Σύσταση Ταμείου ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής

Τετάρτη, 01 Αυγούστου 2007 09:18

ΜΕΣΑ στον Αύγουστο αναμένεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της φτώχειας και την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού που επεξεργάζονται από κοινού τα υπουργεία Οικονομίας Οικονομικών και Απασχόλησης.

Οι λεπτομέρειες του νομοσχεδίου που θα προβλέπει τη σύσταση και λειτουργία του ταμείου για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής ήταν το βασικό αντικείμενο της χθεσινής συνάντησης του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Αλογοσκούφη, με τον υπουργό Απασχόλησης Βασίλη Μαγγίνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες το νομοσχέδιο θα ανοίγει το δρόμο για την στοχευμένη ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων σε ορίζοντα χρόνου 4 ετών με ποσό ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ.

Η φιλοσοφία του νομοσχεδίου είναι να αυξήσει το κοινωνικό αποτέλεσμα των δαπανών κοινωνικής προστασίας της χώρας. Σημειώνεται ότι παρά το ποσοστό επί του ΑΕΠ των κοινωνικών δαπανών στη χώρα μας είναι μεγαλύτερο από το μέσο Ευρωπαϊκό όρο (19,5% του ΑΕΠ έναντι 18,7% στον μ.ο. της Ε.Ε.) εντούτοις δεν έχει αξιόλογα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του κινδύνου της φτώχειας.

Η σύσταση του νέου ταμείου θα γίνει με ένα νόμο πλαίσιο ο οποίος θα καθορίζει τις βασικές παραμέτρους του συστήματος των νέων κοινωνικών παροχών. Τα κριτήρια για την κατοχύρωση των ενισχύσεων, αλλά και οι κοινωνικές ομάδες τις οποίες θα ευεργετεί, θα καθοριστούν με κοινές αποφάσεις των υπουργών Οικονομίας Οικονομικών και Απασχόλησης μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Αμέσως μετά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομίας με τον κ. Μαγγίνα κύκλοι του ΥΠΟΙΟ τόνιζαν ότι το νομοσχέδιο αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα και να κατατεθεί στη Βουλή.

Στη χθεσινή συνάντηση, συζητήθηκε επίσης και η τριμερής διαβούλευση που θα γίνει την Πέμπτη στο υπουργείο απασχόλησης με θέμα την επανεξέταση τόσο του νέου ασφαλιστικού των τραπεζών αλλά και της δημιουργίας των νέων ΣΣΕ του κλάδου.

Η σύσκεψη αποτελεί πρωτοβουλία της κυβέρνησης μετά από συστάσεις του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO) στον οποίο προσέφυγε η ΟΤΟΕ μετά για τη λειτουργία του ΕΤΑΤ και την αλλαγή της διαδικασίας για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Στις παρατηρήσεις του ο ILO αντιτίθεται στη διάλυση των υφιστάμενων επικουρικών ταμείων για τη δημιουργία του ΕΤΑΤ ενώ τόνιζε ότι από συλλογικές οι συμβάσεις εργασίας με το νέο καθεστώς γίνονται επιχειρησιακές.

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν ο γ.γ. του υπουργείου Εργασίας Δημοσθένης Μαμωνάς, το προεδρείο της ΟΤΟΕ και οι εκπρόσωποι των τραπεζών Εθνικής, Alpha Bank, Πειραιώς, Emporiki και Eurobank.

Η αντιπολίτευση

«Έπρεπε να φτάσουμε τον τελευταίο μήνα, πριν από τις εκλογές, για να θυμηθεί η κυβέρνηση τη φτώχεια. Ό,τι και να δώσουν αυτή τη στιγμή το έχουν προεισπράξει στο πολλαπλάσιο από τους έμμεσους φόρους», δήλωσε η υπεύθυνη Απασχόλησης και Κοινωνικής Ασφάλισης στο ΠΑΣΟΚ κ. Μαρία Δαμανάκη.

Σημείωσε ακόμη, πως οι κ.κ. Αλογοσκούφης και Μαγγίνας «ακόμα και τώρα, δυσκολεύονται να απαντήσουν συγκεκριμένα τι ποσά θα δώσουν μέσα στον τρέχοντα χρόνο στο περίφημο Ταμείο Αλληλεγγύης», και επισήμανε πως όταν εξαγγέλθηκε το Ταμείο «μίλαγαν για 2 δισεκατομμύρια ευρώ, και μάλιστα έλεγαν ότι θα δώσουν 1000 ευρώ στον κάθε φτωχό. Τώρα, όσο πλησιάζουν στην ανάγκη να βάλουν το χέρι στον κρατικό κορβανά, μιλούν για όλο και λιγότερα ποσά».

Κατά την εκτίμησή της κας Δαμανάκη, «θα δώσουν μόνο, από ό,τι φαίνεται, κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Σε κάθε περίπτωση νομίζω ότι οι πολίτες αυτής της χώρας δεν είναι δυνατόν να παραπλανηθούν από προεκλογικές υποσχέσεις της τελευταίας στιγμής».

Ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, σημείωσε ότι «αποτελεί κανόνα για την πολιτική μας ζωή, κυβερνήσεις που προκαλούν και αναπαράγουν τη φτώχεια με τις αντιλαϊκές πολιτικές τους, να αξιοποιούν τα αντικοινωνικά κατορθώματά τους για προεκλογικές υποσχέσεις κοροϊδίας προς τους φτωχούς, οι οποίες μένουν στα αζήτητα μετεκλογικά. Αυτή την τακτική εμπαιγμού και κοροϊδίας συνεχίζει με ακόμα πιο κυνικό τρόπο η κυβέρνηση της Ν.Δ».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα