Talk of the market: Δεν ...βγαίνουν τα αριθμητικά δεδομένα

Δευτέρα, 07 Δεκεμβρίου 2020 11:15
UPD:11:15

Με τα αριθμητικά-επιδημιολογικά δεδομένα του ΕΟΔΥ να δείχνουν ότι η πίεση στο Σύστημα Υγείας παραμένει μεγάλη, η συζήτηση για το άνοιγμα της αγοράς δείχνει εκτός κλίματος. Το κυβερνητικό επιτελείο ζυγίζει τους κινδύνους προκειμένου να προχωρήσει σε σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων που είναι σε ισχύ σχεδόν ένα μήνα, χωρίς όμως κάποιο αισιόδοξο αποτέλεσμα. Σήμερα πάντως ανοίγουν τα εποχιακά καταστήματα (με ωράριο 7.00 - 20.30). Ζητούμενο είναι τι επισκεψιμότητα θα έχουν (με τέτοια κακοκαιρία)! Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αποφευχθεί η κοσμοσυρροή. Είδαμε τι έγινε έξω από το Harrods και άλλα βρετανικά πολυκαταστήματα τις τελευταίες ημέρες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για νέο κύμα κρουσμάτων…    

Αντίθετα με την απαισιοδοξία στην εμπορική αγορά, στο χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται μια ανάσα από τις 800 μονάδες και παρά τις ρευστοποιήσεις βραχυπρόθεσμων κερδών διατηρείται κλίμα αισιοδοξίας. Την προηγούμενη εβδομάδα τα συνολικά εβδομαδιαία κέρδη ανήλθαν σε 6,6%, στον απόηχο του ράλι των τιμών των μετοχών. Ο δείκτης FTSE ενισχύθηκε κατά 7,35% σε εβδομαδιαία βάση και η μέση αξία των συναλλαγών ανήλθε σε 128 εκατ. ευρώ από 75 εκατ. ευρώ μια εβδομάδα νωρίτερα. 

Σε νέες ενισχύσεις αναμένεται να μεταφραστεί η αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού κατά 290 εκατ. ευρώ και η ανακατανομή πόρων που ενέκριναν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης. Εντός των επομένων ημερών αναμένονται οι σχετικές αποφάσεις.

Aυξάνονται οι ψηφιακές υπηρεσίες του δημοσίου και μειώνεται η γραφειοκρατία. Αυτό είναι και το μόνο καλό της πανδημίας. Στα πιστοποιητικά και τις βεβαιώσεις που μπορούν να εκδώσουν οι πολίτες προστίθενται συνεχώς νέα όπως για τα θέματα διαθήκης/κληρονομιάς, τις πτωχεύσεις και την εκκαθάριση εταιρειών ενώ εντός των ημερών θα μπορούν οι πολίτες να αιτούνται επίσης ψηφιακά επιδότησης για θέρμανση αλλά να καταθέτουν και πινακίδες ΙΧ. Παρεμπιπτόντως για τα τέλη κυκλοφορίας αναμένεται παράταση μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου του 2021.

Ο ΟΔΔΗΧ θα δημοπρατήσει έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου ετήσιας διάρκειας (52 εβδομάδων), μεθαύριο Τετάρτη, στις 9 Δεκεμβρίου, επιδιώκοντας να συγκεντρώσει έως 1 δισ. ευρώ. Το ποσό που θα πλειστηριαστεί είναι 625 εκατ. ευρώ και θα γίνουν δεκτές μη ανταγωνιστικές προσφορές έως και 30% του ποσού την επομένη της δημοπρασίας ενώ αναφορικά με το κόστος δανεισμού σημειώνεται ότι στην προηγούμενη δημοπρασία στις 9 Σεπτεμβρίου ήταν μηδενικό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το ΑΕΠ γ’ τριμήνου, σε ετήσια βάση παρουσίασε μείωση κατά 11,7%, ενώ σε σχέση με το β’ τρίμηνο 2020 που ήταν στο -14,2% εμφάνισε αύξηση κατά 2,3%. Αναθεωρήθηκε επίσης το ΑΕΠ των δύο προηγούμενων τριμήνων λόγω προσαρμογής των τριμηνιαίων εθνικών λογαριασμών στα αναθεωρημένα ετήσια στοιχεία (με έτος βάσης 2015). Έτσι, στο α’ τρίμηνο καταγράφεται πλέον ανάπτυξη 0,4% έναντι ύφεσης 0,5% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση και το β’ τρίμηνο καταγράφεται ύφεση 14,2% από ύφεση 15,2%. 

Πτώση εσόδων 23,83% και κέρδη προ φόρων 90.222 ευρώ εμφάνισε στο εννεάμηνο η Mediterra. Σημειώνεται ότι είχε αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις εσόδων και αποτελεσμάτων της για το τρέχον έτος, οριοθετώντας τους στόχους πωλήσεων στο -30% έναντι του 2019 με παράλληλη απόπειρα καταγραφής έστω και οριακών κερδών. 

Σε 27,6 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους που αναλογούν στους ιδιοκτήτες της PASAL Development στο γ’ τρίμηνο. Τα ενοποιημένα κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν σε 2,02 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 450 χιλ. ευρώ το 2019 ενσωματώνοντας την επίδραση από την συμφωνία εξυγίανσης - με κέρδη από διακοπείσες δραστηριότητες ύψους 25,9 εκατ. ευρώ.

Σήμερα αναμένεται να ανακοινώσει αποτελέσματα εννεαμήνου η Intralot.

Εν αναμονή εξελίξεων στον όμιλο Ελλάκτωρ, σε συνέχεια της επιβεβαίωσης προς τις χρηματιστηριακές αρχές ότι το ολλανδικό επενδυτικό fund Reggeborgh και άλλοι μέτοχοι που αντιπροσωπεύουν το 10,3% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας έχουν υποβάλει αίτηση για σύγκλιση έκτακτης γενικής συνέλευσης για τον διορισμό νέου Δ.Σ. και Επιτροπής Ελέγχου. Σημειώνεται ότι έχει εκφραστεί πρόθεση του ολλανδικού ομίλου Reggeborgh να καταστεί στρατηγικός μέτοχος του ομίλου Ελλάκτωρ αυξάνοντας το τον έλεγχο στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας από 5,43%, με ενεργοποίηση της option που έχει για το 12,5% που ανήκει στον Λ.Μπόμπολα.

Πτώση 84% στην επιβατική κίνηση ανακοίνωσε ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ). Με βάση τα στοιχεία Νοεμβρίου διακινήθηκαν 263 χιλιάδες επιβάτες, αντανακλώντας τον αντίκτυπο του δεύτερου κύματος της πανδημίας Covid-19 στα αεροπορικά ταξίδια. Στο ενδεκάμηνο η επιβατική κίνηση μειώθηκε κατά 67% σε ετήσια βάση, σε 7,8 εκατ. επιβάτες, με την κίνηση ξένων επισκεπτών να μειώνεται κατά 70,5% ετησίως και την εγχώρια κίνηση κατά 59,9%.

naftemporki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα