Talk of the market: Τα στοιχεία για το ΑΕΠ και η μακρινή άνοιξη

Παρασκευή, 04 Δεκεμβρίου 2020 11:22

Αν και οι οικονομίες μπαίνουν σε βαρύ χειμώνα, οι αγορές βλέπουν την άνοιξηΠροεξοφλούν την έξοδο από την υγειονομική κρίση ενόψει της διάθεσης των εμβολίων περί τα τέλη του έτους και την ανάκαμψη από τα δεινά της πανδημίας. Στο ελληνικό χρηματιστήριο ο Γενικός Δείκτης θα δοκιμάσει την αντίσταση των 765 μονάδων πριν οδεύσει υψηλότερα, συνεπικουρούμενος από το κλίμα στις άλλες ευρωπαϊκές αγορές.

«Βάζουν πλάτη» οι φορολογούμενοι και πληρώνουν εγκαίρως τις υποχρεώσεις τους στην εφορία στηρίζοντας τα κρατικά έσοδα, παρά τις δυσκολίες της πανδημίας. Σημειώνεται επίσης ότι στοιχεία έκθεσης του ΟΟΣΑ δείχνουν πως τα φορολογικά έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώθηκαν οριακά το 2019 σε 38,7% από 38,9% ένα χρόνο πριν. Εντωμεταξύ, με ενδιαφέρον αναμένονται σήμερα οι ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ στο γ΄ τρίμηνο. Είχε προηγηθεί μείωση 14% στο β’ τρίμηνο ή 15,2% ύφεση σε ετησιοποιημένη βάση ενώ στο εξάμηνο η μείωση του ΑΕΠ διαμορφώθηκε σε 7,9%.

Μάχη γιγάντων στον όμιλο Ελλάκτωρ. Η οικογένεια Καλλιτσάντζη που ηγείται του ομίλο και ο ολλανδικός όμιλος Reggeborgh ερίζουν για τον έλεγχο της εταιρείας. Το αίτημα σύγκλισης έκτακτης γενικής συνέλευσης από το νομικό γραφείο Ν.Δένδια, που εκπροσωπεί νομικά την Reggeborgh δρομολογεί εξελίξεις. Στα θέματα της γενικής συνέλευσης περιλαμβάνονται: εκλογή νέου ΔΣ και Επιτροπής Ελέγχου καθώς και διεξαγωγή διαχειριστικού ελέγχου στην εταιρεία.

Σταθερά τιμολόγια για όλο το 2021 ανακοίνωσε η Protergia, ο Τομέας Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου της MYTILINEOS, που στηρίζει με αυτό τον τρόπο την αξιοπιστία και το κύρος του νέου Μοντέλου – Στόχου (Target Model) που πρόσφατα εφαρμόστηκε στη χώρα. 

Το μερίδιο που ελέγχει έμμεσα η Capital (The Capital Group Companies, Inc) στην Eurobank ξεπέρασε το όριο του 5% από την 1η Δεκεμβρίου και διαμορφώνεται σε 5,0635% ή 187,8 εκατ. μετοχές με δικαίωμα ψήφου.

Ανοίγουν από 7 Δεκεμβρίου τα καταστήματα εποχιακών ειδών για να πουλήσουν τα χριστουγεννιάτικα στολίδια και να περισώσουν ένα μέρος του τζίρου της φετινής χρονιάς, στην οποία γράφουν ιστορικές απώλειες αφού λόγω του lockdown της περασμένης άνοιξης δεν δούλεψαν ούτε τις Απόκριες ούτε το Πάσχα. Αντιδρά όμως ο εμπορικός κόσμος στην απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων να επιτρέψει μαζί και τη διάθεση χριστουγεννιάτικων ειδών από τα supermarket, παρά το γεγονός ότι συνεχίζεται η απαγόρευση σε χιλιάδες άλλα μικρά και μεσαία εμπορικά καταστήματα που εμπορεύονται νόμιμα τα χριστουγεννιάτικα είδη, με δευτερεύοντα Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας, όπως ακριβώς ισχύει στα supermarket.

Κατατέθηκε - στο πλαίσιο του ν/σ του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος για τη χωροταξική και περιβαλλοντική νομοθεσία - η τροπολογία για τα μέτρα που θα αντιμετωπίσουν το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού των ΑΠΕ. Μεταξύ άλλων θεσπίζεται έκτακτη ειδική εισφορά 6% στις πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας του 2020 σε όλους τους σταθμούς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ που έχουν τεθεί σε λειτουργία έως και την 31η Δεκεμβρίου 2015. Επίσης θεσπίζεται έκτακτη χρέωση για το 2021 ίση με 2 ευρώ/ΜWh στις εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, με βάση τις εκκαθαρίσεις του 2020 ενώ εισάγεται πράσινο τέλος στην κατανάλωση πετρελαίου κίνησης (diesel) ίσο με 0,03 ευρώ/λίτρο, ως αντικίνητρο επιλογής ρυπογόνου καυσίμου στις μεταφορές.

Έργο του ΑΔΜΗΕ για την ενεργειακή αναβάθμιση της Πελοποννήσου μπλοκάρει η Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων στα Καλάβρυτα. Το έργο είναι ύψους 110 εκατ. ευρώ και αφορά την επέκταση του Συστήματος 400 kV που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ στην περιοχή, ενώ αποτελεί προϋπόθεση για άλλες πράσινες επενδύσεις στην περιοχή. Σύμφωνα με πηγές του ΑΔΜΗΕ για 14 μήνες το έργο παραμένει στάσιμο εξαιτίας πέντε μοναχών που εναντιώνονται στην τοποθέτηση των δύο –τελευταίων- πυλώνων σε απόσταση 500 μέτρων από το μοναστήρι. Κάνουν λόγο για «οπτική όχληση» και «προσβολή του ησυχαστικού χαρακτήρα της Μονής».

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα