ΟΙ αυξανόμενες ανησυχίες ότι τα προβλήματα χρηματοδότησης στις πιστωτικές αγορές θα αποθαρρύνουν τη δραστηριότητα των εξαγορών και συγχωνεύσεων, που έως τώρα αποτελούσε κινητήριο δύναμη των χρηματιστηριακών δεικτών, και η πεποίθηση ότι η εποχή του φθηνού δανεισμού έφθασε στο τέλος της οδήγησαν την Ευρώπη και τη Wall στις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες του τελευταίου πενταμήνου.
Το εκρηκτικό μείγμα των φόβων για επιβράδυνση του ρυθμού των εξαγορών και των απογοητευτικών αποτελεσμάτων εταιρειών, όπως η Constellation Energy, σβήνει την αισιοδοξία για τις εξαγορές, ασκώντας μεγάλες πιέσεις στους δείκτες της αμερικανικής κεφαλαιαγοράς, ενώ τα θετικά στοιχεία από το μέτωπο της ανάπτυξης της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη δεν είναι αρκετά ώστε να βοηθήσουν τη Wall Street να ανακάμψει από τη χειρότερη πτώση των τελευταίων μηνών. Ο δείκτης Dow Jones έχανε ενδοσυνεδριακά περίπου 150 μονάδες, ενώ οι μετοχές στην Ευρώπη ανέκτησαν μέρος των αρχικών απωλειών τους μετά την ανακοίνωση στοιχείων που έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε το δεύτερο τρίμηνο με τον ταχύτερο ρυθμό του τελευταίου έτους και περισσότερο.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx έχασε το 5,1% της αξίας του αυτή την εβδομάδα, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από το Μάρτιο, όταν οι κλυδωνισμοί στο κινεζικό χρηματιστήριο οδήγησαν σε ντόμινο ρευστοποιήσεων όλες τις μεγάλες κεφαλαιαγορές του πλανήτη.
Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε 0,58%, στις 6.215,20 μονάδες, στο Παρίσι o CAC 40 έκλεισε μειωμένος 0,55%, στις 5.643,96 μονάδες, και στη Φραγκφούρτη ο DAX, με απώλειες της τάξης του 0,76%, διαμορφώθηκε τελικά στις 7.451,68 μονάδες.
Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκε ο χρηματοοικονομικός κλάδος, με τις Royal Bank of Scotland Group και and Man Group να ηγούνται των ρευστοποιήσεων.
Πιέσεις δέχθηκε η Cadbury Schweppes, η πρώτη εκ των εταιρειών που καθυστέρησε την πώληση μονάδας της εξαιτίας της μεγάλης αστάθειας στις πιστωτικές αγορές.
Επίσης, τα απογοητευτικά αποτελέσματα της Valeo, της τρίτης μεγαλύτερης εταιρείας της Ευρώπη κατασκευής εξαρτημάτων αυτοκινήτων, και της εταιρείας υπηρεσιών ηλεκτρονικών υπολογιστών Cap Gemini επιδείνωσαν το ήδη βεβαρημένο κλίμα.
Στο κατώτερο τριμήνου έκλεισε ο δείκτης Nikkei, με απώλειες 2,36%, στις 17.283,81 μονάδες.
ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ