύ καιρό με τις εθνικιστικές κυβερνήσεις στη Βαρσοβία και τη Βουδαπέστη, τις οποίες οι Βρυξέλλες κατηγορούν ότι παραβιάζουν τις κατευθυντήριες γραμμές του κράτους δικαίου επιβάλλοντας πολιτικό έλεγχο στο δικαστικό σώμα, στα μέσα ενημέρωσης και σε άλλους θεσμούς. Η Πολωνία και η Ουγγαρία αρνούνται πως οι πολιτικές τους απειλούν το κράτος δικαίου και περιγράφουν το ζήτημα ως ανάμειξη στις εσωτερικές τους υποθέσεις.

Σύμφωνα με δήλωση στον ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Βουδαπέστη, ο προϋπολογισμός της Ουγγαρίας θα λάβει τουλάχιστον καθαρά 4 δισεκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης από τον κορωνοϊό.

Μια πηγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι το καθαρό όφελος για την Πολωνία θα είναι περίπου 65 δισ. ευρώ.

Η Βαρσοβία θέλει οποιαδήποτε αναφορά του μηχανισμού στη συμφωνία προϋπολογισμού της ΕΕ να είναι «σαφής»

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα