Διπλασιασμό των δανείων από τις τράπεζες προβλέπει ο Μ. Σάλλας

Τρίτη, 31 Ιουλίου 2007 13:05

Διπλασιασμό των δανείων από τις τράπεζες, μέσα στην επόμενη πενταετία, προέβλεψε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας, κατά τη σημερινή παρουσίαση - προς τους Έλληνες θεσμικούς επενδυτές - των αποτελεσμάτων και των στόχων του Ομίλου, ενόψει της αύξησης κεφαλαίου του 1,35 δισεκ. ευρώ.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, ο κ. Σάλλας εξήγησε ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν να κερδίσουν στο άμεσο μέλλον πολλά, από τις επενδύσεις που έχουν πραγματοποιήσει και από αυτές που σχεδιάζουν στις ξένες αγορές, αλλά πολλά επίσης έχουν να κερδίσουν ακόμη, από τις προοπτικές ανάπτυξης που παρουσιάζουν οι εργασίες των τραπεζών στην ίδια την εγχώρια αγορά.

Αυτή τη στιγμή, διευκρίνισε, ο συνολικός όγκος των δανείων αντιπροσωπεύει περίπου το 80% του παλαιού ΑΕΠ, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος των χορηγήσεων στην ευρωζώνη φθάνει στο 124% του ΑΕΠ. Εάν λάβουμε υπόψη, πρόσθεσε, την αναθεωρημένη κατά 25% άνοδο του ΑΕΠ, αλλά και την πραγματική ζήτηση των δανείων που εμφανίζεται χρόνο με τον χρόνο, ως αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας, τότε οδηγούμαστε πράγματι στο συμπέρασμα ότι το σύνολο των χορηγήσεων των τραπεζών θα διπλασιασθεί μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Είναι απόρροια της σύγκλισης που σημειώνει βήμα βήμα η ελληνική οικονομία με τις άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποτέλεσμα της προσαρμογής που παρατηρείται από τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά στο ευρωπαϊκό μοντέλο. Η σύγκλιση, όπως υπογράμμισε ο κ. Σάλλας, είναι μονόδρομος και αυτό αφορά σε όλα τα επίπεδα. Από τις συνήθειες και την καταναλωτική συμπεριφορά, μέχρι τα εισοδήματα και τον τραπεζικό δανεισμό.

Αναφερόμενος στους στόχους της Τράπεζας Πειραιώς, ο κ. Σάλλας τόνισε ότι οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης που επιτυγχάνονται από τον Όμιλο – όπως εξάλλου αποτυπώνονται και στα μεγέθη του πρώτου εξαμήνου που ανακοινώθηκαν χθες - οδηγούν στην αναθεώρηση του Επιχειρηματικού Σχεδίου της τράπεζας για τα επόμενα χρόνια. Οι στόχοι που είχαν τεθεί για διπλασιασμό των μεγεθών και των κερδών της Τράπεζας Πειραιώς έως το τέλος του 2010, είναι εμφανές, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, ότι μπορεί να επιτευχθούν νωρίτερα.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΠΕΙΡ



Σχολιασμένα