«Οι ελληνικές τράπεζες έτοιμες να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη»

Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2020 19:49
UPD:20:04
REUTERS/ANTONIO BRONIC

«Είναι ανάγκη να επανέλθει η χώρα το ταχύτερο δυνατόν σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, όχι μόνο για να καλύψει η οικονομία το χαμένο έδαφος, αλλά για να βελτιωθεί ταυτόχρονα η πιστοληπτική ικανότητα επιχειρήσεων και ιδιωτών, ώστε να ενισχυθεί η πιστωτική επέκταση των τραπεζών» επεσήμανε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Γιώργος Χατζηνικολάου, σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ανωνύμων Εταιριών και ΕΠΕ, με θέμα: «Επιχειρήσεις, Τράπεζες και Ανάπτυξη. Νέα δεδομένα για μία νέα σχέση προς όφελος της επιχειρηματικότητας».

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, σκοπός της συζήτησης ήταν η πρακτική προσέγγιση της τραπεζικής χρηματοδότησης και των τραπεζικών υπηρεσιών με στόχο την καλύτερη κατανόηση του τραπεζικού συστήματος από τις επιχειρήσεις και βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ επιχειρήσεων και τραπεζών. 

Ο κ. Χατζηνικολάου υποστήριξε πως «το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι έτοιμο να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη της χώρας. Η επέκταση της χρηματοδότησης της οικονομίας δεν είναι μόνο κοινωνική υποχρέωση του τραπεζικού συστήματος, αλλά είναι και προς το συμφέρον των μέτοχων του. Οι τράπεζες είναι κερδοφόρες όταν χορηγούν δάνεια, σύμφωνα με τους εποπτικούς κανόνες» 

Ο Γιάννης Στουρνάρας

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας αναφέρθηκε στην αβεβαιότητα που προκαλεί η πανδημία στις εξελίξεις των χρηματοπιστωτκών μεγεθών στην Ελλάδα, η οποία αντισταθμίζεται εν μέρει από την επεκτατική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, την εποπτική ανοχή του εποπτικού της βραχίονα (SSM), και την δράση της Αναπτυξιακής Τράπεζας. Ως αποτέλεσμα, «η πιστωτική επέκταση στην Ελλάδα έχει αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες προς τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της πιστωτικής επέκτασης κυμαίνεται γύρω από το 8%, είναι δηλαδή πολύ αυξημένος σε σχέση με τους αντίστοιχους ρυθμούς του 2019 και των πρώτων μηνών του 2020». 

Η Τράπεζα Πειραιώς

Η Ελένη Βρεττού, ανώτερη διευθύντρια της Τράπεζας Πειραιώς, σημείωσε ότι «παρά τις συνθήκες της πανδημίας είναι αναγκαίο να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα σε υγιείς κλάδους ή σε κλάδους σε αναδιάρθρωση, όπως και τα φιλόδοξα σχέδια ελληνικών επιχειρήσεων που συμβάλλουν στην ανάκαμψη. Παράλληλα, μέσω των προγραμμάτων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, στηρίζουμε όσους πελάτες επλήγησαν και έχουμε δώσει το μεγαλύτερο ποσό μεταξύ των τραπεζών, περίπου 1,4 δισ.ευρώ, το οποίο εκτιμούμε ότι θα υπερβεί τα 2 δισ.ευρώ από τα υφιστάμενα προγράμματα». 

«Οι servicers τρίτος πυλώνας»

«Η βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ των επιχειρήσεων και εκείνων που παρέχουν χρηματοδότηση είναι καθοριστική για την ανάπτυξη». Αυτό τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της DoValue Greece και πρόεδρος της Ένωσης Εταιριών Διαχείρισης από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΕΔΑΔΠ), Αναστάσιος Πανούσης, σημειώνοντας πως «οι servicers είναι ο τρίτος πυλώνας - μαζί με τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές - με τον κλάδο να είναι παιδί της κρίσης». 

Απαραίτητες οι εξασφαλισεις

«Οι τράπεζες παρέχουν επιστρεπτέα κεφάλαια. Αυτό είναι σαφές. Θέλουμε να βλέπουμε επιχειρηματικές προτάσεις που να έχουν και την συνεισφορά ιδίων κεφαλαίων, προκειμένου να οδηγούν σε υγιή επιχειρηματικά σχέδια. Οι εξασφαλίσεις είναι απαραίτητες για την υποστήριξη των σχεδίων σε περίπτωση ανατροπής των συνθηκών ή αποτυχίας», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Bank, Θεόδωρος Πανταλάκης.  

Ανάγκη ισορροπίας

Τέλος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ανωνύμων Εταιριών και ΕΠΕ, Σίμος Αναστασόπουλος επεσήμανε: «Με γνώμονα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μελών μας στον ειδικότερο τομέα της κρίσιμης σχέσης τους με τις τράπεζες - που είναι όλες μέλη του -  και των χρηματοδοτικών δυνατοτήτων που προσφέρουν, ο σύνδεσμος επιδιώκει την δημιουργία ισορροπίας μεταξύ των ενίοτε θεωρουμένων αντικρουόμενων συμφερόντων της τήρησης της αυστηρής τραπεζικής δεοντολογίας και νομιμότητας από την μία, και την παροχή της αναγκαίας ρευστότητας με ευνοϊκούς όρους στην επιχειρηματική δράση από την άλλη». 

Πηγή: ΑΜΠΕ

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα