Τους άξονες της ενεργειακής πολιτικής παρουσίασε ο Δ. Σιούφας

Δευτέρα, 30 Ιουλίου 2007 15:42

Τους βασικούς άξονες στους οποίους αναπτύσσεται η Νέα Ενεργειακή Πολιτική ανέπτυξε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας μιλώντας στη διημερίδα των πρέσβεων της χώρας που πραγματοποιείται στο υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως είπε, ο πρώτος άξονας αφορά τις παρεμβάσεις για την απελευθέρωση των αγορών ενέργειας με κανόνες, την εισαγωγή των βιοκαυσίμων στο ενεργειακό ισοζύγιο, την προώθηση της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την περαιτέρω διείσδυση του φυσικού αερίου. Ο δεύτερος άξονας αφορά την προώθηση πολιτικών εξοικονόμησης ενέργειας, τον περιορισμό της πετρελαϊκής εξάρτησης, την προστασία του περιβάλλοντος και ο τρίτος τη συμμετοχή της Ελλάδας στα μεγάλα διεθνή δίκτυα πετρελαίου, φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, η κατανάλωση φυσικού αερίου έχει αυξηθεί κατά 60%, ο βαθμός της πετρελαϊκής εξάρτησης έχει σταθεροποιηθεί, η εγκατεστημένη ισχύς από συστήματα ΑΠΕ έχει υπερδιπλασιαστεί, τα δίκτυα φυσικού αερίου επεκτείνονται σε πολύ περισσότερες περιοχές, οι εγχώριες ενεργειακές υποδομές έχουν ενισχυθεί σημαντικά.

Επίσης, η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικού και φυσικού αερίου και τα νέα ισχυρά κίνητρα για τις ΑΠΕ εκτιμάται ότι θα προσεγγίσουν επενδύσεις της τάξης των 5 δισ. ευρώ., ενώ στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας, προωθήθηκαν σημαντικές πολιτικές παρεμβάσεις, κάνοντας αρχή από το Δημόσιο Τομέα. Παράλληλα, προωθήθηκε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αντιστάθμισης, χάρη στο οποίο «μπορέσαμε να διαχειριστούμε φέτος φορτία πάνω από 10.600 MW και συνολικά μέχρι σήμερα 250 ώρες με φορτία άνω των 9.000 MW έναντι μόλις 1 ώρας το 2003 και 7 ωρών το 2004».

Σε ό,τι αφορά τις διεθνείς διασυνδέσεις της χώρας, ο υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι «κινούμαστε με συγκροτημένη στρατηγική». Ο κ. Σιούφας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, στην κατασκευή του Ελληνοτουρκικού αγωγού φυσικού αερίου, ο οποίος ολοκληρώνεται μέσα στις επόμενες ημέρες, στην ίδρυση και λειτουργία της Ενεργειακής Κοινότητας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στην υπογραφή πολιτικής συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδος και της Ιταλίας, για τη διασύνδεση με υποθαλάσσιο αγωγό των δικτύων του φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδος - Ιταλίας και από εκεί προς ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς και στην υπογραφή της τριμερούς διακρατικής συμφωνίας με την Τουρκία και την Ιταλία για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν και γενικότερα την περιοχή της Κασπίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα