Ν. Γκαργκάνας: Υπό όρους δημοσιοποίηση των παραβατών τραπεζών

Παρασκευή, 27 Ιουλίου 2007 10:24

ΥΠΟ ΟΡΟΥΣ και μόνο για σοβαρές παραβάσεις θα δημοσιοποιούνται τα στοιχεία των τραπεζών, που εντοπίζονται από τις εποπτικές υπηρεσίες της Τράπεζας της Ελλάδος, να έχουν παραβεί τους όρους διαφάνειας ή των διατάξεων για τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Αυτό διευκρίνισε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Νίκος Γκαργκάνας, στην αντιπροσωπεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, που τον επισκέφθηκε χθες.

Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα η Κεντρική Τράπεζα δεν δημοσιοποιεί τα στοιχεία των πιστωτικών ιδρυμάτων στα οποία επιβλήθηκαν οι ποινές, αλλά, με το νέο νομοθετικό πλαίσιο, με το οποίο κυρώνεται η Οδηγία Βασιλεία ΙΙ, η ΤτΕ έχει την ευχέρεια να ανακοινώνει και τα ονόματα των τραπεζών, που υποπίπτουν σε παραβάσεις.

Ο κ. Γκαργκάνας ενημέρωσε την αντιπροσωπεία της ΕΕΤ, ότι το μέτρο θα εφαρμοστεί με φειδώ και σε περιπτώσεις σημαντικών και επαναλαμβανόμενων παραβάσεων.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης οι βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τη Βασιλεία ΙΙ (που ψηφίστηκε στη Βουλή) και οι αλλαγές που επέρχονται στην εποπτεία των τραπεζικών ιδρυμάτων επί το αυστηρότερο.

Ο κ. Γκαργκάνας τους ενημέρωσε επίσης και για το μνημόνιο που υπογράφηκε στις 6 Ιουλίου για τη συνεργασία με τις Κεντρικές Τράπεζες των Βαλκανικών χωρών και τον τρόπο υλοποίησής του, θέμα που αφορά άμεσα τις ελληνικές τράπεζες, αφού οι περισσότερες έχουν αναπτύξει δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή.

Από την πλευρά της ΕΕΤ στη συνάντηση μετείχαν ο πρόεδρος της Ένωσης Τάκης Αράπογλου, οι αντιπρόεδροι, Δημ. Μαντζούνης και Νικ. Νανόπουλος και ο γενικός γραμματέας Χρ. Γκόρτσος.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα