Η Κίνα ανησυχεί περισσότερο για τον Μπάιντεν από τον Τραμπ, λέει ο οικονομολόγος και πρώην πρόεδρος της Πρώην πρόεδρος της Goldman Sachs Management, Τζιμ Ο' Νιλ στο CNBC.
Ο Τραμπ υιοθέτησε μια διαφορετική προσέγγιση στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας επιβάλλοντας μονομερώς δασμούς στο Πεκίνο. Ο απερχόμενος πρόεδρος συχνά κατέφευγε Twitter για να διαμαρτυρηθεί τις εμπορικές πρακτικές του ασιατικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και πυροδότησε έναν εμπορικό πόλεμο με την Κίνα που ζημίωσε την παγκόσμια οικονομία.
Αυτό διέφερε έντονα από μια ευρωπαϊκή προσέγγιση, η οποία συχνά προωθεί τη διαπραγμάτευση εμπορικών διαφορών με την Κίνα χρησιμοποιώντας παραδοσιακούς θεσμούς όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου και η G-20.
Ωστόσο, ο εκλεγμένος Πρόεδρος Μπάιντεν είναι πιθανό να προωθήσει αυτές τις συμφωνίες σε έναν πολυμερή εμπορικό πίνακα, κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει πιο συγκεκριμένη δράση για την αντιμετώπιση της Κίνας.
«Είναι η εντύπωση μου ότι οι Κινέζοι ανησυχούν περισσότερο από μια κυβέρνηση Μπάιντεν από μια κυβέρνηση Τραμπ», δήλωσε ο Ο' Νιλ, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs και τώρα ο πρόεδρος του βρετανικού ταμείου Chatham House, υποδηλώνοντας ότι η ομάδα του Μπάιντεν «ισχυρότερες πεποιθήσεις» σε βασικά ζητήματα.
«Ο Μπάιντεν και το επιτελείο του πρόκειται να χρησιμοποιήσουν τα υπάρχοντα πολυεθνικά φόρουμ για να επιδιώξουν να λαμβάνει η Κίνα περισσότερο υπόψιν τα πρότυπα τέτοιων διεθνών φόρουμ, είτε πρόκειται για τον ΠΟΥ είτε για τη G-20, την Παγκόσμια Τράπεζα κ.λπ.», πρόσθεσε.
Ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κάλεσε τον Μπάιντεν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα για να τον συγχαρεί για την εκλογική του νίκη. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, ο Σι είπε ότι ελπίζει ότι και οι δύο χώρες θα διατηρήσουν το πνεύμα της «μη σύγκρουσης, της μη αντιπαράθεσης, του αμοιβαίου σεβασμού» κατά τη διαχείριση των διαφορών τους.
Ένα από τα πολλά σημεία έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας ήταν η κλιματική αλλαγή. Πριν από την προεδρία του Τραμπ, η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο συχνά συγκρούστηκαν σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των αυξημένων επιπέδων CO2. Ωστόσο, οι κλιματικές φιλοδοξίες των ΗΠΑ άλλαξαν με τον Τραμπ. Το Πεκίνο άλλαξε στάση και το Σεπτέμβριο - λίγες μόλις εβδομάδες από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ - και ανακοίνωσε τον στόχο του να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα στο μηδέν έως το 2060.
«Με έναν περίεργο τρόπο μπορεί να αναγκάζει ήδη την Κίνα να σκεφτεί λίγο διαφορετικά», είπε ο Ο' Νιλ σχετικά με τον αντίκτυπο των εκλογών των ΗΠΑ στην Κίνα.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από το CNBC.