Talk of the market: «Διψάει» για ρευστότητα η αγορά

Πέμπτη, 03 Δεκεμβρίου 2020 11:21
UPD:11:22

Τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν εμπνέουν αισιοδοξία. Την παράταση του lockdown ανακοινώνει σήμερα η κυβέρνηση. Αναμένονται με ενδιαφέρον διευκρινίσεις σχετικά με το πώς θα λειτουργήσει η αγορά εποχιακών ειδών και παιχνιδιών.  

Σημειώνεται ότι έχουν περιέλθει σε ασφυκτικό κλοιό οι επιχειρήσεις, τόσο οι αλυσίδες, που μένουν με απούλητο εμπόρευμα δυόμιση εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα όσο και οι βιοτεχνίες και οι χονδρεμπορικές επιχειρήσεις, που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ρευστότητα αφού οι επιταγές που σχεδίαζαν να εξαργυρώσουν (σημ. πληρώνονται με επιταγές από τα καταστήματα που προμηθεύουν παιχνίδια και εποχιακά είδη) για να πληρώσουν πρώτες ύλες, έξοδα εξαγωγών και προσωπικό “παγώνουν” για 75 ημέρες.

Μικτή εικόνα σήμερα στις διεθνείς αγορές στο άνοιγμα, με το ελληνικό χρηματιστήριο να δείχνει ότι μπορεί να σταθεί στο …ύψος του. Ο Γενικός Δείκτης έχει μπει σε τροχιά προς τις 800 μονάδες μεσοπρόθεσμα, παρά το γεγονός ότι τα κέρδη των πρόσφατων συνεδριάσεων είναι δέλεαρ για τους βραχυπρόθεσμους επενδυτές, όπως παρατηρούμε σήμερα. Θετικό στοιχείο, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι ο ενισχυμένος όγκος συναλλαγών, με αξία που και στην χθεσινή συνεδρίαση κυμάνθηκε πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ.

Η Jumbo διαπραγματεύεται σήμερα χωρίς το μέρισμα 0,38 ευρώ ανά μετοχή, προ της παρακράτησης φόρου 5%. Η πληρωμή του μερίσματος θα ξεκινήσει στις 8 Δεκεμβρίου.

Tο ελληνικό δημόσιο συγκέντρωσε χθες 812,5 εκατ. ευρώ από την έκδοση Τ-λογαριασμών 26 εβδομάδων. Αναλυτικότερα, το συνολικό ποσό που δημοπρατήθηκε ήταν 625 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές προσφορές έφτασαν τα 1,634 δισ. ευρώ με την κάλυψη να φτάνει 2,61 φορές το δημοπρατούμενο ποσό από 1,7 φορές στην αντίστοιχη δημοπρασία του Οκτωβρίου και με το επιτόκιο στο -0,28% ή -16 μονάδες βάσης από την προηγούμενη δημοπρασία. Ο ΟΔΔΗΧ αναμένεται να δεχτεί μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 187,5 εκατ. ευρώ σήμερα, αυξάνοντας το συνολικό ποσό που άνλησε σε 1 δισ. ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών αποφάσισε να επανενεργοποιήσει τις κατευθυντήριες γραμμές για τα moratoria (δάνεια που βρίσκονται σε αναστολή καταβολής δόσεων). Κατά συνέπεια, τα μέτρα αναστολής μπορούν να παραταθούν έως τις 31 Μαρτίου του 2021, με το σκεπτικό της απόφασης της ΕΑΤ να διασφαλίζει ότι τα δάνεια, τα οποία προηγουμένως δεν είχαν επωφεληθεί από την αναστολή πληρωμών, μπορούν πλέον να επωφεληθούν. Η επέκταση βέβαια δεν ισχύει για όλα τα δάνεια, καθώς εισάγονται δύο νέοι περιορισμοί για να διασφαλιστεί ότι η υποστήριξη που παρέχεται από την αναστολή περιορίζεται στη κάλυψη των αναγκών ρευστότητας λόγω των νέων lockdown. Aπό το μέτρο μπορούν να ωφεληθούν δάνεια το πολύ για 9 μήνες συνολικά και επίσης οι τράπεζες καλούνται να υποβάλλουν σχετική τεκμηρίωση. 

Περισσότεροι από 200 επενδυτές παρακολούθησαν το investors day της ΔΕΗ, όπου ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γιώργος Στάσσης, παρουσίασε το φιλόδοξο επιχειρησιακό σχέδιο της εταιρείας για την τριετία 2021 – 2023. Αναθεωρήθηκε επίσης ο στόχος για επαναλαμβανόμενο EBITDA σε πάνω από 1,1 δισ. ευρώ το 2023 από 1 δισ. ευρώ το 2024 στο προηγούμενο επιχειρηματικό σχέδιο και όπως ανακοινώθηκε, επιταχύνεται το σχέδιο για την ανάπτυξη ΑΠΕ 1,5 GW έως το τέλος του 2023. 

Η ΑΔΜΗΕ ανακοίνωσε συνολικά έσοδα 210 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο, με αύξηση 9%, IFRS EBITDA 149,2 εκατ. ευρώ ενισχυμένα κατά 6,7% και καθαρά έσοδα 59,4 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 7,6%. Το συγκρίσιμο EBITDA του ομίλου διαμορφώθηκε στα 149,3 εκατ. ευρώ, υψηλότερα κατά 9,8% σε σχέση με το αντίστοιχο ποσό του εννεαμήνου του 2019, χωρίς να συμπεριλαμβάνει τα ακόλουθα μη επαναλαμβανόμενα κονδύλια: α) πρόβλεψη για την έκπτωση μειωμένου ρεύματος που δίνεται σε υπαλλήλους και συνταξιούχους και προβλέψεις για αποζημίωση προσωπικού 0,3 εκατ. ευρώ, έναντι, β) απελευθέρωση πρόβλεψης για κινδύνους και έξοδα 0,2 εκατ. ευρώ και γ) έκτακτο έσοδο από οπτικές ίνες ποσού 0,7 εκατ. ευρώ το 3ο τρίμηνο του 2019. Οι επενδύσεις στο εννεάμηνο σχεδόν διπλασιάστηκαν σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι σε 232 εκατ. ευρώ.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα