ISTAT: Προβλέπει συρρίκνωση 8,9% της ιταλικής οικονομίας το 2020

Πέμπτη, 03 Δεκεμβρίου 2020 11:51
UPD:11:53
REUTERS/YARA NARDI

Η ιταλική οικονομία, αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 8,9% το 2020, όπως ανέφερε σήμερα Πέμπτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ISTAT, αναθεωρώντας επί τα χείρω την προηγούμενη πρόβλεψη του Ιουνίου για υποχώρηση κατά 8,3%.

Στην έκθεση για τις οικονομικές προοπτικές, η ISTAT αναθεώρησε επίσης επί τα χείρω τις προβλέψεις της για το 2021, όπου τώρα εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα ενισχυθεί κατά 4%, σε σύγκριση με το 4,6% του Ιουνίου.

Στην Ιταλία, την πρώτη χώρα της Δύσης που χτυπήθηκε από τον κορωνοϊό την άνοιξη, καταγράφεται έντονη αύξηση των κρουσμάτων και τις τελευταίες εβδομάδες αναφέρει τους περισσότερους ημερήσιους θανάτους από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Η κυβέρνηση, η οποία έθεσε μεγάλες περιοχές του βιομηχανικού βορρά υπό μερική διακοπή λειτουργίας και περιορισμένη επιχειρηματική δραστηριότητα, αναμένεται να ανακοινώσει νέους περιορισμούς σήμερα Πέμπτη, για την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

«Φέτος, η πτώση του ΑΕΠ θα καθοριστεί κυρίως από την υποχώρηση της εγχώριας ζήτησης», δήλωσε η ISTAT, προβλέποντας ότι οι δαπάνες των νοικοκυριών θα συρρικνωθούν κατά 10% και οι επενδύσεις κατά 10,1%.

Η πρόβλεψη της ISTAT για το ΑΕΠ το 2020, είναι σχεδόν ευθυγραμμισμένη με την επίσημη εκτίμηση της κυβέρνησης για υποχώρηση 9%. Η Ρώμη είναι πιο αισιόδοξη για το επόμενο έτος, καθώς αναμένει ανάκαμψη 6%.

Η ISTAT εκτιμάει ένα μέσο ποσοστό ανεργίας 9,4% για φέτος, σε σύγκριση με την πρόβλεψη του 9,6% τον Ιούνιο, καθώς λιγότεροι πολίτες αναζητούν εργασία εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης. Αναμένει αύξηση του ποσοστού ανεργίας στο 11% για το 2021, ενώ τον Οκτώβριο ανήλθε στο 9,8%, όπως ανακοίνωσε η ISTAT την Τετάρτη.

Από τον Φεβρουάριο, όταν ο κορωνοϊός έπληξε την Ιταλία, έχουν χαθεί περίπου 420.000 θέσεις εργασίας, ωστόσο την περίοδο από τον Αύγουστο έως και τον Οκτώβριο η απασχόληση αυξήθηκε κατά 115.000 θέσεις, σε σύγκριση με τους τρεις μήνες από τον Μάιο έως τον Ιούλιο.

Πηγή: Reuters

 

 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα