Τις τεράστιες προοπτικές για επενδύσεις που προσφέρει σήμερα η Ελλάδα,στο πλαίσιο των σημαντικών μεταρρυθμίσεων που ήδη έγιναν αλλά και αυτών που πρόκειται άμεσα να προωθήσει η κυβέρνηση, ανέδειξε ο υφυπουργός Εξωτερικών και αρμόδιος Οικονομικής Διπλωματίας Κώστας Φραγκογιάννης στην ελληνική Οικονομική Διάσκεψη Κορυφής.
Ο υφυπουργός προσκάλεσε τους Αμερικανούς επενδυτές να εξερευνήσουν τις πολλές και μοναδικές επενδυτικές και εμπορικές ευκαιρίες που προσφέρει η χώρα μας και να διατυπώσουν τα επιχειρηματικά σχέδια και τους στόχους τους.
Στην παρέμβασή του ο κ. Φραγκογιάννης αναφέρθηκε στις σταθερές και αυξανόμενες εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών βάσει των οποίων από το 2016 έως το 2019, οι καθαρές εισροές Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΑΞΕ) από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί κατά 40%, με το διμερές εμπόριο να φθάνει τα 2,5 δισ ευρώ το 2019.
Πρόκειται για μία διευρυμένη εμπορική σχέση που εκδηλώθηκε, όπως διευκρίνισε, και σε ένα προηγούμενο διμερές φόρουμ, καθώς και στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ, φέτος, με μία ατζέντα που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα εμπορικών και επενδυτικών πρωτοβουλιών όπου αξιωματούχοι από τις δύο χώρες συζήτησαν την Εθνική Στρατηγική Εξωστρέφειας της Ελλάδας, την πιθανή αμερικανική επένδυση στο ναυπηγείο Ελευσίνας και στα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας, την υλοποίηση ορισμένων κοινών εμπορικών και επενδυτικών σχεδίων, καθώς και τη συνεχιζόμενη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, του τουρισμού και της τεχνολογίας, όπως δίκτυα 5G, Τεχνητή Νοημοσύνη, Cybersecurity, Cloud Technologies και χρήση τεχνολογικών εφαρμογών για την καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19.
Περισσότερες από 36 σημαντικές μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες
Η Ελλάδα σήμερα, τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικής Διπλωματίας, έχει γίνει ένας πολύ ελκυστικός επενδυτικός προορισμός. Πριν από την εμφάνιση της πανδημίας, η ελληνική οικονομία είχε εισέλθει σε μια ισχυρή φάση ανάπτυξης και υποδέχτηκε νέες εισροές ξένων επενδύσεων. Χάρη σε φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις της τελευταίας 10ετίας η χώρα έχει αναδιαρθρώσει την οικονομία της, εξορθολογίσει τα δημοσιονομικά της και ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της. Αναπροσανατολίστηκε στις παγκόσμιες αγορές, προσέλκυσε ρεκόρ ΑΞΕ και πέτυχε ρεκόρ εξαγωγών, ενώ έχει γίνει ένα νέο κέντρο τεχνολογίας και καινοτομίας.
Ο κ. Φραγκογιάννης αποσαφήνισε ότι τους τελευταίους 18 μήνες, η ελληνική κυβέρνηση έχει εφαρμόσει περισσότερες από 36 σημαντικές μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες, που κυμαίνονται από μειώσεις φόρων έως δραστική μείωση της γραφειοκρατίας, ενώ φέτος θέσπισε και μία νέα νομοθεσία για την αειφόρο ανάπτυξη και τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και νέες πρωτοβουλίες για την προσέλκυση πλούσιων επενδυτών και συνταξιούχων από το εξωτερικό. Παράλληλα, έκανε μνεία στις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις τους επόμενους 12 μήνες, με προτεραιότητα στην αναθεώρηση της νομοθεσίας για τις συμβάσεις δημοσίων έργων, τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και τον εξορθολογισμό του συστήματος δικαιοσύνης.
Ψηφιακή αναβάθμιση
Αναφερόμενος στην πανδημία, ως καταλύτη, επισήμανε την αναβάθμιση της συνολικής ψηφιακής στρατηγικής της κυβέρνησης και τη νέα πλατφόρμα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που προσφέρει τώρα εκατοντάδες δημόσιες υπηρεσίες διαδικτυακά.
Ο κ. Φραγκογιάννης αναφέρθηκε εκτενώς και στα μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις και νοικοκυριά που εφάρμοσε η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζοντας τον άμεσο οικονομικό αντίκτυπο της κρίσης έως ότου η οικονομία μπορέσει να ανακάμψει.
Παρά την πανδημία, υπογράμμισε τέλος ο υφυπουργός, υπάρχουν σήμερα οκτώ τομείς της οικονομίας που είναι ιδιαίτερα ώριμοι για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και τις επενδύσεις, και οι οποίοι προσφέρουν εξαιρετικά ελκυστικές ευκαιρίες, καθώς και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ .