Πολωνία: Έκκληση η ΕΕ να αντιμετωπίσει σοβαρά το βέτο και να γίνει προσπάθεια για συμβιβασμό

Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2020 09:40
UPD:09:55
REUTERS/KACPER PEMPEL

Η Πολωνία θέλει η Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπίσει σοβαρά το βέτο της Βαρσοβίας και της Βουδαπέστης για τον προϋπολογισμό και να συνεχίσει να προσπαθεί να επιτύχει έναν συμβιβασμό, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ζμπίγκνιεφ Ράου σήμερα Παρασκευή στο κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΡΑΡ.

Η Ουγγαρία και η Πολωνία δήλωσαν χθες Πέμπτη ότι η Ε.Ε. δεν μπορεί να επιβάλει όρους για κανόνες δικαίου στην εκταμίευση των κεφαλαίων, εκτός εάν αλλάξει η θεμελιώδης συνθήκη της, εμμένοντας στη στάση τους μετά το βέτο για τον προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Έχουμε συγκεκριμένες αμφιβολίες σχετικά με έναν συγκεκριμένο κανονισμό, η κατάσταση είναι ασυνήθιστη και ζητάμε να αντιμετωπισθεί σοβαρά το βέτο μας. Περιμένουμε μια απάντηση για αυτό και μια περαιτέρω προσπάθεια για συμβιβασμό», φέρεται να δήλωσε ο Ράου, σύμφωνα με το ΡΑΡ.

Επισήμανε επίσης ότι η πρόταση της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Πολωνία και η Ουγγαρία να ζητήσουν από το ανώτατο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αξιολογήσει τη σχέση της πρόσβασης στα χρήματα της ΕΕ και της τήρησης του κράτους δικαίου, δεν καταπραΰνει τις αμφιβολίες τους.

Ο προϋπολογισμός της Ε.Ε. ύψους 1,1 τρισ. ευρώ για την περίοδο 2021/27, το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ και ο κανονισμός για το κράτος δικαίου συνδέονται όλα σε ένα πακέτο από την ευρωπαϊκή γερμανική προεδρία, οπότε το βέτο της Ουγγαρίας και της Πολωνίας στον κανονισμό για το κράτος δικαίου, σταματά επίσης τα δύο χρηματοδοτικά σχέδια.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα