«Δεν συμφέρει να ανοίξουμε μόνο για Χριστούγεννα»

Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2020 07:35
REUTERS/SIMON DAWSON

Κύμα πτωχεύσεων σε ξενοδοχεία και εστιατόρια φοβούνται οι εκπρόσωποι του κλάδου στη Γερμανία. Δηλώνουν ότι δεν έχει νόημα να ανοίξουν για λίγες μέρες στις γιορτές και ζητούν άμεση οικονομική βοήθεια.

Είναι οριστικό: ξενοδοχεία, εστιατόρια, μπαρ και νυχτερινά κέντρα παραμένουν κλειστά στη Γερμανία τουλάχιστον μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου. Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και οι πρωθυπουργοί των ομόσπονδων κρατιδίων συμφώνησαν προ ημερών στην παράταση του μερικού lockdown που αρχικά επρόκειτο να ισχύσει μόνο για τον μήνα Νοέμβριο. Μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία (DLF) η Ίνγκριντ Χάρτγκες, πρόεδρος του Γερμανικού Συνδέσμου Ξενοδόχων και Εστιατόρων (DEHOGA), παραδέχεται ότι ο κλάδος δεν περίμενε τίποτα διαφορετικό. «Ήταν σαφές τις τελευταίες ημέρες ότι δεν θα ανοίξουμε», λέει η επικεφαλής του συνδέσμου. «Είναι οδυνηρό για τον κλάδο, που ασφαλώς θα ήθελε να εξυπηρετήσει τον κόσμο, ιδιαίτερα τις ημέρες των εορτών. Η απελπισία και η ανασφάλεια εντείνονται. Πολύ σημαντικό είναι να εκταμιευθεί τουλάχιστον γρήγορα η οικονομική βοήθεια για τον Νοέμβριο...».

Ο σύνδεσμος DEHOGA επισημαίνει ότι πολλές επιχειρήσεις του κλάδου, όπως τα νυχτερινά κέντρα, οι διοργανωτές εκδηλώσεων και οι επιχειρήσεις κέτερινγκ, παραμένουν κλειστές από τον Μάρτιο.

 Στις αρχές Δεκεμβρίου αναμένεται η απόφαση για το αν, πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούν να ανοίξουν εστιατόρια και ξενοδοχεία τις ημέρες των εορτών. Σε έξι ομοσπονδιακά κρατίδια της Γερμανίας οι ξενοδόχοι δηλώνουν έτοιμοι να ανοίξουν έστω και για λίγες μέρες, παρά τις περί του αντιθέτου συστάσεις της καγκελαρίας, προκειμένου να διευκολύνουν τους ταξιδιώτες που επισκέπτονται συγγενείς τους για τις γιορτές. Πάντως, για τις περισσότερες επιχειρήσεις του κλάδου δεν έχει νόημα να ανοίξουν μόνο για λίγες μέρες, επισημαίνει η Ίνγκριντ Χάρτγκες: «Το 90% των επιχειρήσεων που ρωτήσαμε λένε ότι δεν αξίζει τον κόπο. Σκεφτείτε ότι ένα εστιατόριο ή ένα ξενοδοχείο θέλει κάποια προετοιμασία, πρέπει να γίνουν προμήθειες, ειδικά αυτές τις μέρες μπορεί να αγοράσουν κάτι πιο ποιοτικό ή ακριβό για το μενού, πρέπει να στολίσουν τον χώρο, να βγάλουν βάρδιες για εργαζόμενους που έχουν βγει σε αναστολή εργασίας. Δεν είναι γκαράζ, που το ανοίγεις και το κλείνεις όποτε θέλεις. Υπάρχουν διαδικασίες που πρέπει να προγραμματιστούν νωρίς».    



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα