Συμφωνία με Αζερμπαϊτζάν για φυσικό αέριο και πετρέλαιο

Για το Μπακού αναχωρεί ο υπουργός Ανάπτυξης
Τετάρτη, 01 Αυγούστου 2007 09:50
UPD:10:05

ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΚΟΥ του Αζερμπαϊτζάν αναχωρεί σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, σε ανταπόδοση της επίσκεψης του ομόλογού του Χαϊντάρ Μπαμπάγιεφ στις 6 Ιουλίου.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού στη χώρα της Κασπίας θα καταλήξει στην υπογραφή συμφωνίας ή μνημονίου συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα του φυσικού αερίου και του πετρελαίου.

Στις συζητήσεις των δύο πλευρών, πρωτεύουσα σημασία έχει η διασφάλιση ποσοτήτων φυσικού αερίου οι οποίες, μέσω των δικτύων της Τουρκίας και Ελλάδας, θα διοχετευθούν στην Ιταλία, μέσω του σχεδιαζόμενου υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας-Ιταλίας IGI.

Ήδη ο Έλληνας υπουργός έχει προτείνει την υπογραφή τετραμερούς διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας, Ιταλίας, Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν, η οποία κρίνεται ότι θα διευκολύνει ιδιαίτερα τη διασφάλιση ποσοτήτων αερίου, αλλά και τις συναλλαγές μεταξύ των εμπλεκόμενων εταιρειών.

Την ίδια στιγμή, ο Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ), που ως θυγατρική της ΔΕΠΑ αποτελεί πλέον τον ανεξάρτητο επιχειρηματικό βραχίονα λειτουργίας και ανάπτυξης της υποδομής μεταφοράς και αποθήκευσης αερίου στην Ελλάδα, ολοκληρώνει μέσα στον Αύγουστο δύο από τα σημαντικότερα έργα ανάπτυξης του ελληνικού δικτύου.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας Γιώργος Στεργίου, μέχρι το τέλος Αυγούστου θα είναι έτοιμος για λειτουργία ο κλάδος του αγωγού που θα τροφοδοτεί με φυσικό αέριο τη μονάδα συμπαραγωγής της Αλουμίνιον της Ελλάδος στον ¶γιο Νικόλαο Βοιωτίας.

Επίσης, μέσα στον Αύγουστο, πέραν των εγκαινίων του ελληνοτουρκικού αγωγού, ολοκληρώνεται η αναβάθμιση του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Ρεβυθούσα. Σύμφωνα με τον κ. Στεργίου, το έργο αναβάθμισης του τέρμιναλ, στην ουσία δημιουργεί ακόμη μία πύλη εισόδου φυσικού αερίου στο σύστημα της χώρας, πέραν του ελληνορωσικού αγωγού στα βόρεια σύνορα, καθώς η δυναμικότητά αεριοποίησης θα ανέρχεται πλέον σε 5 δισ. κυβικά το χρόνο.

Με την ολοκλήρωση του έργου της αναβάθμισης του τέρμιναλ LNG, ο ΔΕΣΦΑ ξεκινά τη μελέτη επέκτασης των αποθηκευτικών χώρων LNG, με την προσθήκη και μιας τρίτης κρυογενικής δεξαμενής χωρητικότητας 90.000 κυβικών μέτρων, πέραν των δύο υφιστάμενων που έχουν χωρητικότητα 65.000 κυβικά μέτρα η κάθε μία. Με τον τρόπο αυτό, η διοίκηση του ΔΕΣΦΑ εκτιμά ότι θα προσφέρει στη ΔΕΠΑ, η οποία ασχολείται με την εμπορία αερίου, τη δυνατότητα να επιτυγχάνει σημαντικές οικονομίες κλίμακος, με την προμήθεια φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου, τόσο μέσω διακρατικών συμφωνιών όσο και από την spot αγορά.

Επεκτάσεις

Σε ό,τι αφορά τις νέες επεκτάσεις του δικτύου μεταφοράς με αγωγούς υψηλής πίεσης, ο ΔΕΣΦΑ συνεχίζει τη μελέτη για την επέκταση του δυτικού κλάδου (Πελοπόννησος) προς τη Μεγαλόπολη, όπου η ΔΕη σκοπεύει να εγκαταστήσει αρχικά μία και στη συνέχεια (περί το 2014) και δεύτερη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύση φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, η επένδυση του ΔΕΣΦΑ προς την κεντρική Πελοπόννησο είναι απολύτως βιώσιμη, με βάση τις καταναλώσεις που θα κάνει η ΔΕΗ.

Όσο για περαιτέρω επέκταση προς τη νότια Πελοπόννησο, όπου η κατασκευαστική ΤΕΡΝΑ σχεδιάζει να εγκαταστήσει μονάδα ηλεκτροπαραγωγής, ο ΔΕΣΦΑ επισημαίνει ότι ο καταναλωτής φυσικού αερίου (στην προκειμένη περίπτωση η ΤΕΡΝΑ) θα πρέπει να συμβάλει και αυτός στο κόστος της επένδυσης, ή τουλάχιστον να εγγυηθεί για το χρόνο έναρξης της κατανάλωσης, προκειμένου ο ΔΕΣΦΑ να αποφύγει την επένδυση σε δυναμικότητα μεταφοράς που θα παραμείνει ανεκμετάλλευτη.

Από 15 Σεπτεμβρίου

Η λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου, ο οποίος θα μετέφερε αέριο από το φωτοκοίτασμα του Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη, αναβλήθηκε για τις 15 Σεπτεμβρίου από τις 15 Αυγούστου, σύμφωνα με αξιωματούχους του τομέα ενέργειας, καθώς ο αγωγός που διασχίζει τον ποταμό κατά μήκος των συνόρων Τουρκίας-Ελλάδας δεν ολοκληρώθηκε.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΪΤΑΝΤΖΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΔΕΗ



Σχολιασμένα