Μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας-Ιταλίας για θέματα βιομηχανίας και MME

Πέμπτη, 26 Ιουλίου 2007 19:12

Μνημόνιο συνεργασίας για θέματα Βιομηχανίας και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων υπέγραψε σήμερα στη Ρώμη ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας με τον Ιταλό Οικονομικής Ανάπτυξης Πιερλουίτζι Μπερσάνι.

Όπως δήλωσε ο κ. Σιούφας, «οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα και στην Ιταλία είναι η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων και αποτελούν τα θεμέλια της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης των δυο χωρών. Κοινός μας στόχος είναι η απελευθέρωση των τεράστιων δυνατοτήτων και δυναμικού που διαθέτουν οι ΜμΕ για την ανάπτυξη και τη δημιουργία απασχόλησης».

Με την κοινή διακήρυξη οι δύο χώρες δεσμεύτηκαν:

§ Να ενώσουν και να ανταλλάξουν γνώσεις και εμπειρία σχετικά με προγράμματα και πολιτικές για την ανάπτυξη της Βιομηχανίας και ιδιαίτερα των ΜμΕ, δίνοντας έμφαση στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες.

§ Να αναλάβουν κοινές πρωτοβουλίες και δράσεις με σκοπό την πρόσβαση των ΜμΕ στις διεθνείς αγορές.

§ Να καθορίσουν κοινές θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την ενθάρρυνση της συμμετοχής των ΜμΕ σε ευρωπαϊκά προγράμματα και πρωτοβουλίες.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δώσουν στη συνεργασία τους:

§ Στη δικτύωση μεταξύ οργανισμών υποστήριξης των επιχειρήσεων, καθώς και ερευνητικών κα χρηματοδοτικών δομών.

§ Στην ανταλλαγή εμπειριών και πληροφοριών σχετικά με επιστημονικές και τεχνολογικές υποδομές και θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων.

§ Στην από κοινού συμμετοχή σε ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα όπως το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Έρευνα, το χρηματοδοτικό μέσο για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτνίασης, το κοινοτικό Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Ανταγωνιστικότητα και την Καινοτομία κ.ά.

Για την εφαρμογή της διακήρυξης θα συσταθεί Κοινή Ομάδα Εργασίας. Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει το υπουργείο Ανάπτυξης και ο ΕΟΜΜΕΧ. Η Ιταλία θα εκπροσωπηθεί από το υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης και το Ινστιτούτο Προώθησης της Βιομηχανίας.

Πηγή ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα