Talk of the market: Με deals αρχίζει ο Δεκέμβριος

Τρίτη, 01 Δεκεμβρίου 2020 11:23
UPD:11:23

Ισχυρή ώθηση στον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου δίνει η κινητικότητα στις τράπεζες. Το θετικό κλίμα ενισχύουν τα σχετικά καλά νέα από τις ανακοινώσεις των εισηγμένων για τις επιδόσεις γ' τριμήνου αλλά και οι επιχειρηματικές εξελίξεις, που αποδεικνύουν ότι η κρίση αναδύει προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες.

Ένα από τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά deals των τελευταίων ετών, η μεταβίβαση της Vivartia στην CVC, που ανακοίνωσε και επισήμως η MIG ανεβάζει την αποτίμηση της Vivartia πάνω από τα 600 εκατ. ευρώ. Θα μεταβιβαστεί το σύνολο των μετοχών της ΜIG στην Vivartia, ήτοι 92%. Υπενθυμίζεται ότι το τίμημα για το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Vivartia είχε οριστεί σε 175 εκατ. ευρώ ενώ η αγοράστρια αναλαμβάνει το σύνολο του δανεισμού της, περίπου 425 εκατ. ευρώ. 

Η Εθνική Τράπεζα εμφάνισε καθαρά κέρδη 101 εκατ. ευρώ στο γ’ τρίμηνο  ενώ στο εννεάμηνο τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 461 εκατ. ευρώ, με αύξηση 22% σε ετήσια βάση.

H Alpha Bank ολοκλήρωσε τη διαδικασία μεταβίβασης της δραστηριότητας διαχείρισης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων της τράπεζας (carve out) στην 100% θυγατρική της εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, Cepal. Με την ολοκλήρωση του Project Galaxy, αλλάζει ριζικά η εικόνα του ισολογισμού της τράπεζας, καθώς τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια στην Ελλάδα αναμένεται να μειωθούν κατά 62% και θα ανέλθουν σε 4,8 δισ. ευρώ, με κεφαλαιακή επίπτωση εντός του σχετικού προγραμματισμού.

Η ΔΕΗ αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα οικονομικά αποτελέσματα.

Ο όμιλος της ΕΧΑΕ εμφάνισε έσοδα 6,9 εκατ. ευρώ, EBITDA 1,5 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 0,26 εκατ. ευρώ στο γ’ τρίμηνο ενώ σε επίπεδο εννεαμήνου τα έσοδα ανήλθαν σε 22 εκατ. ευρώ με μείωση 14%, το EBITDA διαμορφώθηκε στα 6,5 εκατ. ευρώ, με μείωση 41% ενώ τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 2,5 εκατ. ευρώ.

Αίσθηση προκάλεσε η απόφαση της Μαρίκας Φραγκάκη, μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΤΧΣ, να υποβάλει την παραίτησή της στον αρμόδιο για τις τράπεζες υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Ζαββό.

Εντωμεταξύ, το Eurogroup, όπως αναμενόταν, άναψε το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 767 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα, με το σχετικό ανακοινωθέν να μεταφέρει εύσημα στην κυβέρνηση για τις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες. Η αυξημένη αβεβαιότητα λόγω πανδημίας κάνει ακόμα πιο σημαντική την αντιμετώπιση των βραχυπρόθεσμων κινδύνων, σημειώνεται στην σχετική ανακοίνωση, ενώ καλείται η Ελλάδα να διατηρήσει και όπου είναι απαραίτο να ενισχύσει τις μεταρρυθμίσεις για να στηριχθεί περαιτέρω η οικονομική ανάκαμψη και να βελτιωθεί η ανθεκτικότητα της οικονομίας.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, οι λιανικές πωλήσεις (εξαιρουμένων των καυσίμων) αυξήθηκαν κατά 0,5% σε ετήσια βάση το Σεπτέμβριο. Συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων αυτοκινήτων, οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 3,5%. Ο κύκλος εργασιών του τομέα των τροφίμων μειώθηκε κατά 0,6% σε ετήσια βάση με χαμηλότερο όγκο πωλήσεων (-2,5%), ενώ ο κύκλος εργασιών των καταστημάτων λιανικής στον τομέα των μη ειδών διατροφής (εκτός καυσίμων) ενισχύθηκε κατά 6,1% λόγω αυξημένης ζήτησης (αύξηση όγκου πωλήσεων 6,9%). Από την άλλη πλευρά, οι πωλήσεις καυσίμων αυτοκινήτων μειώθηκαν κατά 22% ετησίως, λόγω της συνδυασμένης επίδρασης των χαμηλότερων τιμών και της ζήτησης (ο όγκος μειώθηκε κατά 13%).

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία (PPI) μειώθηκε κατά 6,9% τον Οκτώβριο του 2020, λόγω της απότομης μείωσης των τιμών παραγωγού σε ενεργειακά αγαθά (-14,6%). 

Ο ΟΔΔΗΧ θα δημοπρατήσει αύριο έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου εξάμηνης διάρκειας επιδιώκοντας να αντλήσει έως και 1 δισ. ευρώ. Το ποσό που θα πλειστηριαστεί είναι 625 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το κόστος δανεισμού στην τελευταία δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε στις 27 Οκτωβρίου, ήταν -0,12% χαμηλότερα 2 μ.β. από τη δημοπρασία του Σεπτεμβρίου. 

Σχετικά με το δημόσιο χρέος, το ΔΝΤ στο πλαίσιο της αξιολόγησης της βιωσιμότητάς του εκτίμησε ότι παραμένει βιώσιμο μεσοπρόθεσμα, με την αύξηση που καταγράφεται λόγω πανδημίας να μετριάζεται σε μεγάλο βαθμό από το μεγάλο cash buffer και τα κεφάλαια του ταμείου ανάκαμψης. Το ΔNT επικρότησε την κυβερνητική απόκριση στην κρίση ως ταχεία και κατάλληλα στοχευμένη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία. Επισήμανε ωστόσο ότι παραμένουν σημαντικές αβεβαιότητες ενώ μέτρα που ελήφθησαν για να μετριάσουν τον αντίκτυπο στις τράπεζες θα πρέπει να αντικατασταθούν σταδιακά από πιο προσαρμοσμένες λύσεις.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα