Στη Βουλή το ν/σ για την έρευνα και την τεχνολογία

Τρίτη, 31 Ιουλίου 2007 18:17

Ο τριπλασιασμός της χρηματοδότησης της έρευνας τα προσεχή έξι χρόνια, ώστε να αγγίξει ποσοστά επί του ΑΕΠ αντίστοιχα με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, η σύνδεση της χρηματοδότησης με την ανταποδοτικότητα και ο επαναπατρισμός Ελλήνων ερευνητών που διαπρέπουν στο εξωτερικό είναι μερικοί από τους στόχους του νομοσχεδίου για το θεσμικό πλαίσιο της έρευνας και τεχνολογίας, που εισήχθη προς συζήτηση στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο, που συζητείται σε από κοινού συνεδριάσεις των Επιτροπών Παιδείας και Παραγωγής, αποτελεί, σύμφωνα με τον εισηγητή του, βουλευτή της ΝΔ Μάξιμο Χαρακόπουλο, «δείγμα της προσήλωσης της κυβέρνησης Καραμανλή στο μεταρρυθμιστικό της έργο» και «ακρογωνιαίο λίθο στο οικοδόμημα της σύγχρονης δυναμικής Ελλάδας που πορεύεται με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία». Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, στάθηκε ιδιαίτερα στην πρόβλεψη για αύξηση των σχετικών πόρων, από το 1 δισ. ευρώ το χρόνο που διατίθενται σήμερα, στα 3,3 δισ. ευρώ την προσεχή εξαετία, όπως επίσης και στην έμφαση που δίνεται στην αξιολόγηση του ερευνητικού έργου.

Ωστόσο, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Φώτης Χατζημιχάλης, έκανε λόγο για ένα πλαίσιο δυσκίνητων δομών, χωρίς οιαδήποτε δέσμευση για συγκεκριμένο ποσό στη χρηματοδότηση της βασικής έρευνας. Πάντως, ο κ. Χατζημιχάλης διέκρινε και θετικά στοιχεία στις διατάξεις του νομοσχεδίου, όπως η δημιουργία του Εθνικού Οργανισμού Έρευνας και Τεχνολογίας, καθώς και η αναφορά του στην προβλεπόμενη αξιολόγηση των ερευνητικών προτάσεων, «η οποία, ωστόσο, παραπέμπεται σε προεδρικό διάταγμα».

Εμπορευματοποίηση της έρευνας διέκριναν ΚΚΕ και ΣΥΝ, εκφράζοντας τη διαφωνία τους με το νομοσχέδιο. «Δεν πρόκειται για εθνικό πρόγραμμα για τις ανάγκες του λαού.

«Πρόκειται για πρόγραμμα που θα συνταχθεί σε συμφωνία με τις προδιαγραφές της Ε.Ε. - και με χρηματοδοτήσεις υπαγορευόμενες από τις ανάγκες κερδοφορίας των πολυεθνικών και τις ανάγκες τους στην αγορά», ανέφερε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Ορέστης Κολοζώφ.

«Η ανταγωνιστικότητα στην έρευνα και την τεχνολογία, μπορεί να γίνει επικίνδυνο θέμα - και το νομοσχέδιο δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την κατάσταση», υποστήριξε από πλευράς της και η Ασημίνα Ξυροτήρη (Συνασπισμός).

Τέλος, η υπουργός Παιδείας, Μαριέτα Γιαννάκου, επεσήμανε πως μέχρι το 2004 η Ελλάδα δεν είχε καταφέρει να εκταμιεύσει ούτε μισό ευρώ για τη βασική έρευνα, ενώ με την παρούσα κυβέρνηση έχει καταφέρει να εξασφαλίσει ποσά ύψους 420 εκ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγή ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα