Από την έντυπη έκδοση
Της Ανθής Αγγελοπούλου
[email protected]
Ενώ η πανδημία συνεχίζει να δοκιμάζει τις αντοχές του συστήματος υγείας, οι συζητήσεις περιστρέφονται για το πότε θα ανοίξει η αγορά εν όψει των εορτών. Τρεις καταλυτικές ημερομηνίες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι της συζήτησης, με τους υγειονομικούς στη Θεσσαλονίκη να κάνουν έκκληση να μη γίνει άρση του lockdown ακόμα, καθώς, παρ' όλη τη σταθεροποίηση της καμπύλης των κρουσμάτων, οι ΜΕΘ είναι γεμάτες, ενώ προχθές η χώρα κατέγραψε το μεγαλύτερο αρνητικό ρεκόρ θανάτων με 121 νεκρούς σε ένα 24ωρο.
Αυτή την εβδομάδα αναμένεται η «καυτή» συζήτηση της Επιτροπής των ειδικών για το πότε θα πρέπει να γίνει σταδιακή άρση του lockdown το οποίο λήγει στις 7 Δεκεμβρίου. Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ η καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας Αναστασία Κοτανίδου, η Επιτροπή θα συνεδριάσει για να συζητήσει τη σταδιακή άρση των μέτρων, ενώ σημείωσε ότι τα Δημοτικά σχολεία θα μπορούν να ανοίξουν στις 7 Δεκεμβρίου με την προϋπόθεση ότι δεν θα έχουμε συνωστισμό έξω από αυτά και συμπλήρωσε ότι ο στόχος της Επιτροπής και της κυβέρνησης είναι να ανοίξει το λιανεμπόριο χωρίς να υπάρχει συνωστισμός. Από την άλλη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε ότι το lockdown πάει μάλλον για νέα παράταση, μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου, διότι τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμό. Οι τρεις κρίσιμες ημερομηνίες για λήψη αποφάσεων, σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, είναι 7, 14 και 21 Δεκεμβρίου, ενώ εξήγησε ότι το πιο ασφαλές είναι να ανοίξει πρώτα η Εκπαίδευση και στη συνέχεια το λιανεμπόριο και οι υπόλοιπες δραστηριότητες. Όλα θα γίνουν σταδιακά, όπως είπε, με την προϋπόθεση όμως ότι θα μειωθούν τα κρούσματα. Αντίθετος με όλα αυτά, όμως, δηλώνει ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε: «Δεν διανοούμαι ότι θα ανοίξουμε την κοινωνία έχοντας τις ΜΕΘ καλυμμένες κατά 88% όπως είναι σήμερα στην επικράτεια και στη Θεσσαλονίκη 100% κι έχοντας αυτό τον αριθμό των νεκρών».
Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η πίεση που δέχονται οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα νοσοκομεία σε Θεσσαλονίκη, Δράμα και Λάρισα, ενώ ξεκίνησε και η διακομιδή ασθενών προς το Κέντρο Αποκατάστασης ΑΡΩΓΗ στην Πυλαία. Χθες εστάλησαν ασθενείς από τα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ και Παπανικολάου και σήμερα αναμένεται να λειτουργήσει και η δεύτερη κλινική που έχει επιταχθεί. Μικρή αχτίδα αισιοδοξίας διαφάνηκε από τις μειωμένες κατά 15% εισαγωγές του Σαββάτου στο Ιπποκράτειο, ενώ λιγότερες ήταν και οι εισαγωγές στο Παπανικολάου χθες, το οποίο δημιούργησε 6 νέες κλίνες ΜΕΘ για τις ανάγκες της λειτουργίας του. Τεράστιο όμως είναι το ιικό φορτίο και στη Δράμα, σύμφωνα με την Υγειονομική Περιφέρεια. Η εφημερία του Σαββάτου ήταν δύσκολη με 17 εισαγωγές, παρ' όλα αυτά η ΥΠΕ επισημαίνει ότι το νοσοκομείο είναι θωρακισμένο, αφού έχουν γίνει προσλήψεις ειδικών ιατρών και νοσηλευτών, ενώ έχει δημιουργήσει πάνω από 140 κλίνες νοσηλείας για ασθενείς Covid και 12 κλίνες ΜΕΘ.