Στο 4% του ΑΕΠ διαμορφώθηκε το ταμιακό έλλειμμα

Τρίτη, 31 Ιουλίου 2007 09:46

Η ΥΣΤΕΡΗΣΗ του ρυθμού ανόδου των δημοσίων εσόδων, αλλά και οι αυξημένες αγροτικές επιδοτήσεις, αποτυπώνονται και στην εξέλιξη του ταμιακού ελλείμματος του Προϋπολογισμού, το οποίο, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας έφτασε, στα τέλη Ιουνίου, το 4% του ΑΕΠ (3,9% τον ίδιο μήνα του 2006) από 2,9% του ΑΕΠ που ήταν το Μάιο.

Στα 8,43 δισ. ευρώ έφτασαν, στο τέλος Ιουνίου, οι καθαρές δανειακές ανάγκες της Κεντρικής Κυβέρνησης, αυξημένες κατά 2,3 δισ. ευρώ, έναντι 6,1 δισ. ευρώ που ήταν το Μάιο.

Κύρια αιτία αποτελεί η κακή πορεία των δημοσίων εσόδων τους μήνες μέχρι και το Μάιο, όταν η αύξηση των εσόδων ήταν 1,5% (έναντι ετήσιου στόχου για αύξηση 6,2%), παρά την καλυτέρευση που, σύμφωνα με πληροφορίες, καταγράφουν για τον Ιούνιο αλλά και οι ανάγκες για αγροτικές επιδοτήσεις που διαχειρίζεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Συγκεκριμένα, το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού έφτασε τον Ιούνιο τα 7,9 δισ., αυξημένο κατά 2 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το έλλειμμα του Μαΐου, που έφτασε τα 5,9 δισ., ενώ τον Ιούνιο του 2006 ήταν περίπου 350 εκατ. ευρώ, μεγαλύτερο στα 8,2 δισ. ευρώ. Ωστόσο, τον περασμένο Ιούνιο, το πρόγραμμα δανεισμού -η κίνηση του οποίου περιλαμβάνεται στο έλλειμμα του τακτικού προϋπολογισμού- ήταν συγκεντρωμένο στο μεγαλύτερο μέρος τους πρώτους μήνες του χρόνου, ενώ φέτος κατανέμεται πιο ισορροπημένα σε όλη τη διάρκεια του έτους.

Τη μεγάλη όμως διαφορά σε σύγκριση με πέρυσι κάνουν τα διαθέσιμα του οργανισμού αγροτικών επιδοτήσεων, του γνωστού ΟΠΕΚΕΠΕ. Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο του 2006, ο Οργανισμός είχε διαθέσιμα 1,1 δισ. ευρώ, ενώ το φετινό Ιούνιο μόνο 2 εκατ. ευρώ.

Ολα αυτά, τη στιγμή που το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων είχε δανειακές ανάγκες ύψους 539 εκατ. ευρώ για φέτος, χαμηλότερες κατά 110 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, που οι δανειακές ανάγκες του ΠΔΕ έφταναν τα 650 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι σωρευτικά από την αρχή του έτους το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων είχε, μέχρι και τα τέλη Μαΐου, συνολικές εισροές από την Ε.Ε. ύψους 2,6 δισ. ευρώ, ενώ πέρσι το ίδιο διάστημα είχε αντίστοιχες εισροές ύψους 1,6 δισ. ευρώ. Τ.Δ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα