Ασιατικά Χρηματιστήρια

Παρασκευή, 27 Ιουλίου 2007 07:01

ΑΠΩΛΕΙΕΣ, τις μεγαλύτερες σε χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών, συνεχίζοντας την πτωτική πορεία των μετοχών παγκοσμίως, σημειώνουν οι ασιατικές μετοχές, καθώς οι επενδυτές απέφυγαν τα επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, αποτέλεσμα της επιδείνωσης της αγοράς κατοικιών στις ΗΠΑ.

Οι μετοχές της Toyota Motor Co., της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας, υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα οκτώ εβδομάδων, ενώ της Samsung Electronics Co., της μεγαλύτερης εταιρείας κατασκευής κινητών τηλεφώνων και τσιπ της Ασίας, σημείωναν απώλειες για πέμπτη ημέρα. Πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές της BHP Billiton Ltd., τα μέγιστα σε χρονικό διάστημα πλέον των τεσσάρων μηνών, αποτέλεσμα της υποχώρησης των τιμών των μετάλλων και του αργού πετρελαίου.

Πτωτικά κινήθηκαν όλοι οι δείκτες στις αγορές της περιφέρειας με τον Nikkei 225 στην Ιαπωνία να σημειώνει απώλειες 2,3%, φθάνοντας στις 17.291,23 μονάδες. Στη Ν. Κορέα ο δείκτης Kospi, που έκλεισε για πρώτη φορά πάνω από τις 2.000 μονάδες στις 25 Ιουλίου, απώλεσε περισσότερο από 2% για δεύτερη ημέρα.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia Pacific Index υποχωρούσε 2,2%, φθάνοντας στις 155,81 μονάδες στις 12:15 μ.μ. στο Τόκυο, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από τις 14 Μαρτίου. Ο δείκτης οδεύει να σημειώσει απώλειες 3% αυτήν την εβδομάδα, τις μεγαλύτερες από την περίοδο που έληξε στις 2Μαρτίου.

Οι απώλειες επιδεινώθηκαν μετά την ανακοίνωση της Fujitsu Ltd. για την πρώτη εμφάνιση ζημιών σε 10 τρίμηνα και της Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. που ανακοίνωσε μείωση των κερδών για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο.

Χθες στις ΗΠΑ ο Dow Jones Industrial Average (DJIA) και ο Standard & Poor's 500 Index υποχώρησαν και οι δύο 2,3% - τα μέγιστα από τις 27 Φεβρουαρίου που η πτώση των κινεζικών μετοχών προκάλεσε απώλειες 3,3 τρισ. δολ. από τη χρηματιστηριακή αξία παγκοσμίως. Ο FTSE 100 σημείωσε τις μεγαλύτερες απώλειες σε τέσσερα χρόνια οδηγώντας την πτώση των μετοχών σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο δείκτης των έξι μετάλλων που διαπραγματεύονται στο London Metal Exchange (LME), συμπεριλαμβανομένου του χαλκού και του νικελίου, απώλεσε χθες 0,9%, διευρύνοντας τις απώλειες τριών ημέρα 4,7%. Η πτώση τεσσάρων ημερών είναι η μεγαλύτερη από την περίοδο που έληξε στις 8 Ιουνίου. Ο χαλκός υποχώρησε 0,2%, το νικέλιο κατά 0,6% και ο ψευδάργυρος σε ποσοστό 3,8%.

Στο μεταξύ, το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Σεπτεμβρίου υποχώρησε χθες 1,2%, φθάνοντας στα 74,95 δολ. το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex), υποχωρώντας από τα υψηλότερα επίπεδα 11 μηνών. Προσφάτως το πετρέλαιο διαπραγματεύθηκε στα 75,31 δολ. το βαρέλι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα