Στη Βουλή η σύμβαση του άξονα Μαλιακού - Κλειδί Ημαθίας

Τετάρτη, 01 Αυγούστου 2007 09:10

ΑΡΧΙΖΕΙ σήμερα στη Βουλή η συζήτηση της σύμβασης για την κατασκευή με παραχώρηση του έργου Ράχες Μαλιακού- Κλειδί Ημαθίας η οποία θα ολοκληρωθεί το βράδυ με την ψήφισή του.

Εναρξη εργασιών

Οι εργασίες προβλέπεται ότι θα αρχίσουν τον προσεχή Νοέμβριο και θα ολοκληρωθούν σε 4,5 χρόνια, από την παραχωρησιούχο κοινοπραξία που αποτελείται από τους ομίλους Hochtief,Vinci, Ελληνική Τεχνοδομική- Ακτωρ,J@P Αβαξ και ΑΕΓΕΚ.

Το έργο είναι συνολικού μήκους 230 χλμ εκ των οποίων τα 23 με σήραγγες, και προϋπολογισμού 1,15 διδ. ευρώ συμπεριλαμβανομένης και της συμμετοχής του δημοσίου που ανέρχεται σε 173 εκατ. ευρώ.

Με την εγκατάστασή του ο παραχωρησιούχος θα αρχίσει να εισπράττει τα διόδια τα οποία θα είναι 0,04 λεπτά ευρώ ανά χιλιόμετρο και 0,05 ευρώ για τα σημεία του οδικού δικτύου που θα υπάρχουν οι σήραγγες.

Πρόκειται για ένα από τα 7 συνολικά έργα που προωθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ με σύμβαση παραχώρησης, το οποίο είναι ιδιαίτερης στρατηγικής σημασίας, αφού ολοκληρώνει τον κεντρικό οδικό άξονα της χώρας, δηλαδή τον ΠΑΘΕ και μάλιστα στα πιο δύσκολα σημεία του στον Πλαταμώνα και τα Τέμπη με σήραγγες συνολικού μήκους 23 χλμ.

Δημιουργείται ένας σύγχρονος αυτοκινητόδρομος υψηλών προδιαγραφών για να γίνονται οι μετακινήσεις πιο άνετα, πιο γρήγορα και κυρίως με ασφάλεια, ειδικά στα τμήματα των Τεμπών και του Πλαταμώνα μέχρι τη Σκοτίνα όπου έχουμε θρηνήσει εκατοντάδες ανθρώπινες απώλειες.

Το έργο θα ολοκληρωθεί στο σύνολό του σε 4,5 χρόνια με ενδιάμεσες προθεσμίες, 12 μήνες από την έναρξη της κατασκευής ο παραχωρησιούχος πρέπει να έχει ολοκληρώσει την κατασκευή στο υφιστάμενο τμήμα Ευαγγελισμός - Σκοτίνα, σε 15 μήνες τα τμήματα Ράχες- Ευαγγελισμός και Σκοτίνα - Κατερίνη, σε 36 μήνες τις εργασίες διάνοιξης των σηράγγων και κατασκευές του τμήματος Κατερίνη Κλειδί και σε 46 μήνες όλες τις εργασίες πολιτικού μηχανικού για τις σήραγγες και τις γέφυρες του έργου.

Βελτιώσεις

Επίσης σε όλο το μήκος των 205 χιλιομέτρων από τις Ράχες Μαλιακού μέχρι το Κλειδί θα γίνουν βελτιωτικές επεμβάσεις στα υφιστάμενα τμήματα, όπως βελτίωση οδικής ασφάλειας, αντιολισθηρά οδοστρώματα, εργασίες οδικής ασφάλειας με ηλεκτροφωτισμό, ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης, βελτίωση ανισόπεδων κόμβων και έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.

ΕΣΤΑ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΑΕΓΕΚ
  • ΑΒΑΞ
  • ΕΛΛΑΚΤΩΡ



Σχολιασμένα