Talk of the market: Επενδυτική και εμπορική κινητικότητα

Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2020 11:05
UPD:11:05

Η πιο πολυαναμενόμενη Παρασκευή της χρονιάς σήμερα, Μαύρη Παρασκευή - Black Friday 2020! Το αγοραστικό ενδιαφέρον στα ψηφιακά καταστήματα του λιανεμπορίου ενισχύεται αλλά δύσκολα αυτό το πολυήμερο εμπορικό event θα καλύψει τη “χασούρα” του Νοεμβρίου. Το lockdown διαμορφώνει μια εντελώς διαφορετική συνθήκη και αλλάζει τροχιά και στην ανάπτυξη του τζίρου της Black Friday που ιστορικά αυξάνεται από χρόνο σε χρόνο.

Πέραν του εμπορικού ενδιαφέροντος η ημέρα έχει και επενδυτικό ενδιαφέρον. Αν και λόγω Thanksgiving Day η Wall Street θα είναι κλειστή κατεύθυνση αναζητείται από εσωτερικούς καταλύτες. 

Στο ελληνικό χρηματιστήριο το θετικό momentum διαρκεί επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών εν μέσω αισιοδοξίας για την διάθεση εμβολίων σε σύντομο χρόνο. Ο Γενικός Δείκτης στα υψηλά οκταμήνου κλείνει μια θετική εβδομάδα με καλό χρηματιστηριακό κλίμα που αποτυπώθηκε και στην τόνωση της αξίας των συναλλαγών. 

Όμως ρεαλιστικά μιλώντας το κλίμα δεν είναι θετικό. Η οικονομία δοκιμάζεται με το νέο lockdownτο οποίο παρατάθηκε, τουλάχιστον μέχρι τις 17 Νοεμβρίου ενώ την ίδια στιγμή 100 άνθρωποι χάνουν τη ζωή ανθρώπους ημερησίως από Covid-19 και εκατοντάδες άλλοι ανησυχούν για το πώς θα χειριστούν ιατρικά θέματα με ένα εθνικό σύστημα υγείας αποδυναμωμένο.

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί οργανισμοί στην Ελλάδα δηλώνουν ανθεκτικότητα στις προκλήσεις της πανδημίας. Αυτό δήλωσε χθες και η διοίκηση του ΟΠΑΠ εκπροσωπούμενη από τον Acting CEO του OΠΑΠ, Γιαν Κάρας, σε τηλεδιάσκεψη για την ενημέρωση των επενδυτών. 

Στις τράπεζες μπαίνουν τα λεφτά σε καιρό πανδημίας - κάτι που επιβεβαιώνεται ιστορικά, ακόμη και τότε που δεν υπήρχαν τράπεζες αυξανόταν η αποταμίευση. Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι τον Οκτώβριο ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης της εγχώριας οικονομίας αυξήθηκε σε 11,5% από 10,6% τον προηγούμενο μήνα, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή ήταν θετική κατά 2,258 δισ. ευρώ, έναντι 2,537 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του συνόλου των καταθέσεων αυξήθηκε σε 8,5% από 7,0% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή ήταν θετική κατά 2,32 δισ. ευρώ, έναντι 1,007 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο.

Η σύμβαση μεταβίβασης των μετοχών της Ελληνικό ΑΕ στη Lamda Development θα υπογραφεί το πρώτο δίμηνο του 2021 σύμφωνα με τον Οδυσσέα Αθανασίου, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας. Μιλώντας στο CEO Initiative του Fortune Greece που πραγματοποιήθηκε χθες σε συνεργασία με την Tsomokos η πανδημία δημιουργεί δυσκολίες, ωστόσο, η Lamda Development προχωρά τη διαδικασία προετοιμασίας του έργου για να μπει σε φάση υλοποίησης στις αρχές του 2021.

Εντωμεταξύ, η Lamda Development ανακοίνωσε ανακοίνωσε στρατηγική συνεργασία με την ΤΕΜΕΣ για την ανάπτυξη ξενοδοχείων ενώ χθες ανακοίνωσε μείωση της λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDA) στο εννεάμηνο 2020 εξαιτίας της πανδημίας COVID-19. Η αναστολή λειτουργίας των Εμπορικών Κέντρων, βάσει κυβερνητικής απόφασης, κατά την περίοδο 13.03.2020 έως 17.05.2020, καθώς και των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της, είχαν ως συνέπεια τη μείωση της λειτουργικής κερδοφορίας τους (EBITDA) κατά 33% έναντι της αντίστοιχης περιόδου το 2019 στα 31,7 εκατ. ευρώ.

Στο ίδιο forum ο επικεφαλής της Microsoft σε Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, μίλησε για την προσέλκυση και άλλων μεγάλων ξένων επενδυτών στην Ελλάδα σε συνέχεια της εμβληματικής επένδυσης του data center της πολυεθνικής, αναφερόμενος ειδικότερα στην Amazon, κολοσό του παγκόσμιου ηλεκτρονικού εμπορίου.

Πλεονασματικό εμπορικό ισοζύγιο αναμένεται να έχει σύντομα ο αγροτικός τομέας, σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη. Μιλώντας στο 7ο Ελληνογερμανικό e-Φόρουμ Τροφίμων, προέβλεψε επίσης ενισχυμένη εξωστρέφεια, με τη Γερμανία να αποτελεί βασικό εξαγωγικό στόχο για τον Έλληνα παραγωγό.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα